Dr. Nagy Ilona

Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Teljes bemutatkozás

Fontos, hogy a betegoktatás során a gyermekek azt tanulják meg, orvoshoz fordulni nem csak akkor kell amikor baj van, hanem szűrővizsgálatokkal meg lehet előzni a betegségeket. Remélem, ezt a munkámat a felnőtt ellátásba kerülő pácienseim életútja bizonyítja majd.

A gyermekgyógyászati betegellátásban a legmagasabb szintű szakmai ellátásra törekszem. A kórelőzmény felvétele és a fizikális vizsgálat után, ha szükséges, megtervezem a további diagnosztikai és kezelési lépéseket, illetve biztosítom a kontroll vizsgálatokat.

A technikai lehetőségek fejlesztése mellett törekszem arra, hogy minden kis páciensemnek az orvosi vizsgálat ne félelemkeltő, rossz élmény legyen. Nálam a szülők mellett a gyermekeknek is van lehetősége elmesélni panaszait, játékos formában vizsgálom végig az egészséges és a fájdalmas területeket, mindig előre elmondom, mi fog történni a vizsgálat, beavatkozás során.

A testi tünetek gyökere gyakran lelki indíttatású, így a gyógyszeres, életmódbeli javaslatok mellett a holisztikus szemléletnek megfelelően “lelki útravalót” is kapnak a családok.

Minden gyermekben a saját adottságait, pozitívumait kell erősítenünk, hogy egészséges, boldog felnőttekké tudjanak válni segítségünkkel.

 

A FELNŐTTKORI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A GYERMEKKORBAN KEZDŐDIK

A beteg gyermekek kivizsgálásának összefogása, a vizsgálatok irányítása, a diagnosztikus lépések megbeszélése, a gondozás is a feladatom, így minden gyermekkori betegség természetével tisztában kell lennem. Természetesen vannak olyan elváltozások, panaszok, amelyek közelebb állnak hozzám. Ilyenek a kisdedkori regulációs zavarok (leginkább az alvásproblémák) és a serdülők panaszai, mellkasi fájdalmak, keringési zavarok, szív eredetűnek vélt problémák, fáradékonyság kivizsgálása. Újabb terület az egyre gyakrabban előforduló, nemcsak a serdülőkorúakat érintő elhízással együtt járó, vagy anélküli cukoranyagcsere zavar korai felismerése. Ebben a kórképben a diéta tartásával, életmód változtatással elkerülhetjük a felnőttkor derekán jelentkező II. típusú cukorbetegséget.

Ne felejtsük el, a felnőttkori betegségek megelőzése a gyermekkorban kezdődik! A kisdedkori prevenciós munkában fontos szerepet töltenek be a kötelező és választható védőoltások is, melyek sok megalapozott és megalapozatlan félelmet keltenek a szülőkben.

Rendszeres védőoltási továbbképzések során a legújabb oltási ismeretekről tudok beszámolni a hozzám forduló aggódó szülőknek. Korábbi vizsgálatok adatainak értelmezésében is segítek, és együttes megbeszélés alapján döntünk a további kiegészítő vizsgálatok szükségességéről.

Munkám során arra törekszem, hogy az orvosi vizsgálat kellemes légkörben történjen és a betegoktatás során a gyermekek azt tanulják meg, hogy orvoshoz fordulni nem csak akkor kell amikor már nagy a baj, hanem szűrővizsgálatokkal meg kell előzni a betegségeket. Remélem ezt a munkámat a felnőtt ellátásba kerülő pácienseim életútja bizonyítja majd.

DR. NAGY ILONA SZAKMAI ÚTJA:

– 1996: Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar
– 2001: Csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsga,
– 2006: Iskolaegészségtan és ifjúságorvostan, Budapest, SOTE
– 2009: Klinikai homeopátia elmélete és gyakorlata, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar
– 2012: Szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensi képesítés, Pázmány Péter Katolikus Egyetemen