Dr. Jada Suhail

Neurológia

Orvosként nyitott fülekkel kell dolgoznunk. Kiemelt figyelmet kell szentelni a páciensekre az anamnézis felvételekor. Időt kell rájuk szánni, részletekbe menően kell velük beszélgetni, hogy megértsük, pontosan mi történt - vallja dr. Jada Suhail.

Teljes bemutatkozás

Dr. Jada Suhail 1995-ben költözött szülőhazájából, Palesztinából Magyarországra. Akut és krónikus ellátással is foglalkozik az egri Markhot Ferenc Oktatókórházban, ahol 2014 óta vezeti a Sürgősségi Betegellátó Osztályt. Emellett a Neurológiai és Stroke Osztály munkájában is aktívan részt vesz, magánrendelését az egri TritonLife Medical Centreben végzi. 

Gyerekkoromban az egyik nagybátyám sajnos stroke-ot kapott. Sok időt töltöttem vele, és betekintést nyerhettem az orvosi hivatás szépségeibe. Hétéves voltam, amikor eldöntöttem, hogy ezt a pályát szeretném választani. Főként az embereknek való segítés fogott meg. Több külföldi egyetemre is pályáztam, és nagyon örülök, hogy Magyarországra kaptam meg az ösztöndíjat – mondja dr. Jada Suhail, aki az első évben nyelvi, biológiai és kémiai felkészítőre járt, magyarul teljesen nulláról kellett megtanulnia.

Szakmai állomások

A kihívások ellenére sikeresen elsajátította az ismereteket, és felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol 2002-ben diplomázott. 2002 és 2005 között az Idegklinikán dolgozott, majd 2005-től 2008-ig a kisvárdai kórház neurológiai osztályán tevékenykedett.

Az általános orvosi végzettséggel az volt az eredeti tervem, hogy hazaköltözöm Palesztinába, és ott folytatom a pályát. A háborús helyzet miatt másképp alakult az élet. Úgy döntöttem, hogy a szakosodásra koncentrálok. Több szakorvosi hivatás is érdekelt, például a kardiológia és a belgyógyászat, ám végül a neurológiát választottam. A stroke mindig is foglalkoztatott, és mivel ez a betegség annyi mindennel összefügg, annyi területet érint, sok mindenre rálátást szereztem az évek alatt – fogalmaz dr. Jada Suhail, aki 2009-ben költözött Eger városába.

A szaktudás és a beszélgetés a kulcs

Mindeközben a sürgősségi ellátás iránt is érdeklődni kezdett a doktor úr, így hát a neurológia szakvizsgát követően a sürgősségi szakvizsgát is megszerezte. Mindemellett agyi vérrögoldó  eljárás (thrombolysis) végzéséhez szükséges liszenszvizsgával is rendelkezik.

Orvosként nyitott fülekkel kell dolgoznunk. Kiemelt figyelmet kell szentelni a páciensekre az anamnézis felvételekor. Időt kell rájuk szánni, részletekbe menően kell velük beszélgetni, hogy megértsük, pontosan mi történt – vallja az osztályvezető, aki a koronavírus-járvány előtt több kongresszuson is szerepelt, és a mindennapokban is fontos számára a tudásátadás

Család, szabadidő

Hat gyermekünk van – négy lányunk és két fiunk –, igyekszem sok időt velük tölteni. A legnagyobb lassan 18 éves lesz, ő is az orvosi hivatás felé orientálódik. A legnagyobb lányomat pedig a fogorvosi pálya érdekli.

A tágabb rokonságból többen is Magyarországon élnek, velük és a messzebbi családtagokkal is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Az egyik unokatestvérem szintén neurológus, ő Nagykanizsán dolgozik. A másik unokatestvérem Budapesten él, és belgyógyászként tevékenykedik. A harmadik unokatestvérem pedig a vendéglátásban találta meg a számításait  – meséli dr. Jada Suhail, aki, ha teheti szabadidejében sportol, kocog, illetve futballozik.