Dr. Ráskai Csaba

Gyermekortopédia

Dr. Ráskai Csaba gyermekortopédus 2016 óta erősíti a TritonLife csapatát. Szakrendelésén mozgásszervi panaszok és szűrővizsgálatok kapcsán is sokrétű tapasztalattal várja pácienseit, újszülöttektől egészen 18 éves korig. Szívügyének tekinti többek között a csecsemőkori csípőszűrést és a serdülőkori gerinc-szűrővizsgálatot.

Teljes bemutatkozás

– Gyermekkoromból fakadt az elhatározás, hogy orvosi pályára lépjek, hiszen a nagynéném kiváló példával járt előttem, a komáromi kórházban dolgozott belgyógyász főorvosként. Úgy vélem, hogy ez nagy szerepet játszott a pályaválasztásomban. A Semmelweis Egyetemen diplomáztam 2009-ben. Negyedév tájékán döntöttem úgy, hogy sebészeti irányba szeretnék elmenni, azon belül pedig az ortopédia és a traumatológia tetszett meg. Nagy hatással volt rám többek között a traumatológia gyakorlatvezetőm, akivel azóta is nagyon jó kapcsolatot ápolunk – mondja dr. Ráskai Csaba, aki a diplomaszerzést követően két éven át dolgozott a Semmelweis Egyetemen, mint központi gyakornok. Féléves, szakmaspecifikus traumatológia gyakorlatát szülővárosában, Győrben teljesítette, majd visszaköltözött Budapestre.

Írországból is hozott haza tapasztalatot

– 2012 óta dolgozom a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. 2013 és 2014 között volt egy nagyobb megszakítás, hiszen tapasztalatszerzés céljából Írországba költöztem, ahol egy vegyes, felnőtt- és gyermekortopédiával egyaránt foglalkozó osztályon tevékenykedtem. Amellett, hogy nagyon jól éreztem magam, komoly alapokat szereztem és az angol szakmai nyelvet is elsajátítottam. Kereknek érzem ezt az időszakot, szívesen jöttem haza – meséli a szakorvos, aki a TritonLife csapatát 2016 óta erősíti.

A csípő és a gerinc szűrővizsgálata

Kórházunkban kizárólag gyermekortopédiával foglalkozik, újszülöttektől egészen 18 éves korig, legyen szó bármilyen mozgásszervi panaszról, csontot, ízületet vagy izomzatot érintő fájdalomról, problémáról. – A konkrét panaszok orvoslása mellett szűrővizsgálatokat is végzek, szívügyem többek között a csecsemőkori csípőszűrés és a serdülőkori gerinc-szűrővizsgálat. A TritonLife-ban nem operálok, de ha műtétekről van szó, a térdsebészet az egyik kedvenc területem, beleértve a sportsebészetet is. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben nagy esetszámmal, speciális esetekkel is foglalkozunk.

Szakmai hitvallás

– Különösen fontosnak tartom, hogy minden esetben az egész gyermeket megvizsgáljam, hogy ortopéd szempontból egységes képet kapjak. Emellett az is lényeges, hogy a szülő minden kérdésére alaposan válaszoljak. Ha nem egzakt, tudományos kérdésről van szó, nem mindig lehet szakmai alapon, határozottan állást foglalni, de fontos, hogy ilyen esetekben is időt kapjon az adott téma – hangsúlyozza a doktor úr. Tagja vagyok az Európai Gyermekortopéd Társaságnak, kurzusaikat, kongresszusaikat rendszeresen látogatom. A társaságnak van egy három részből álló curriculuma, amelyek egy-egy kétnapos, intenzív tanfolyamot takarnak – teszi hozzá dr. Ráskai Csaba, aki 2019-ben teljesítette a harmadik részt is, megszerezve ezzel a társaság elismerését.

Család, zene

A szakorvos, amikor csak teheti, minden szabadidejét kétéves kislányával tölti. – A család, mint oly sokaknak, nekem is a legfontosabb. Emellett szeretek gitározni, korábban zenekarokban is játszottam, ám amióta megszületett a gyermekünk, a rockzene helyét inkább az altatódalok vették át.