Dr. Újhelyi Mihály PhD, FEBS, CEBS

Emlősebészet, plasztikai sebészet

Dr. Újhelyi Mihály PhD, FEBS, CEBS plasztikai sebész, európai emlősebész főorvos az emlő jó- és rosszindulatú megbetegedéseinek onkoplasztikus sebészetét kitűnő precizitással, odaadó lelkülettel és immár 12 éves tapasztalattal végzi. Már kisgyermekkorában a sebészet jelentette számára a jövőt, melyhez szülei karrierútja volt a fő inspirációforrás. A TritonLife csapatát 2021 decembere óta erősíti.

Teljes bemutatkozás

Három-négyéves lehettem, amikor már tudtam, hogy orvos szeretnék lenni. Édesapám sebész, édesanyám pedig műtősnő, így hát ebben a szellemben nőttem fel. Emlékszem, volt egy plüssmacim, amit annyiszor megoperáltam, hogy rekordkönyvbe illene – idézi fel mosolyogva Dr. Újhelyi Mihály, aki Kárpátalján született, és hatéves korában költözött szüleivel és testvérével Magyarországra. – Egy nagyon kedves család segített nekünk otthont találni, a szakorvosi rendelő tetőterében kaptunk szolgálati lakást. Sorsszerű, hogy a hölgynek később emlőrákja lett, és én operáltam meg. Nagyon örülök, hogy már jól van, és segíthettem neki.

Pörgős személyiség, egy kis portugál életfelfogással

Dr. Újhelyi Mihály száz százalékig biztos volt abban, hogy sebész szeretne lenni. Komoly példát jelent neki édesapja, aki lakóhelyük legkedveltebb sebésze lett. Kisgyermekkorától fogva erős érdeklődést mutatott a biológia iránt, így tehát fontos hátteret jelentett neki, hogy a gimnáziumban heti nyolc órában tanulhatta ezt a tantárgyat.

Felvételt nyerve a Semmelweis Egyetemre, ott érezte igazán, hogy révbe ért. Mindvégig ötösöket szerzett, és summa cum laude eredménnyel diplomázott 2010-ben.

Az egyetemen több ösztöndíjat is elnyertem. Erasmus programmal fél évet töltöttem Portugáliában. Nemcsak szakmai, hanem személyes szemmel nézve is szuper lehetőség volt. Átadtam magamat a portugál életérzésnek. Többször hallottam a mondást: „tranquilo”, amit valahogy úgy fordítanék, hogy „nyugi”. A pörgős habitusomat ez nagyon jól kiegészítette – meséli a főorvos úr, aki egy másik ösztöndíjjal Brazíliában töltött két hónapot.

Dél-Amerikából a daganatsebészet világába

Brazília a plasztikai műtétek fellegvára. Egyrészt gyerek helyreállító plasztikai sebészetet láthattam, melyekre főként születési rendellenességek miatt volt szükség. Másrészt esztétikai műtéteknek is szemtanúja lehettem, arc-, orr-, emlőplasztika, amit csak el lehet képzelni. Fantasztikus élmény volt.

A hazautazást követően elérkezett a diplomaszerzés időpontja, majd az Országos Onkológiai Intézetben helyezkedtem el, ahol tizenegy évet dolgoztam. Bevallom, legelőször idegenkedtem a daganatsebészettől, ám ahogy odakerültem, megfordult velem a világ, és rájöttem, mindig is ezzel szerettem volna foglalkozni. Óriási sikerélmény tud lenni a daganatsebészet. Azt az örömet semmi sem tudja visszaadni, amikor egy pácienst tumormentessé teszünk – vallja a doktor úr, aki általános sebészeti szakvizsgáját 2016-ban, nemzetközi emlősebész szakvizsgáját 2019-ben, európai emlősebész szakvizsgáját 2020-ban, majd égés- és plasztikai helyreállító sebészeti szakvizsgáját 2021-ben szerezte meg.

