Pocsai Katalin

Pszichológia
Teljes bemutatkozás

Pszichológiai tanulmányaimat már felnőtt fejjel sok sok tapasztalattal a hátam mögött kezdtem el 2016-ban Budapesten a Károli Egyetemen. Ezt követően a mesterképzést Debrecenben végeztem, tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon, ahol jártasságot szereztem az egyéni-, csoport - és családi tanácsadás pszichodinamikai ismereteiben.
A szakdolgozatomat Magyarországon élő transzneműek (ők más nemben élnek, mint amilyenben születtek) jelenlegi nehéz körülményeiről írtam, igyekeztem ennek a zárt közösségnek a problémáit tükrözni, képet nyújtani a helyzetük nehézségeiről, megoldási módjaikról valamint ezek személyiségükre való hatásáról. Kihívás volt a társadalomban rejtőzködve élő érintettek felkutatása és a vizsgálat lebonyolítása, de végül mind szakmai, mind emberi oldalról sokat gazdagodtam általa.

2021 óta iskolapszichológus munkakörben dolgozom egy magatartás és tanulási zavarokkal küzdő gyermekek iskolájában, emellett pedig vannak felnőttek is, akik felkeresnek különböző élethelyzetekben felbukkanó megrekedésekkel, elakadásokkal, döntésképtelenséggel, párkapcsolati nehézségekkel.

Ezen kívül jelenleg az ELTE és a Testnevelési- és Sporttudományi  Egyetem együttműködésében működő sportpszichológia szakképzés végzős hallgatója vagyok.Úgy gondolom a pszichológia minden ágának egy a gyökere- és szeretnék széles látókörben gondolkodni, mert akkor hatékonyabbnak érzem a munkám.

A gondolkodásomra nagy hatással van a mindfulness szemléletmód, ami megoldást mutat arra, hogy hogyan lépjük ki az állandó agyalásból, a múlton és a jövőn való rágódáson, ezáltal hozzásegíthet a kiegyensúlyozottabb, örömtelibb és egészségesebb élethez.

A foglalkozásaimon, ha  szükséges a  kezdeti szorongást önismereti kártyákkal szoktam feloldani, így észrevétlenül gördülünk át azon a részen, amikor a kliensek izgalommal ülnek le hozzám, hogy „mit fogok neki mondani, hol is kezdjem”.
Úgy gondolom manapság a pszichológussal való beszélgetés a mentális egészségünk alapja, és mind ez, mind az önismeretünk mélyítése az életminőségünkre, magabiztosságunkra, önértékelésünkre  jelentős pozitív hatással van.