Dr. Vilmányi Csaba

Gyermekkardiológia
Teljes bemutatkozás

Dr. Vilmányi Csaba gyermekkardiológus a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán végzett 2004-ben, egyetemi tanulmányaim alatt tudományos diákköri munkáját gyermek kardiológia és pacemaker terápia tárgykörben végezte. Az egyetem elvégzése után a Balassa János Megyei Kórház Gyermekosztályán töltötte rezidensi éveit, majd a Veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályán, 2007 után pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben dolgozott. Közben a gyermekgyógyászati alapképzés keretein belül közel két évet töltött a pécsi Gyermekklinika Intenzív Osztályán.

Gyermekgyógyászati szakvizsgáját követően teljes munkaidőben a Gyermekszív központban dolgozik, a Gyermekkardiológiai Intenzív Osztály orvosaként. 2009. óta foglalkozik szív transzplantált, és transzplantációra váró betegekkel. 2011-ben vett részt először a Transzplantációs Alapítvány segítségével a „Mi is nyaralunk” szervtranszplantált gyerekek számára rendezett nyári táborban, ahova azóta minden évben önkéntesként tér vissza. “Céljaim között a szerepel a mechanikus keringéstámogató eszközök, és a transzplantációs utógondozás terén ismereteim bővítése, és a transzplantált betegek rehabilitációjában történő további aktív részvétel” – mondja dr. Vilmányi.

Magán ambuláns gyermekkardiológiai szakrendelésén, a Medikidsben a szívfejlődési rendellenességgel született gyermekek komplex ellátását, szívműtétre való előkészítését és szívműtét utáni ellátását, folyamatos ambuláns gondozást, szívultrahang (echokardiográfia) vizsgálatokat, valamint veleszületett és szerzett szívhibákban speciális nyeletéses ultrahang vizsgálatokat végez.

MIKOR GONDOLJUNK GYERMEKÜNKNÉL SZÍVBETEGSÉGÉRE?

Árulkodó tünetek:

  • étvágytalanság, etetési nehézség, a csecsemő etetés közben elfárad, súlygyarapodása megáll vagy fogy
  • cyanosis- azaz a körmök és ajkak kékes-szürkés elszíneződése súlyos szívproblémára utal
  • szapora légvétel, légszomj, nehézlégzés, fulladás
  • a pulzus túl szapora vagy éppen túl lassú vagy kaotikus
  • ájulás, eszméletvesztés
  • gyermekünk a korábban megszokott terhelést nehezebben bírja, hamarabb elfárad
  • ha a felső és alsó végtagon tapintott pulzusban és vérnyomásban nagy a különbség, az súlyos verőérszűkületre utalhat
  • mellkasi fájdalom (főleg ha terhelésre lép fel, nyomó jellegű)
  • magasvérnyomás betegség tipikus tünete lehet a fejfájás, szédülés, hányinger, orrvérzés látászavar
  • ödema azaz vizenyő megjelenése a lábszárakon, törzsön vagy az arcon

A betegségek egy része azonban tünetmentes, így sokáig rejtve maradhat, s csak a rutin vizsgálat, óvodai vagy iskolai szűrővizsgálat vagy pl. sportorvosi vizsgálat során merül fel a gyanú pl. szívzörej alapján. Sajnos a késői diagnózis és a megkésve elkezdett kezelés ronthatja kis betegünk gyógyulási esélyeit.