Információ, őszinteség, bizalom

Dr. Újhelyi Mihály – több ezer altatásban végzett műtéten túl – tapasztaltan állítja, hogy az onkoplasztikus sebészet egy teljesen más szemléletet ad. Úgy fordul a páciensek felé, hogy nemcsak daganatot kell gyógyítania, hanem a teljes embert nézi, fizikailag és lelkileg is.

Többszakmás szemmel kell néznünk a beteget, akinek nemcsak a testét, hanem a lelkét is meg kell gyógyítanunk, pszichoszociálisan kell rehabilitálnunk. Amikor a páciens eljön, fontos, hogy megnyugtató és támogató legyen a beszélgetésünk, hiszen az internetről már rengeteg aggasztó információ zúdult rá. Azzal, hogy mi ismertetjük vele, hogy mit és hogyan tudunk cselekedni a gyógyulása érdekében, máris nyugodtabban haladhatunk tovább. Őszintén kell mindent elmondani, hiszen a bizalom kulcskérdés, és ezáltal azokat a lépcsőfokokat is jobban megérti, amiken végig kell lépkedni – foglalja össze a főorvos úr, aki PhD-értekezését 2018-ban, a Szegedi Tudományegyetemen sikeresen megvédte.
 
Felejthetetlen New York-i élmények

Dr. Újhelyi Mihály tudományos munkájának is igencsak sok energiát szentel. Eddig öt elsőszerzős és huszonegy társszerzős közleménnyel és egy könyvfejezettel rendelkezik. Rendszeresen tart előadásokat magyar és angol nyelven, sok esetben más kontinensen online formában. Legutoljára Indiában, előtte pedig Egyiptomban volt online hibrid előadása.

Ami a külföldi útjait illeti, az egyik legmeghatározóbb élménye az a New York-i ösztöndíjprogram volt, melyre ezerkétszázan jelentkeztek, és ő is bekerült a huszonhárom kiválasztott orvos közé. – Egy teljesen más csoda világba csöppentem az ottani sebészeti osztályon. Olyan „ahaélményeket” szereztem abban a két hónapban, amiket sosem felejtek el. Igyekeztem mindent magamba szívni, Manhattanben laktam, és vettem egy nagyon jó túracipőt, hogy végigsétálhassak a városon. Minden hétvégén tettem egy egynapos kirándulást, a környékbeli nagyvárosokat távolsági buszjeggyel fedeztem fel.

Nemzetközi és hazai társaságok tagja

Dr. Újhelyi Mihály több tudományos társaság munkájában is aktívan részt vesz. Tagja és ellenőrző bizottsági elnöke a Magyar Onkológus Társaságnak, valamint 2014 és 2016 között a Fiatal Onkológusok Szekciójának elnöke volt. Emellett a Magyar Sebész Társaság, a Central Eastern European Breast Cancer Surgical Consortium, a European Society of Surgical Oncology (ESSO) és az ESSO Young Surgeons and Alumni Club tagja, sőt utóbbinak magyarországi képviselője is egyben.

Túraútvonalak, családi kikapcsolódásként
Hálás vagyok a feleségem végtelen türelmének, hiszen korábban kevésbé tudtam egyensúlyban tartani a munkát és a magánéletet, napi 10–12 órát dolgoztam, hétvégén pedig a tudományos munkáimat végeztem. Úgy érzem, az elmúlt időszakban sikerült visszabillentenem a mérleg serpenyőit, hiszen nem szeretném, hogy az élet elsuhanjon mellettünk. Van egy négy- és egy ötéves kisfiunk, szeretnék velük minél több időt eltölteni. Imádunk közösen kirándulni, amióta járni tudnak, azóta visszük őket könnyebb-nehezebb túraútvonalakra, kirándulóhelyekre. Nemrég költöztünk Érdre, a levendulás környékén rengeteget sétálunk, de már biciklizni is megtanítottam a kisfiaimat – mesél családjáról Dr. Újhelyi Mihály.