Dr. Szele Eszter

Foglalkozás-egészségügy

"Elhivatott vagyok abban, hogy minden figyelmeztető tünetet vagy betegségmegelőző állapotot a lehető legkorábbi stádiumban vegyünk észre, még mielőtt egy manifeszt betegség alakult volna ki. Életmódváltással vagy minimális terápiás beavatkozással sokkal könnyebb megelőzni ezeket az „eltéréseket”, mint kezelni egy már kialakult, akár szövődményes betegséget" - vallja dr. Szele Eszter. 

Teljes bemutatkozás

„Az alapos foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok azt szolgálják, hogy észrevegyük a figyelmeztető jeleket, és megelőzzük a bajt” – mondja dr. Szele Eszter, aki eleinte megelőző orvostannal, népegészségtannal foglalkozott, majd erre építette rá foglalkozás-egészségügyi hivatását. Eltökélten végzi prevenciófókuszú tevékenységét, tanácsadásaival, továbbirányításával úgy érezhetjük, kezünkbe vesszük saját egészségünket, életmódunkat.

– A középiskolában fogalmazódott meg bennem, hogy az orvosi pályát szeretném választani, mivel érdekelt az emberi test működése, és úgy általában a reál tantárgyak álltak hozzám közelebb – idézi fel dr. Szele Eszter, aki szülővárosából, Győrből Pécsre költözött az Orvostudományi Egyetemen folytatott tanulmányai miatt. Általános orvosi diplomáját 2004-ben vette át.

A gyermekgyógyászat területén kezdett rezidensként – főként a gyermekonkológiai ellátásba látott bele –, ám mindeközben egyre inkább kikristályosodott számára, hogy a betegségek megelőzésével szeretne inkább foglalkozni. 2006-ban, az Orvosi Népegészségtani Intézetben mélyült el ebben a témában, beleértve a népegészségügyi betegségek prevenciós lehetőségeit, szűrővizsgálatait, valamint a védőoltásokat is.

Az Intézetben a daganatos megbetegedések molekuláris epidemiológiájával, kialakulásuk genetikai hátterével, biomarkerek kutatásával foglalkozott. PhD-témája is erre alapult, és bár aktívan egy évet dolgozott az intézetben, a szakmai kapcsolat hosszú távon megmaradt. PhD tudományos fokozatát 2014-ben szerezte meg.

Megelőző orvostan

– Ezzel párhuzamosan az ÁNTSZ és jogutódjainak intézményrendszerében dolgoztam, ahol többek között járványügyi területen védőoltásokkal, megelőzéssel, tanácsadással, valamint az egészségügyi igazgatás szakterületével foglalkoztam. Ez inkább elméleti munka volt, viszonylag távolabb állt a klasszikus betegellátástól. Az intézmény szervezeti átalakulásánál azonban az a szerencsés helyzet állt elő, hogy Munkaegészségügyi és Foglalkozás-egészségügyi Főosztályként integrálódott a volt OMFI is a szervezetbe, és lehetőséget kaptam, hogy újra részt vegyek a klinikai ellátásban – meséli dr. Szele Eszter, aki így vágott bele második szakvizsgájának megszerzésébe. A megelőző orvostanra, népegészségtanra építette tehát rá foglalkozás-egészségügyi szakorvosi végzettségét.

Izgalmasan összekapcsolható területek

– Azért tartom a két szakmát szorosan összekapcsolhatónak, mert a megelőző orvostan keretein belül népegészségügyi programokról, szűrésekről beszélünk (tehát nagyobb populációt felölelő tevékenység), amit pedig ebből egyéni szintre át tudunk ültetni, arra az egyik legalkalmasabb a foglalkozás-egészségügyi hivatás, hiszen az általában éves rendszerességű vizsgálatra kötelezően el kell látogatnia mindenkinek, aki szervezett munkavégzés keretében dolgozik, még annak is, aki kis túlzással mondva, saját házi orvosát sem ismeri, vagy egyáltalán nem figyel oda az egészségére. Számomra fontos, hogy látható eredménye legyen a szűrővizsgálatoknak, megelőzésnek – hangsúlyozza a szakorvos, aki a pécsi éveket követően eleinte Győrbe, majd Szentendrére költözött, és immár évek óta budapesti egészségügyi szolgáltatók csapatát erősíti. A TritonLife-ban 2024 januárjától segíti a pácienseket.

A két szakma ötvözetével jött létre az a személyre szabott szűrőprogram is, amellyel egyéni kockázatértékelést is kaphatnak a munkavállalók, illetve bárki, aki dr. Szele Eszterhez fordul, azaz egyénileg jelentkezik a egészségprogrammal egybekötött, akár genetikai vizsgálattal kiegészített szűrésre, kezükbe véve a prevenció erejét.

Szakmai hitvallásában a betegségek megelőzése a legfontosabb

– Elhivatott vagyok abban, hogy minden figyelmeztető tünetet vagy betegségmegelőző állapotot a lehető legkorábbi stádiumban vegyünk észre, még mielőtt egy manifeszt betegség alakult volna ki. Életmódváltással vagy minimális terápiás beavatkozással sokkal könnyebb megelőzni ezeket az „eltéréseket”, mint kezelni egy már kialakult, akár szövődményes betegséget. Sajnos eddig azt tapasztaltam, hogy többnyire elhanyagolt területnek számít a megelőzés és az egészséges életmód támogatása, kialakítása, sok esetben csak akkor fordulnak az emberek orvoshoz, ha már komoly problémák jelentkeznek. Az alapos foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok viszont éppen azt szolgálják, hogy kiszűrjük a figyelmeztető jeleket, és megelőzzük a bajt – hangsúlyozza a szakorvos, aki a rendelőn túl családja körében és utazással tölti legszívesebben az idejét. Mint mondja, igazi feltöltődés, amikor közösen fedezhetnek fel új helyeket, más kultúrákat, vagy különleges gasztronómiai élményeket szerezhetnek.