2023. 06. 06

A világ élvonalában fejleszti tudását a TritonLife magzati ultrahangspecialistája

A világ legnevesebb szakemberei közt vett részt az idei Magzati Neuroszonográfiai Mesterkurzuson dr. Mosonyi Péter szülész-nőgyógyász, genetikus, a TritonLife magzati diagnosztikai részlegvezetője. A Tel Avivban rendezett Fetal Neurosonography Masterclass 2023 kurzusát prof. G. Malinger, prof. M. Herrera és prof. G Pilu vezették, mindhárom professzort a magzati agyi ultrahangdiagnosztika élvonalasai között tartják számon, világviszonylatban a top 8-ban. “Megtiszteltetés tanulni tőlük, lenyűgöző az az elhivatottság, ami sugárzik belőlük” – értékelte dr. Mosonyi Péter.

A kiemelt színvonalú nemzetközi képzésre minden évben legfeljebb 20 olyan neves szakembert hívnak meg, aki magzati aggyal foglalkozó orvosok. Idén Európa mellett indiai, ausztráliai és dél-amerikai szakemberek vettek részt a képzésen. Dr. Mosonyi Péter az egyetlen magyar orvos, akit a grémium meghívott a köreibe, a TritonLife főorvosa immár másodjára vett részt a kurzuson. „Ez a tanulási lehetőség mellett a nemzetközi kapcsolatok építésére is kiváló alkalom. Sok közös esetet beszéltünk át és cseréltünk tapasztalatot a kollégákkal” – meséli a főorvos.

 

A kurzus rendezője a világ legjelentősebb, kifejezetten a magzati agy vizsgálatára specializálódott intézete. Évente ezer körüli várandós nőt vizsgálnak magzati agyi eltérés miatt, így hatalmas esetszám, tapasztalat és tudás van a birtokukban. „A képzés alatt végig veszik a betegségcsoportokat, azok legmodernebb kivizsgálási lehetőségeit, a vizsgálati módok és technikák újdonságait, a társ területeket, például a genetikai háttér minél teljesebb kivizsgálási útjait” – avat be a részletekbe dr. Mosonyi Péter. „Idén először a téma egyik nagyon elismert képviselője is részt vett a képzésben Olaszországból. Ő és a vezető izraeli professzor a jelenlegi legfontosabb ilyen témájú könyv szerkesztői. Igen tanulságos volt, akárcsak az a rész, amikor a kurzus végén mindannyian bemutatunk egy-egy érdekesebb saját esetet, amit részletesen együtt is megvitattunk” – mondja a főorvos.

A magzati agy vizsgálata a magzati diagnosztikán belül is speciális terület. Magyarországon igen kevés orvos ért igazán magas szinten a magzati agyhoz, a neuroszonográfiás vizsgálatokat végző – vagy ezt hirdető – szakemberek közül is kevés az, akinek korszerű nemzetközi tudás áll a birtokában. Dr. Mosonyi Péter ezért is tartja fontosnak folyamatosan aktualizálni tudását, a világ legjobbjaival együtt fejlődni és dolgozni. Mind mondja, több gyakorlati hozadéka is van az ilyen együttműködéseknek: – „Fontosnak érzem, hogy a meglévő kapcsolatok miatt, bonyolultabb eseteknél az izraeli Fetal Neurology Clinic-kel lehetőségem van online konzultációra, hiszen a hatalmas beteganyaguk miatt óriási a tapasztalatuk, amire lehet és érdemes támaszkodni”.

Fotók: Dr. Mosonyi Péter szülész-nőgyógyász, genetikus, magzati ultrahangspecialista a Fetal Neurosonography Masterclass 2023 rendezményén, Tel Aviv.