Dr. Lengyel István Dr. Lengyel István Urológia

UROLÓGIA

Dr. Lengyel István

Dr. Lengyel István

Urológia

UROLÓGIA

Az adminisztrációt asszisztensére bízza, ő inkább a betegre koncentrál 100%-ban miközben szüntelenül magyaráz. Magyarul és érthetően. Kérdezgetve és odafigyelve. Mert Dr. Lengyel István szerint ezek nélkül mit sem ér a vizsgálat, a beteg nem érti meg, nem tartja be, nem változtat. Felesleges munkát végezni pedig senki sem szeret. Szigorú és nagy tudású mentorok mellett vált azzá aki; precíz, lelkiismeretes és tapasztalt urológussá, aki fiára és Zuglóért tett erőfeszítéseire kiváltképp büszke.


 

Reál és humán

Én nem az a fajta orvos vagyok, aki kisgyerek kora óta orvosnak készült. Egy erősen természettudományi beállítottságú osztályban tanultam, de engem a humán tantárgyak is nagyon érdekeltek s mivel az orvosi pályán mindkettő terület nagy hangsúlyt kap, ezért döntöttem emellett. Nehéz döntés volt, mert akkoriban nem volt egyszerű orvosként sem végezni, sem érvényesülni. Már bekerülni sem volt egyszerű a többszörös túljelentkezés miatt és a képzés is erős volt. Szerintem a magyar orvosokat azért becsülik meg világszerte, mert az orvosi egyetem és az akkor tanító tanárok is kiemelkedően magas oktatási színvonalat képviseltek.

Jó orvos leszek!

Harmadéves koromtól éjszakás ápolóként dolgoztam a Rókus Kórház sebészeti osztályán, ahova egyébként gyakorlatra is jártunk. Előfordult, hogy orvosjelöltként a délutáni gyakorlaton nekem kellett referálnom egy olyan beteg állapotáról, akit ápolóként aznap hajnalban én tettem tisztába. Szerettem az éjszakás műszakot, mert olykor bemosakodhattam a műtétekhez. Ekkor szereztem az első valódi tapasztalataimat az egészségügyről és elképzeléseimhez híven igazán nehéz szakmának mutatkozott. A második nagy tanulság a kommunikáció fontossága volt. A betegekkel mindig meg kell találni a közös hangot, a megfelelő beszédstílust és nem elhanyagolandó, jó kapcsolatot kell kialakítani. Pillanatok alatt fel kell ismerni, hogy kivel kell tapintatosan és kivel inkább szigorúbban konzultálni. A pályám kezdete óta éreztem, hogy jó orvos leszek!

Nem polihisztor, urológiai tudása kiemelkedő

Névre szóló sebészeti állásom lett volna Dunaújvárosban, azonban az utolsó pillanatban mégsem a sebészet mellett tettem le a voksom. Az ottani kórház urológiai osztályának vezetője, a nagy szaktekintélyű és remek szakember Dr. Tóth József zseniálisan irányította a részleget, így inkább az urológiát választottam. Megtetszett az urológia speciális sebészeti része, az endoszkópos műtétek – az utóbbiak jelentőségét az osztályvezető korán felismerte és igaza is lett- és a szakterület sokszínűsége. Akkoriban már sokan nyugtáztuk, hogy a jövő útja a specializálódás, tehát nem az a cél, hogy polihisztorként mindent tudjunk, hanem inkább egy részterületen legyen kiemelkedő tudásunk.

Miértek és hogyanok – a betegnek érteni kell mindent

Az egyetemi pszichológia tanárunknak, Popper Péternek szokása volt, hogy felmérje a csoport tagjait empátiás készség és kommunikációs vonatkozásban. A tesztek arra keresték a választ, hogy emberileg megfelelünk-e a pályára. Én rendszerint szépen szerepeltem a felméréseken, mert valahogy éreztem, hogy ezek a tulajdonságok valóban lényegesek. Lehet kiváló szakember egy orvos, nem lesz sikeres a pályán, ha magyarázat és együttérzés nélkül csak irkálja fel a recepteket. Ugyanis ha nem érti a páciens a kezelés miértjét és menetét, akkor nem fog együttműködni, így nem lehet hatékonyan kezelni. Sokszor hallom, hogy „látja, már az ötödik urológusnál járok, de ezt még nekem soha senki sem mondta.” Pedig evidencia, szóval biztos hallotta már, de nem értette, így nem is tudta megjegyezni. Tehát a pácienseimmel én mindig érthetően beszélek és nem idegen szavakkal, hanem magyar nyelven magyarázok.

