2022. 12. 15.

Sokrétű tudás és szakmai-baráti kapcsolatok Pisából, a kismedence-gyógyászati kongresszusról

Néhány éven át nagy ámulattal néztük, hogy mit is mutatnak be a pisai kismedence-gyógyászati kongresszusokon. Idén ősszel viszont már azt a tapasztalatot vontuk le, hogy nálunk, a TritonLife Kismedence Központban is ugyanolyan kiforrott és magas színvonalú a kismedencei kórképek gyógyítása, mint Pisában. Kellő hozzáértéssel és technikával rendelkezünk ahhoz, hogy mind a diagnosztika, mind pedig a kezelések terén maximumot nyújtsunk – mondja Dr. Willner-Haring Péter, a TritonLife Róbert Magánkórház sebészeti részlegének vezető főorvosa.

Dr. Willner Péter | TritonLife

A kismedence-gyógyászat körülbelül 10 évvel ezelőtt került Dr. Willner-Haring Péter látóterébe. Hazai terepen akkoriban még kiforratlan szakterületnek számított, ám a főorvos úrnak az volt a terve, hogy a Róbert Kórházban fókuszba állítja a kismedencei kórképek gyógyítását. Ez így is lett, hiszen 2020-ban megnyílt a Kismedence Gyógyászati Központ, ahol orvosokból és gyógytornászokból álló csapat látja el a pácienseket, hiszen ez a munka gyógytorna nélkül elképzelhetetlen.

Mindez hiánypótló szolgáltatásnak számít nemcsak Magyarországon, de az egész közép-európai régióban. Annak ellenére, hogy a 30 év feletti nők közel egyharmadának volt már úgynevezett inkontinens epizódja, illetve érintett valamilyen mértékben kismedence-problémákkal. Sőt, a vizelet- és széklettartási, illetve -ürítési problémák szinte népbetegségnek számítanak nem csak az idősebb hölgyek és természetes úton szült nők körében.

Sokszor az életminőségünk a kérdés

A kismedencei régióval általában külön-külön foglalkozik a sebészet, a nőgyógyászat és az urológia. Mivel az ebben a régióban található szervek egymás mellett helyezkednek el és egymással úgymond közeli viszonyban vannak, ritkán fordul elő, hogy csak az egyiknél jelentkezik probléma, és az nincs hatással a többire. Ezt felismerve jöttek létre a kismedence központok szerte a világban. Az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország például vezető szerepet vállalnak ezen a téren, ám sajnos olyan országok is vannak, ahol szinte ismeretlen a témakör ilyen szemléletű megközelítése" – mutat rá Dr. Willner-Haring Péter, aki úgy véli, az átlagos várható élettartam folyamatos növekedésével egyre nagyobb figyelmet fog kapni az inkontinencia is, hiszen az szorosan összefügg az életminőségünkkel, beleértve a szociális mozgástér és a szexuális élet kérdésköreit.

Hosszú évek munkája kristályosodott ki

A pisai kongresszuson – a proktológusok (végbélgyógyászok) és kismedence-gyógyászok évente megrendezett szakmai találkozóján – a professzionális kapcsolatok mellett barátságok is születtek az évek során. Gabriele Naldini professzor úr, a világszerte ismert és elismert kismedence-szakértő kitűnő példa, aki korábban előadott már a Budapest Proctology Meetingen is, sőt a 2023-as eseményre szintén hivatalos. A Budapest Proctology Meeting szervezése Dr. Willner-Haring Péterhez és Dr. Novák Andráshoz, a Kismedence Központ sebészéhez köthető. Immár a pisai tapasztalatokra is közösen szoktak szert tenni, ahol Dr. Gabriele Naldini már rájuk is tanárként tekint.

Dr. Novák András | TritonLife

"Mi is megérkeztünk szakmailag, beérett az évek munkája – ez volt az érzésünk az idei, kétnapos kongresszus alatt, ahol idegen rácsodálkozás helyett már jóval inkább otthonosan mozogtunk. Nem azt mondom, hogy semmi újat nem tanultunk, de nagyon klassz volt, hogy kikristályosodott az előbb említett élmény, sőt már a véleményünket is kikérték bizonyos kérdésekben, és a későbbiekben tudományos kutatásokba is szeretnének bevonni minket. Pisán túl Ferrarába is meghívtak minket, a hét további részét centrumokban töltöttük" – meséli a főorvos úr, aki a kismedencei problémák mellett végbélsipoly-sebészetre és aranyerek ellátására specializálódott.

Kismedence-kurzusokat is terveznek indítani

"Ismert a mondás, miszerint: akinek kalapácsa van, annak minden szög. A sebészetben ez azt jelenti, hogy van egy eszközöm, és azzal mindent meg tudok csinálni. Ezzel szemben nálunk többféle eszköz és technika is elérhető annak érdekében, hogy a lehető legjobb segítséget tudjuk nyújtani pácienseinknek. Jó példa az aranyerek ellátása, melynek nálunk hatféle megoldása van, mivel apró, de fontos különbségek vannak az ügyben, hogy mikor melyiket kell alkalmazni. Éppen ezért nagyon jó eredményekre lehetünk büszkék" – teszi hozzá Dr. Willner-Haring Péter, aki végül azt is elárulja, hogy kismedence-kurzusokat is szeretnének indítani a jövőben (főként sebészeknek), melyhez szintén felajánlotta a segítségét Gabriele Naldini professzor úr.