Dr. Lampé Rudolf Dr. Lampé Rudolf Nőgyógyászat

NŐGYÓGYÁSZAT

Dr. Lampé Rudolf

Dr. Lampé Rudolf

Nőgyógyászat

NŐGYÓGYÁSZAT

Igen, időnként kellemetlen. Igen, sokszor fájdalommal jár, és igen, talán az életben a legfontosabb, ha igent mondhatunk az életre, és ha ott vagyunk, ahol az élet születik. Dr. Lampé Rudolffal, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosával, a TritonLife Magánkórház szülész-nőgyógyászával oktatásról, gyógyításról, nevelő munkáról, vezetői tevékenységről és családi örökségekről is beszélgettünk.

Kedvesség, információ, tapasztalat, egyéni igények figyelembevétele… – mi minden kell a jó szülésélményhez? Kíváncsi voltam, mit gondolnak gyakorló anyukák és várandósok, de a körkérdésre adott válaszok természetesen nem reprezentatívak. A sort persze még bővíthetjük, hiszen mindenki tudja, hogy az orvoslásban, így a szülészet és a nőgyógyászat területén is mennyire fontos a bizalom, az empátia, a lelki támogatás, a szakszerűség, a szakmai tudás és az önképzési hajlandóság. Ezt hangsúlyozza dr. Lampé Rudolf is, aki szerint a páciensekkel való együttműködés alapja a megfelelő tájékoztatás, a nyílt kommunikáció.

Nagyapáról fiúra

Talán nincs is olyan debreceni, aki ne ismerné Lampé László professzor nevét, pontosabban szakmai hírnevét. Lampé László 1973-tól 22 éven át vezette a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, harmonikus egységet alkotott nála a gyógyítás-oktatás-kutatás hármas feladata. Szakkönyvei és tankönyvei révén (21 könyve jelent meg 30 kötetben) kiemelkedett az akkori évtizedek vezető szülészorvosai közül. Tevékenységének köszönhetően a kórház kapta meg 1992-ben Európában elsőként a bababarát kitüntető címet. A névazonosság nem véletlen, dr. Lampé Rudolf nagypapája, és – szintén orvos – nagymamája örökségét viszi tovább. Mint meséli, tősgyökeres debreceniként nem is volt kérdés, hogy az érettségi után a Debreceni Egyetem általános orvoskarára jelentkezik.

– Orvosi diplomámat 2008-ban szereztem a Debreceni Egyetemen summa cum laude minősítéssel, és egyúttal megkaptam az orvostanhallgatóknak adható legmagasabb szintű kitüntetést, a Weszprémi István-díjat. Végzésem óta a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozom. Szülészet-nőgyógyászat és nőgyógyászati daganatsebész szakvizsgával rendelkezem. 2011-ben egyetemi doktori (Ph.D.) fokozatot szereztem a kóros terhességgel kapcsolatos tudományos munkám eredményeként, majd 2019-ben habilitált doktorrá avattak. Ugyanebben az évben a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika megbízott igazgatójának neveztek ki. 2020-tól egyetemi docensi kinevezést nyertem el. 

Legalább 1 000 babát világra segített már

A Klinikát két évig vezette dr. Lampé Rudolf, aki közben a szülészeti ellátásban, terhesgondozásban is részt vett, a terhességi kórképek kezelése, szülések vezetése is a munkája része volt. Kérdésemre, hogy hány kisbabát segített a világra, bevallja, hogy nem tud pontos számot mondani, de azt azért elárulja, hogy csaknem 1 000 szülésvezetésben volt része az elmúlt években. Közülük, talán nem is meglepő, az egyik legemlékezetesebb esemény 2019 őszén Anna, Panna, Anita és Richárd születése volt. A négyesikreket császármetszéssel segítette a világra a doktor úr, kollégái közreműködésével. Szakmai érdekesség, hogy 33 évvel korábban is születtek négyesikrek a Klinikán, a műtéti csapatot pedig Rudolf nagypapája, Lampé professzor vezette.

– A nagyapám életének 92. évében, tavaly novemberben hunyt el. Nemcsak a szakmát szerettette meg velem, hanem azt is, hogyan forduljunk a beteghez, hogyan szólítsuk meg. Lehetünk bármilyen felkészültek, ismerhetjük a legmodernebb eljárásokat, ez a betegközpontú szemlélet nélkül önmagában kevés. Számomra nem kérdés, hogy a beteg az első.

„Kulcslyuksebészet”

Dr. Lampé Rudolf nevéhez szorosan kapcsolódnak egyes endoszkópos műtétek, például a laparoszkópos (az endoszkópia speciális fajtája) méheltávolítás. Ezt a fajta operációt lehet hasi vagy hüvelyi úton végezni, de a doktor úr újításával laparoszkópos módszert alkalmaznak. A néhány kis metszéssel a hasba vezetett laparoszkóppal végzett operáció a páciensnek kevesebb megterhelést, gyorsabb felépülést és jobb kozmetikai eredményt jelent. Erre vonatkozó szakmai ismereteit Oxfordban bővítette, amikor 2013-ban ösztöndíjas volt a helyi egyetem Nőgyógyászati Onkológiai Tanszékén.

– Kiemelten foglalkozom a nőgyógyászati onkológiával, az endoszkópos és nyílt nőgyógyászati sebészettel, ami a legkülönfélébb és legmodernebb endoszkópos műtéteket foglalja magában, a nőgyógyászat széles spektrumát lefedve. Több endoszkópos műtéti eljárást is elsőként vezettem be Magyarországon a nőgyógyászat és a nőgyógyászati onkológia területén, melyeket azóta is nagy számban végzek.

Dr. Lampé Rudolf több tudományos társaságnak is tagja, kutatói eredményeit rendszeresen publikálja hazai és nemzetközi folyóiratokban és kongresszusokon. Több tanulmányutat tett a világ vezető szülészeti-nőgyógyászati intézményeibe. Részt vesz az orvostanhallgatók oktatásában, diplomamunkák és PhD-hallgatók témavezetésében is. Miután véget ért a megbízatása a Klinika élén, új feladat is megtalálta, mégpedig a TritonLife első vidéki magánkórházában. A fővárosi Róbert Magánkórházat is üzemeltető TritonLife-csoport az ország egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő járó- és fekvőbeteg-ellátó magánegészségügyi szolgáltatója. A doktor úr a nőgyógyászati részleg szakmai koordinációját látja el.

– Az elmúlt két évem nagyon mozgalmas volt, ahhoz képest most sokkal több időm jut a betegellátásra. Három- és hatéves kisfiaim is örülnek, hogy együtt lehetünk. Szívesen kirándulunk négyesben, szeretem az aktív pihenést, de számomra az is kikapcsolódás, ha a hétvégi házunkban pihenünk, persze az aktuális szakirodalommal, amit nem szívesen hagyok itthon.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Visszahívást kérek