Prosztata és hólyagdaganat problémákban nagy szakmai tapasztalat

A pályám során elsősorban kórházban dolgoztam, ügyeltem és operáltam, tehát a járóbeteg ellátás felé orientálódtam, így elsősorban prosztata és hólyagdaganatos betegek kezelésében szereztem nagy szakmai tapasztalatot. Behatóan foglalkoztam még a női inkontinenciával és annak operációjával is, sőt az első ilyen jellegű szalagbeültetést Dr.Simon Zsolt barátommal együtt végeztük el az Uzsoki kórház urológiai osztályán. Az engem felkereső betegek majdnem fele női betegekből áll, ami az asszisztensem szerint nem meglepő, hiszen, ahogy ő szokta viccesen mondani „mert kevés nő tud kihozni a sodromból”.

Én végig a beteggel foglalkozom

Szerintem úgy tud hatékony lenni a kezelés, ha én nem írok semmit, mindent az asszisztensnő gépel, én pedig végig a beteggel foglalkozom. Ritkán lehet engem a számítógép mögött ülve látni, inkább a pácienssel vagyok és vizsgálat közben hangosan diktálok, így nemcsak az én gondolataim, hanem a betegek megjegyzései is rögzítésre kerülnek.

Kemény iskolák, nagy elvárások eredménye a széleskörű tudás

Első munkahelyemen, Dunaújvárosban szigorú és következetes vezetéssel fogta össze a csapatot az akkori vezetőnk. Véleménye szerint, ahogy az ABC is elejétől végéig bármikor tudni kell, úgy kell az urológia egyes területeit is ismerni. A szakmai dolgokat mindig részletesen megbeszéltük és fegyelmezett nevelése révén felkészített minket a pályához szükséges hozzáállásra, az orvosi viselkedésre és az alázatra. Később az Uzsoki kórházba kerültem, ahol Baranyai professzor – aki az Urológiai Társaság főtitkára, majd elnöke – hatalmas teherbírása és szakértelme mellett a precíz helytállás fogalma új értelmet nyert. Nagy kihívás és kemény iskola volt úgy végezni a munkánkat, valamint kezelni és operálni a betegeket, hogy azzal ő meg legyen elégedve. 1992-től Ruszinkó tanár úr mellett már mindenki a tudása maximumát tudta kibontakoztatni. Sok támogatással és építő légkörrel vett minket körül. Amikor referáltunk neki a betegek állapotáról, ő pedig hüledezett, hogy milyen jó teljesítményt tudtunk nyújtani, amikor ő nem volt a kórházban. Nála csapódott le az eddig minket ért magas elvárások és szakmai szigor. Most Dr.Varga József orvos igazgató vigyáz az osztály magas szakmai színvonalának meglétére.

Bevállalja? Csak amit a tudás és a lelkiismeret enged

Az urológia egy olyan szakma, ami műtőhöz kötött, azaz ha valakinél diagnosztizáltak egy hólyagdaganatot, akkor beteget természetesen a következő lépés fogja érdekelni. Tehát ebben a szakmában a diagnosztizálás, a műtéti beavatkozás és az utókezelés állandó körforgásban van és szerencsés esetben az egész folyamatot egy ember végzi. Viszont fontos, hogy lássuk a határainkat oly módon, hogy fel tudjuk mérni, hogy mi az, amit teljes lelkiismerettel tudunk bevállalni, mert megvan hozzá a szükséges műtéti gyakorlatunk. Ha egy évben egyszer végzünk valamilyen beavatkozást, akkor nem szabad elvállalni, inkább át kell engedni annak a kollégának, aki az adott beavatkozásban gyakorlott, ez nem lehet presztízskérdés. Én csak olyat vállalok el, amit a legjobb tudomásom szerint tudok elvégezni. Például az endoszkópos hólyagdaganat műtétet nagy rutinnal és szívesen csinálom. Volt már dolgom olyan beteggel, akit meglehetősen nagy kiterjedésű daganattal műtöttem és azóta recidíva nélkül él, csak kontrollra jár vissza néha, ami nagyon jó érzés.

