Dr. Tóth Eszter Dr. Tóth Eszter Fül-orr-gégészet

Dr. Tóth Eszter

Dr. Tóth Eszter

Fül-orr-gégészet

adjunktus, fül-orr-gégész szakorvos, horkolásterápiában jártas szakember

2004-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude szereztem diplomát. A pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, a szakma egyik legelismertebb klinikáján kezdtem pályámat, a teljes szakképzést gyermek és felnőtt ellátás tekintetében, valamint a fül-orr-gégészeti szakvizsgámat 2009-ben itt szereztem. A pécsi klinikán töltött közel 10 év alatt nagynevű elődeimtől olyan szaktudást, tapasztalatot és hivatástudatot szereztem, ami örökre meghatározta gondolkodásomat.

2013-tól 7 évig a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztályán adjunktusként dolgoztam, mely időszakban teljes hangsúllyal az alvási apnoe és horkolás fül-orr-gégészeti ellátását vállaltam magamra: képeztem magam számos nemzetközi tréningen, saját sikerekkel előadást tarthattam nemzetközi és hazai kongresszusokon, mindeközben megindítottam a betegek speciális, alvássebészeti megközelítés-szemléletű ellátását, bevezettük a saját ellátási protokollunkat, a szomnológiai kivizsgálás utáni teljes, alvásirányú fül-orr-gégészeti kivizsgálást és ellátást is. A Honvédkórházban működő, az ország legnagyobbnak számító alváslabor támogató és együttműködő szerepe a mai napig hozzám tartozik, a kollégákkal a továbbiakban is együtt dolgozunk. A horkolás és az alvási apnoe betegség kivizsgálásának és kezelésének új szemléletét társkollégáimmal több hazai szaklapban is megjelentettük, melynek eredményeként az alvási apnoe kezelése méltó helyet kapott a magyar fül-orr-gégészeti ellátási centrumokban.

A fenti munka mellett készülve 2019-ben szereztem meg a tudományos PhD fokozatot, ami számomra kötelezően hozzátartozik az alapvető tudományos igényességhez. A tudományos munkám témája A TRP csatornák és szenzoros neuropeptidek szerepe a krónikus orrmelléküreg gyulladásokban. Az krónikus orrmelléküreg gyulladások, az orrpolipózis és ezek változatai alapvetően részei a fül-orr-gégészeti ellátási spektrumomnak, és nem csak a klinikai kutatásom miatt, hanem az alvással való szoros összefüggésük miatt is. Ennek részeként merészkedtem a klinikai immunológia és allergológia világa felé tekintgetni, mely másodszakvizsga megszerzése folyamatban van. 

Egyaránt vizsgálok felnőtt és gyermek betegeket a fül-orr-gégészeti teljes spektrumot érintve, fő specialitásom azonban a horkolás/alvási apnoe, allergológia és az orr-orrmelléküregi betegségek. 
Minden munkához fontosnak tartom a jó együttműködést: partner legyen az orvos és a beteg is. Az orvosi ellátásban a szaktudáson kívül a holisztikus szemlélet, a beteg megértése és a beteg partnerként való kezelése központi kérdés. Úgy kell dolgoznunk, hogy a beteg akarjon gyógyulni, ne csak én akarjak gyógyítani. 

Kompetenciák

Teljes fül-orr-gégészeti kivizsgálás az alábbiak tekintetében:
•    Horkolás és alvási apnoe speciális kivizsgálása, kezelése, műtétei
•    Krónikus orrmelléküreg gyulladás, orrpolipózis kezelése, gondozása
•    Orrdugulás kezelés, orrlégzési nehezítettség endoszkópos vizsgálata
•    Góckutatás, krónikus mandulagyulladás és műtétei
•    Orrcsepp függőség kezelése
•    Visszatérő orrvérzések ellátása, kivizsgálása 
•    Allergia kivizsgálása, kezelése 
•    Halláspanaszok, fülzúgás, szédülés kivizsgálása, kezelése, krónikus fülbetegségek, fülkürt funkciózavar kivizsgálása,
•    Rákszűrés, rekedtség kivizsgálása
•    Kisebb nagyobb arc-nyak bőrelváltozások kivizsgálása, műtéti ellátása minimál invazív sebészeti módszerrel (radiofrekvenciás kés)

Speciális vizsgálatok/műtétek:
Mivel a horkolás alvás alatt keletkezik, a legjobb a horkolást nem csak éber állapotban, hanem alvás alatt vizsgálni, így ténylegesen megállapítható, hogy mely garati struktúra kezelése hozhatja a legsikeresebb műtéti eredményt, alvási apnoe esetén pedig az elzáródás helyéről kaphatunk információt. Ez az ún. alvás alatti endoszkópiás vizsgálat, mely minden alvássebészeti beavatkozás előtt kötelezően elvégzendő. Évente kb. 200-300 ilyen vizsgálatot végzek, amely óriási rutint ad a korrekt kiértékelésben, a megfelelő horkolásgátló vagy alvási apnoét célzó műtét megtervezésében és annak sikerességében.

Magyarországon elsők közt képviselhettem a Coblation® –plazma technológiát, amivel a korszerű torokmandulaműtét és számos horkolásgátló kezelést, garatplasztikát és endoszkópos nyelvgyök műtétet végzek közel 5 éve. Meggyőződésem, hogy a technológia mind a betegnek és az orvosnak is komoly előnyökkel jár: a műtét utáni kevesebb fájdalom, szövetbarát vágási eljárás, kevesebb utóvérzés, gyorsabb műtéti idő. 

Az alvási apnoe betegségben alkalmazott garatplasztikák többféle varrattechnikával történő variációit a világ egyik legnevesebb tréning központjában (IRCAD, Strasbourg) tanultam meg a terület szaktekintélyeitől, melynek alkalmazásával a korábban nehezen gyógyítható esetekben is ígéretes gyógyulásokat tudok ajánlani. 
Rutinszerűen alkalmazom a radiofrekvenciás és laseres beavatkozásokat a fül-orr-gégészet minden területén (horkolás, orrdugulás, bőr-és nyálkahártya elváltozások műtétei). 

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Visszahívást kérek