2023. 06. 07.

Szülés utáni gátrekonstrukció – egy teljes gyógyulás története

Krisztina életét nehéz szülése, az ennek során szenvedett gátsérülései borították fel. „2021. májusban a kislányom úgy jött, mint a gyorsvonat, és persze el is ütött. Egy évvel a szülés után végre egy lelkiismeretes nőgyógyász meghallotta a panaszaim, amik közül a parancsoló székelési inger és a szelek tartásának képtelensége volt a legijesztőbb. Megállapította, hogy nem zár össze a záróizmom, és azonnal sebészt ajánlott, mégpedig dr. Willner Pétert. A sebészem megnyugtatott, hogy ismeri és bízik benne, és biztosított róla, hogy mindenben segít, és együttműködik Willner doktor úrral. Míg élek, hálás leszek neki mindenért” – kezdi történetét páciensünk.

A Tritonlife Magánkórházban dr. Willner-Haring Péter negyedfokú gátsérülést, záróizom szakadást, a gát teljes hiányát diagnosztizált. A javasolt gyógymód: záróizom- és gátrekonstrukció, sztómavédelemben.

 

Minden századik hüvelyi szülés után előáll

Kisebb-nagyobb gátsérülésre gyakran kell számítanunk hüvelyi szülésnél – mondja dr. Willner-Haring Péter. „Az izmot is érintő gátrepedések ritkábbak, bár speciális ultrahanggal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sokkal gyakoribbak, mint gondoljuk. A sérülés ui. lehet "fedett", azaz egyszerű vizsgálattal nem deríthető fel, csak a panaszok: a szél tartás nehézsége, az alsónemű szennyezése (soiling) és a parancsoló székelési inger árulkodó jelek. A IV. fokú sérülés nem gyakori, a szülések kb. 1%-ánál fordul elő. Ebben az esetben a gát teljes egészében elszakad, tulajdonképpen a hüvely és a végbél egybenyílik. Ezt kloákának nevezzük. Ez az állapot az életminőséget jelentős mértékben rontja: a széklettatrás kontrolljának teljes elvesztésével jár, emellett állandó hólyaghurut, fájdalmas együttlét szinte mindig kíséri” – magyarázza a sebész főorvos, aki részletesen beavat az eljárásba is.

A sérülés helyreállítása előtt nagyon előnyös a széklet átmeneti elterelése, úgynevezett sztóma kialakítása. Gondoljuk el, hogy a műtéti területet a műtét másnapjától nemcsak a vizelet, a hüvelyváladék éri, hanem a széklet is sőt, az izomnak rögtön feladatot is adunk: tartania kell a székletet. Mindezek miatt a seb gyulladása, sebszétválás igen gyakori, akár súlyos kismedencei gyulladás (vérmérgezés) is előfordulhat. Ezért a IV. fokú gátsérülés plasztikáját mindig átmeneti sztóma védelmében végezzük. A sztóma kialakítása laparoszkóppal történik, rutin műtét és nem megterhelő a páciens számára, fizikai értelemben. Természetesen a pszichés megterhelés valós" – foglalja össze dr. Willner-Haring Péter. 

Krisztina esetében a sztómaműtétek állami biztosítási rendszerben történtek, a rekonstrukciót a TritonLife Magánkórházban végeztük. „Két rendkívüli orvos támogatta egymást, és leginkább engem egy olyan helyzetben, ami sokak számára kényelmetlen lenne, de hála nekik, számomra nem volt az” – meséli Krisztina. „Talán ennek is köszönhető, hogy azt éreztem, a Tritonlife-ban empátiával, megértéssel fordulnak felém, az egészségem és a jóllétem a legfontosabb. Javaslatot kaptam medencefenék tornára, nem sokkal később pedig megismertem Rigóné Tavaszi Piroskát is, a Tritonlife gyógytornász angyalát, akitől nem csak a torna gyakorlatsorát kaptam, hanem nagyon sok lelki támogatást is, minden mondatával erősített, hitet adott, biztosított róla, hogy nem leszek egyedül az úton. Igaza volt” – emlékszik vissza Krisztina.

 

Gyógytorna és lelki támogatás

Rigóné Tavaszi Piroska szerint a szülési záróizom sérülésnél minden esetben javasolt gyógytorna. „A műtét előtt egy állapotfelmérés történik, ahol tapintással, ultrahanggal és EMG biofeedabckkel tudjuk ellenőrizni az izmok működését. A fizioterápia széles eszköztára (elektroterápia, EMg biofeedback, tréning, manuális technikák, belső core izomzat erősítése) áll rendelkezésünkre, hogy a lehető legjobb funkcionális állapotot elérjük a műtét előtt és után. A műtét utáni korai időszakban orvosi javaslatra néhány alap gyakorlat végezhető, melyet az operáció előtti utolsó találkozásnál gyakorlunk. A kórházi elbocsátást követő hat héttel kezdjük a záróizom  erősítő tornát, melyet mindaddig napi szinten javasolt végezni, amíg el nem értük a kívánatos izomerőt, és a páciens panaszmentes. Ez átlagosan egy év, utána fenntartó torna végzése javasolt, évenkénti ellenőrzéssel. A gyógytorna foglalkozásokat kiegészítik azok az életmód tanácsok, fizikai aktivitásra, sportra tett javaslatok, melyek az aktuális állapothoz igazodnak és a javulás mértékével egyre nagyobb lehetőséget biztosítanak.

