2022. 02. 15

Magyarországon a TritonLife Debrecenben végeztek először navigációs térdprotézis műtétet

Dr. Papp Miklós

Magyarországon először ültettek be térdprotézist az OrthoPilot® Elite tovább fejlesztett, csúcs technológiát képviselő navigációs rendszere segítségével. A műtétet Dr. med habil Papp Miklós végezte a TritonLife debreceni Magánkórházában.

A térdprotézis műtét hosszútávú eredményét, végsősoron a térdprotézis műtéten átesett beteg életminőségét sokszor néhány milliméter, vagy néhány fok határozza meg.

Az OrthoPilot® Elite technológia messzemenőkig alkalmas az optimális tengelyviszonyok beállítására, szövetkímélő technikával a térd minden helyzetében biztosítja a kiegyensúlyozott szalagfeszülést. Az Ortho Pilot Elite navigációs rendszer innovatív technológiára és 20 év tapasztalatára alapozva új szintre emeli a térdprotézis komponenseinek pontos beültetését, biztosítva a fájdalommentes élet lehetőségét.

Az OrthoPilot® Elite navigációs rendszer folyamatosan nagyon pontos visszajelzést ad a sebésznek a beültetésre kerülő implantátum pozíciójáról, mindhárom síkban segíti a műtéti orientációt és a helyes döntéshozatalt az egész műtét folyamán.

OrthoPilot® Elite rendszer egy integrált, tökéletesen koordinált protézis rendszer centrumába helyezi a sebészt. A rendszerben a hardware, a software, a fémérzékeny betegeknek is beültethető kerámia bevonatú implantátum egyaránt magas minőséget képvisel, emellett az eddigiekben soha nem látott lehetőséget biztosít a sebész és a technológia közötti interakcióra, azaz a műtét minden lépésénél a gyors, pontos korrekcióra. A folyamatos visszajelzés segíti a sebészt abban, hogy a valóban fontos tényezőkre koncentrálhasson.

A technológia egyedülállóan rugalmas, más rendszerektől eltérően nem avatkozik be aktívan a műtéti folyamatba, a rendelkezésre álló adatok alapján a tengelyviszonyok a legkisebb eltérés esetén is azonnal az optimális értékekre módosíthatók. A kivitelezéshez nem szükséges sugárterheléssel járó CT.

Az OrthoPilot® Elite hatékonysága több, mint 300 000 műtét tapasztalatain alapul, és több mint 300 nemzetközi közlemény támasztja alá az eredményességét, hangsúlyozva a műtét gyors kivitelezhetőségét a kiváló (98.4%-os) 10 éves implantátum túlélést, a hagyományos technikával végzett térdprotézis műtéteknél jobb funkcionális eredményt.

A műtéten átesett 65 éves férfi kifejezett O térd deformitással előrehaladott térdkopással érkezett kórházunkba. A fizikális vizsgálat 15 fokos hajlításos zsugorodást, 120 fokra szűkült hajlítást, oldalirányú instabilitást tárt fel. A fájdalom a páciens mindennapi tevékenységét nagymértékben akadályozta.

A műtétet követően az O deformitás megszűnt, a térd teljes mértékben nyújtható,130 fokig hajlítható ,az ízület minden helyzetben stabil lett. A műtét zökkenőmentesen zajlott.