Dr. Mátrai Tamás FEBS, CEBS

Központvezető, emlősebészet, sebészet

Dr. Mátrai Tamás sebészként szenvedéllyel ötvözi a gyógyító munkát és a kreativitást igénylő szépészeti műtéti technikákat. Rosszindulatú emlődaganat esetén is – az onkológiai biztonságot maximálisan figyelembe véve – esztétikus végeredménnyel operálni: ezt tartja a küldetésének.

Teljes bemutatkozás

Dr. Mátrai Tamás sebészként szenvedéllyel ötvözi a gyógyító munkát és a kreativitást igénylő szépészeti műtéti technikákat. Rosszindulatú emlődaganat esetén is – az onkológiai biztonságot maximálisan figyelembe véve – esztétikus végeredménnyel operálni: ezt tartja a küldetésének.

Szülővárosomban, Kaposváron ének-zene tagozatos általános iskolába jártam, s a zene mindig is fontos része volt az életemnek. Bár az elmúlt tíz évben a munka mellett kicsit háttérbe szorult, hétéves korom óta zongorázom. Az érettségit szintén Kaposváron, a Munkácsy Mihály Gimnáziumban szereztem. Már gyermekkorom óta érdekelt az orvoslás. Tízéves voltam, amikor vakbélgyulladásom lett. A műtét megoldotta a panaszaimat, és ekkor indult el bennem az érdeklődés a sebészet iránt. Már ekkor eldőlt, hogy erre a pályára szeretnék menni – emlékezett vissza dr. Mátrai Tamás, akinek a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára vezetett az útja.

Ennél jobb nem is történhetett volna

Nem volt eseménymentes ez az időszak. Elsőre nem sikerült a felvételi, így az átmeneti időben egy középfokú szoftverüzemeltetői képzést végeztem el. Ezután fogorvos szakra kezdtem járni, ám harmadéven átjelentkeztem az általános orvosira. Sosem űztem ki a fejemből, hogy sebész szeretnék lenni, és mindenképp tenni akartam azért, hogy elérjem a céljaimat – hangsúlyozta dr. Mátrai Tamás, aki egy sorsszerű helyzet miatt került közelebb a helyreállító és a plasztikai sebészet irányához.

Gyógyszertanból elsőre nem sikerült a szigorlatom, így évet ismételtem belőle. Ekkor félévre elmentem műtősként dolgozni egy plasztikai sebészeti magánklinikára, ahol nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki az ott dolgozó orvosokkal. Később vissza is jártam asszisztálni, majd a szakdolgozatomat is plasztikai sebészeti témából írtam az emlőprotézist viselő páciensek utánvizsgálatának tapasztalatairól. Már ekkor elkezdett érdekelni az, hogy sebészi úton milyen lehetőségek vannak a kreativitás megélésére. A gyógyszertannal kapcsolatos életesemények duplán sorsszerűek voltak, hiszen akkor ismertem meg a feleségemet. Visszatekintve, ennél jobb nem is történhetett volna.

A hagyományos és az onkoplasztikus sebészet

Dr. Mátrai Tamás a sebészeti szakvizsgájához közeledve, 2014-ben hallott először az onkoplasztikus emlősebészetről, ami azóta is fő szakmai érdeklődési körének számít.

Ez azt jelenti, hogy úgy operáljuk ki az emlőből a daganatot, hogy megpróbáljuk a lehető legjobban megőrizni az emlő esztétikáját, tehát csak annyira invazív a beavatkozás, amennyire szükséges. A hagyományos emlőmegtartó műtétnél ott metszünk, ahol a betegség van, kivesszük a mirigyállományt, a daganatot, és bezárjuk a kört. Ennek sokszor az a következménye, hogy ott szövethiány, behúzódás lesz, ami deformálhatja az emlőt. Az onkoplasztikus technikánál, bár hosszabb bőrmetszést ejtünk, tudunk úgy mirigyállományt beforgatni a kialakult hiányba, hogy hosszú távon ne legyen úgynevezett kontúrhiba az emlőn. Emellett oda tesszük a metszést, ahol esztétikailag kevésbé látszik, például egy dekoltázsban lévő emlődaganatnál lehet ez fontos.

 

Misszió: mellrák elleni küzdelem

Dr. Mátrai Tamás igen fontosnak tartja az edukációt, a tudatosságot és a megelőzést. – Fontosnak tartom, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon az emlőrák elleni küzdelem, hiszen ez a leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, valamint ez a második leggyakoribb daganatos halálok. Évente 9300, tehát minden nyolcadik hölgy megbetegszik. Azért szükséges erről minél többet beszélni, mert hiába van szűrővizsgálat, sajnos a részvétel nem éri el az 50%-ot. Minden kezdeményezés kulcsfontosságú, hiszen így egyre többen hallanak erről a betegségről, és egyre többen figyelnek rá.

Költözés és tapasztalatszerzések

Dr. Mátrai Tamás a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-, Mellkas- és Érsebészeti Osztályán töltött hét év után, a sebészeti szakvizsgát követően, 2015-ben költözött Budapestre feleségével, aki szintén kaposvári származású. Azóta is gyakran hazajárnak látogatóba, hiszen a szívük mélyén mindig is kisvárosiként tekintenek önmagukra.

A költözésre azért került sor, mert az Országos Onkológiai Intézet Emlő- és Lágyrész Daganatsebészeti Osztályán kezdtem el dolgozni. Kis túlzással ekkortól 0–24 órában emlősebészettel és helyreállító műtétekkel foglalkoztam. Egészen 2019 novemberéig ott dolgoztam. Az osztály nemzetközi szinten is elismert képzőhely, ennek köszönhetően 2018-ban Európai Emlősebészeti szakvizsgát tettem – emelte ki a sebész, aki az Országos Onkológiai Intézetet követően először a Szent Imre Oktatókórház Plasztikai Sebészeti Osztályán, majd a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Égés és Plasztikai Sebészeti Osztályán kezdett el dolgozni. A TritonLife csapatát pedig 2021 őszétől erősíti.

Önképzéstől a világkongresszusig

Dr. Mátrai Tamás folyamatosan képzi magát, 2022 tavaszán plasztikai sebészeti szakvizsgát tesz, s ugyanekkor aktuális diplomaszerzése is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzsment szakán. Mindemellett sok-sok konferencián, kongresszuson vett már részt, s előadóként is megosztotta tudását. Büszke arra, hogy 2019-ben a Society of Surgical Oncology világkongresszusára, a kaliforniai San Diegoba meghívott poszterrel érkezett, és előadást tartott a korai stádiumú emlőrák kapcsán a hónalj területén történő nyirokelvezetés funkcionális anatómiai feltérképezésével kapcsolatos tudományos eredményeiről.

Közös játék és kirándulások

Természetesen hobbijainak is szívesen hódol dr. Mátrai Tamás: amikor ideje engedi, kisebb túrázásokra, szabadtéri programokra, rock- és jazzkoncertekre indul feleségével, akivel egy másik közös szabadidős tevékenységük is van, a World of Warcraft nevű online, számítógépes játék, ami körülbelül 2008 óta jelent számukra kikapcsolódást.