Prof. Dr. Szirmai Ágnes

Szédülés ambulancia

Dr. Szirmai Ágnes egyetemi docens a szédülés nemzetközileg is elismert szakértője. A TritonLife Medical Center Hegyalja szédülés ambulanciáján több évtizedes szakmai tapasztalattal várja a pácienseket, hogy az egyensúlyrendszer betegségeinek komplex kivizsgálásában, gondozásában, rehabilitációjában segíthessen. Az egyedülálló módon fül-orr-gégész, neurológus és audiológus szakvizsgával is rendelkező doktornőhöz bizalommal fordulhatunk, ha egyensúlyzavart, szédülést, halláscsökkenést vagy épp fülzúgást tapasztalunk.

Teljes bemutatkozás

Prof. dr. Szirmai Ágnes a TritonLife szédülés ambulanciájának főorvosa, általános fül-orr-gégészeti tevékenysége mellett a szédülés nemzetközileg is elismert szakértője. A Semmelweis Tudományegyetem otoneurológiai szakambulanciájának vezetője, évente 1000-1500 beteg ellátását, gondozását végzi, illetve felügyeli. A  keringészavarok okozta szédülés témakörben nemcsak országos, de nemzetközi szaktekintély, többek között a nemzetközi Neurootológiai és Equilibriometriai Társaság (NES) elnöke.

– Már egészen kisgyermekkoromban tudtam, hogy orvos szeretnék lenni. Tizennégy évesen, a nyári szünetben elmentem orvos-írnoknak a szakrendelőbe, ahonnan a fül-orr-gégészetre irányítottak tovább. Már akkor tudtam, hogy fül-orr-gégész szeretnék lenni. Azonnali szerelem volt, ami azóta is megmaradt – kezdi dr. Szirmai Ágnes, aki az egyetem előtti évben segédápolóként dolgozott a Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikán, sőt tanulmányai alatt is folyamatosan vállalt társadalmi munkát, mint éjszakás ápoló. – 1976 óta vagyok a Klinikán, így hát az általam legjobban ismert helyre kerültem orvosként is, 1983-ban – teszi hozzá.

 

Nehéz témakörhöz ütős párosításra van szükség

– Fiatal orvosként egy olyan idősebb szakorvos mellé osztottak be, aki egyensúlyrendszerrel, belső füllel foglalkozott. Gyakran egyeztettem vele, hiszen rengeteg kérdésem volt. A főnökségem is azt látta, hogy állandóan ott vagyok, és egyre több vizsgálatukba nyertem betekintést. A kollégám 1989-ben elment Németországba, és tulajdonképpen rám hagyta ezeket a pácienseket. Az otoneurológiai (egyensúlyvizsgáló) szakambulancia is éppen akkor alakult, amelynek 1989 óta én vagyok a szakmai vezetője – mondja a doktornő a szédülés és egyensúlyzavarok felé való irányultságának történetéről.

– Viszonylag korán rájöttem, hogy ehhez az alterülethez a fül-orr-gégészet nem elég, így 1996-ban neurológiai szakvizsgát is tettem. A két szakma párosítása szakvizsga szinten szinte egyedülállónak számít Közép-Európában. Mivel a hallással szintén foglalkozni kell, harmadik szakvizsgámat audiológiából tettem le 2003-ban – osztja meg velünk dr. Szirmai Ágnes, aki PhD-fokozatát 2002-ben szerezte meg a keringési zavarok okozta szédülés témakörében. 2000-ben egyetemi adjunktusi, 2007-ben egyetemi docensi, 2023-ban egyetemi tanári, azaz professzori kinevezést kapott. (Fotó: Prof. dr. Szirmai Ágnes professzori kinevezését veszi át a köztársasági elnöktől, a Sándor-palotában, 2023 nyarán.)

Mint mondja, a szédülés, illetve egyensúlyzavar témája nem könnyű, és kevesen is foglalkoznak vele, így igencsak fontos volt a felismerés, hogy az érintett páciensek teljes körű segítéséhez erre az ütős hármasra, a fül-orr-gégészetben, neurológiában, audiológiában való elmélyülésre van szükség.

 

Jobb életminőséget adni az embereknek

Dr. Szirmai Ágnes a Klinikán végzett tevékenysége – a gyógyítás, kutatás és oktatás – mellett magánrendeléseket is visz. A TritonLife Medical Center Hegyalja csapatát a kezdetektől fogva erősíti, annak oszlopos tagja. Amikor szakmai hitvallásáról kérdezzük, az alábbiakról mesél.

– Arisztotelészt tudom idézni, akit az elődöm is előszeretettel emlegetett: csak az jut be az agyunkba, ami az érzékszerveinken keresztülmegy. És az érzékszerveink közé tartozik az egyensúlyrendszer is. Ha ez nincs rendben, akkor az nagyon rossz hatással van az életminőségünkre. Azt vallom, hogy akkor tudjuk a legjobbat adni magunkból, ha igyekszünk az ezzel az érzékszervi fogyatékossággal küzdő embereknek segíteni, és jobb életminőséget adni nekik.

– Ha el akarjuk képzelni, hogy milyen vak emberként élni, akkor becsukjuk a szemünket. Ha el akarjuk képzelni, hogy milyen a nem halló emberek élete, akkor bedugjuk valamivel a fülünket. Azt viszont nagyon nehéz elképzelni, hogy egyensúlyrendszer nélkül hogyan él az ember. Megélni viszont rettenetes.

– Nem áll stabilan a lábán, botladozik, nekimegy a falnak, elesik, olyan, mintha mozogna körülötte a környezete. Ha kicsit is tudunk segíteni, akkor már nagyon sokat tettünk az életminőségük javítása érdekében. És nekem az a célom, hogy segítsek – hangsúlyozza a doktornő, aki a szédülés, egyensúlyzavar témakörét – magyar és angol nyelven – részben negyedéves orvostanhallgatóknak, részben pedig a már végzett orvosoknak oktatja a fül-orr-gégészeti orvostovábbképzés részeként.

 

Szakmai elhivatottsággal a világ számos pontján

Dr. Szirmai Ágnes számos egyesületnek, tudományos társaságnak tagja, tisztségviselője. 2014 óta elnöke a Nemzetközi Neurootológiai és Equilibriometriai Társaságnak.

– Ezt a társaságot Németországban alapították 1974-ben, majd amikor az elnöke 2014-ben visszavonult, én vettem át az elnökséget, és némi szervezkedés után a központ is átkerült Budapestre. A Covid kissé megbolygatta, de évente, kétévente szervezünk nemzetközi konferenciát, amelynek minden második alkalommal Budapest ad otthont. A társaság elnökeként a világ számos pontján jártam, Dél-Amerikától Indián át Japánban – mondja a doktornő, akit szakmai elhivatottsága Ausztrálián kívül minden kontinensre elvitte.

 

Én-idő

Végül, de nem utolsósorban kedvenc szabadidős tevékenységéről kérdeztük szédülés ambulanciánk vezetőjét. – Nagyon szeretek úszni, minden reggel, munka előtt az uszodában kezdek. Ez egyszerre a hobbim, az én-időm, és ott van a baráti köröm is, akiket nagyon kedvelek. Úszás közben remekül át lehet gondolni, hogy mit szeretnék megvalósítani a nap folyamán – fejti ki dr. Szirmai Ágnes.