Bővülő urológiai szolgáltatási spektrumok

A Róbert Kórházban Szakonyi igazgató úrral azon munkálkodunk, hogy prosztata biopszia végzésére és a megfelelő eszközök használatára legyen lehetőségünk a kórház keretein belül. Emellett másik szintén fontos célunk, hogy a labor szűréseken kívül a szövettani mintavételt is meg tudjuk oldani, ultrahang vezérléssel és a megfelelő pisztollyal mintát tudjunk venni, valamint térkép biopsziát csinálni. A betegek igényei szerint szeretnénk szélesíteni a szolgáltatási spektrumot. Mert hallottam már olyan urológiai szakrendelésről, ahol heteket kell várni egy ultrahang vizsgálatra és ezt mi mindenképp el akarjuk kerülni.

Hólyagdaganat prevenció

A hólyagdaganat vonatkozásában számos helyen olvasható, hogy a dohányzást el kell hagyni. Az emberek azt hiszik, hogy a dohányzás csak a tüdő vonatkozásában kóroki tényező, viszont ez nem így van. Hétszer több a hólyagrákos beteg a dohányosok körében, mint a nem dohányzók körében. A vegyi anyagok, amiket belélegzünk, szintén hatással vannak erre a betegségre. A tüdőn keresztül bekerülnek a vérbe, majd megjelennek a vizeletben és a tömény koncentrált vizelet a nyálkahártyára nagyobb kémiai behatást tesz, ezért kell sok folyadékot fogyasztani. A prosztata problémáknál pedig a zsíros, fűszeres és nehéz ételek, valamint a telített zsírsavak elkerülése és diéta javallott. Újabban a D vitaminnak tulajdonítanak további tumor megelőző hatást.

Az egész család az orvoslás szerelmese

A feleségem is orvos, ő szemészként végzett. Az egyetem ötödéve óta együtt vagyunk, a szigorló évünket pedig már együtt töltöttük Dunaújvárosban az esküvő előtt. Később az Uzsokiban és a Hermina úti rendelőben is együtt dolgoztunk, szóval a kezdet kezdete óta egy munkahelyünk volt, de ez sosem okozott problémát. A fiúnk is az orvosi pályát választotta. Gondolom azért alakult így, mert erről a pályáról volt a legtöbb információja. A családi asztalnál gyakori beszédtémát jelentett egy-egy eset és egyszer csak már arra lettünk figyelmesek, hogy gyűjtögette az információkat és hetek múltán visszakérdezett, hogy mi lett az emlegetett bácsival, nénivel. Mindezt úgy, hogy sok részletet is megjegyzett, amit akkora én már talán el is felejtettem. Gimnáziumban megcsapta az informatika szele, amibe utána egyre inkább beleásta magát. Az orvosi egyetemet Amerikában, a Harvardon fejezte be, ahol a sebészeti gyakorlaton készített egy laparoszkópos szimulátort, amit a műtéttani intézet megvásárolt és az egyik legnépszerűbb gyakorlati eszközként használnak oktatásra.

Zuglóért civilként küzd

Szívügyem Zugló és a civil közösség, indultam képviselőként is, de az sajnos azt az akadályt nem sikerült szerencséses venni, viszont Karácsony Gergely kérése az egészségügyi bizottság tagja vagyok. Itt nőttem fel és leszámítva a dunaújvárosi éveket, egész életemet a zuglói zöld övezetben töltöttem, ezért aktív vagyok környezetvédelmi – a Liget problémái, biciklis utak, stb. – és egészségügyi kérdésekben. Jelen pillanatban az egészségügyi informatikai rendszer fejlesztésén dolgozunk annak érdekében, hogy a rendelő és a kórház adatai össze legyenek kapcsolva.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek