Dr. Mosonyi Péter

Magzati diagnosztika részlegvezető főorvos, szülészet-nőgyógyászat, genetika, teratológia

Szülész-nőgyógyász és klinikai genetikai szakvizsgával rendelkező főorvosként dolgozom, mint a TritonLife intézmény (kórház és járóbeteg központok) magzati diagnosztikai részlegének vezetője.

Teljes bemutatkozás

Az intézményben magzati ultrahang vizsgálatokat (szűrés és konzulens vizsgálatok), genetikai- és teratológiai tanácsadást végzek. Részt veszek a genetikai szűrésekben (kombinált teszt, az un. magzati szabad DNS kimutatáson alapuló (un. NIPT) anyai vérből elvégezhetőtesztek megfelelő kiválasztásában tanácsadásban. Emellett végzek genetikai diagnosztikai vizsgálatokat (méhlepény biopszia- azaz chorion biopszia, illetve magzatvíz mintavétel- azaz amniocentezis).

Teratológiai tanácsadáson olyan kismamákat várok, akiknél valamilyen magzatkárosító kockázat merült fel (fertőzés, gyógyszerszedés, röntgen sugárzás stb.). Ezek során a legjobb nemzetközi adatbázisok naprakész ismereteit használjuk.

A genetikai tanácsadáson a jelenleg várandós kismamák mellett családtervezés előtt levő párokkal foglalkozom, akiknél a családban, vagy korábbi terhességük során valamilyen örökletes rendellenesség igazolódott, vagy annak gyanúja merült fel. Ebbe a témakörbe tartozik a visszatérő vetélések esetleges genetikai hátterének vizsgálata is. Ennek során átbeszéljük, hogy újabb terhesség esetén milyen ismétlődési rizikóval kell számolni (van-e egyáltalán kockázat a következő terhességnél vagy véletlenszerű elváltozás történt) és amennyiben indokolt, milyen vizsgálatok szükségesek majd a terhesség alatt.

A magyar szakmai társaságok mellett tagja vagyok az Európai (ESHG) és az amerikai (ASHG) human genetikai társaságnak, a nemzetközi szülészet-nőgyógyászati ultrahang társaságnak (ISUOG), melyek rendezvényein, tovább képzésein rendszeresen részt veszek. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a szakterület legnagyobb alakjaitól tanuljak és képezhessem magam. A magyar társaságok kongresszusain rendszeres előadó vagyok.

A legmagasabb magyar (MSZNUT „C” szintű) és nemzetközi (Fetal Medicine Foundation-FMF) jártassági akkredicáival rendelkezem a magzati ultrahang diagnosztikában. Emellett a jelenleg hozzáférhető legjobb UH készülékkel végzek ultrahang diagnosztikai vizsgálatokat nőgyógyászati területen (pl. petevezeték átjárhatósági vizsgálat, vagy a méhet érintő fejlődési rendellenességek esetei).

A szülészeti és nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást a TritonLife Róbert Magánkórházban végzek.

Szabad időmben igyekszem családommal tölteni, utazni és kutyáinkkal kirándulni. Emellett lelkes amatőr fotós vagyok és gyerek korom óta szeretek olvasni és gyűjteni a régi könyveket.