A záróizom sérülés a fizikai nehézségeken túl jelentős lelki terhet is jelent pácienseinknek, különösen, ha sztómát is kaptak. Pácienseink számára önsegítő csoportot hoztam létre, ahol kapcsolódhatnak egymáshoz, átélhetik, hogy problémáikkal nincsenek egyedül és a tapasztalataikat megoszthatják. Ez a csoport egy erős magot képez, problémákról más csoportban is nyíltan beszélnek és ezáltal segítenek az információk terjesztésében. Aki ezen az úton végig megy, testileg és lelkileg is megerősödik, jobb életminőséget és magabiztosságot szerez” – magyarázza Rigóné Tavaszi Piroska gyógytornász, manuálterapeuta és mentálhigiénés szakember. 

 

 „Hasitasitól” a gátrekonstrukcióig

Krisztina számára a sztómanyitás folyamata lelkileg hullámvasutat jelentett. „A sztómával úgy érzem, rendben voltam, számomra csak egy eszköz volt, hogy elérjem a célom. Igyekeztem önállósodni már a legelején. Nálam a vékonybél került kivezetésre, a műtét utáni felépülés viszonylag gyors volt, a sztóma nem sok dologban befolyásolta az életem. Jöttem-mentem, végeztem a dolgaim, közben rengetegen kérdezték, hogy lehet, hogy nem zavar. Gyakorlatilag én úgy fogtam fel, hogy egy hasitasi van rajtam, és ezzel lehet minőségi életet élni, pelenkával kevésbé, és mindenáron el akartam azt az állapotot kerülni. Aki nem tudta, fel sem tűnt neki a hasitasim” – foglalja össze tapasztatásait páciensünk.

Ezt követte a rekonstrukció. „Nyugodtan érkeztem a TritonLife Magánkórházba. A profizmus, az elfogadás, a segíteni akarás, amit itt tapasztaltam, rendkívül megnyugtató volt. Egyáltalán nem éreztem kórházban magam, mindenki egytől egyig értem dolgozott. Emberként kezeltek, minden orvos bemutatkozott, mindenről tájékoztattak műtét előtt/alatt/után. Az első héten 2 kontroll volt esedékes, a doktor úr nagyon alapos, lelkiismeretes, végtelenül türelmes volt végig. A seb szépen gyógyult. Jó tanácsokkal, minden fontos információval ellátva távoztam, Willner doktort bármikor hívhattam volna mobilon, ha gondom akad. A hat hetes kontroll alkalmával minden rendben volt a rekonstrukció kapcsán, de akadt némi utómunka: egy caruncula alakult ki a műtét után a végbélnyílásnál, amit ambuláns műtét keretében megoldott a doktor úr” – meséli Krisztina.

A műtét – gátrekonstrukció és hüvelyfal plasztika 

A gátrekonstrució a sebész számára is nagy kihívás, ezért is ritka a kiválóság ezen a területen. Dr. Willner-Haring Péter szerint ugyanakkor nem pusztán a műtét, de már az előkészítés is fontos: „nagyon fontos a műtétre való felkészítés a kimagasló szaktudású tornászaink segítségével. A műtét előtt mindig történik egy beszélgetés a társ, esetleg szülő jelenlétében, hiszen a műtét utáni 1-2 hétben a terhelést le kell venni az operált anyuka válláról. A kórházi tartózkodás 2 nap. A műtét maga kb. másfél óra. A rekonstrukció technikailag nehéz. A műtét során helyreállítjuk a végbélcsatorna hám rétegét, ami az érzékelés szempontjából fontos. Megvarrjuk a záróizmokat és igyekszünk helyreállítani a gát anatómiai állapotát a kötőszövet és kisebb izmok rétegenkénti varratával. Egy ülésben elvégezzük a hüvelyfal plasztikáját is, ha az szükséges. 

Az ideális az lenne, ha a szüléskor vagy azután legfeljebb 1 nappal történne a helyreállítás. Ebben az esetben a széklet elterelése sem feltétlenül szükséges. Sajnos ez nagyon ritkán történik meg. A hölgyek általában 2-3 hónappal a szülés után jelentkeznek, a műtétet érdemes legfeljebb 6 hónappal a szülés után elvégezni. Idővel ugyanis az elszakadt izomvégek egyre jobban eltávolodnak egymástól, elvékonyodnak” – magyarázza dr. Willner-Haring Péter.

 

Az alagút végén a fény

A gátrekonstrukció után a sztómazárás jelentette a sikeres út végét Krisztina gyógyulástörténetében is. Bármennyire is pozitívan állt hozzá és „jóban volt” a „hasitasival”, páciensünk teljes gyógyulását a sztóma elhagyása koronázta meg. „Nehéz volt az út, nehéz érzésekkel, félelmekkel, izgalmakkal, reményekkel és rengeteg tornával teli. Reméltem az elején, hogy jó eredmények lesznek, s bár elfogytam az út során néhányszor, mindannyiszor felálltam, megráztam magam, és mentem tovább. De mindvégig éreztem, tudtam, hogy a legjobb kezekben vagyok. A küzdelmes fél évet sikerült úgy lezárni, hogy megérte. Megérte a 3 műtét, a kórházakban töltött napok. Két héttel a sztómazárás után úgy érzem: újra élhetek! A lányaimnak újra lesz anyukájuk, a férjemnek felesége, nekem pedig szabad életem, nem kell mindent hozzám igazítani, vagy miattam lemondani bármilyen programról. Köszönöm Willner doktornak, Piroskának a segítséget, a TritonLife összes dolgozójának az elhivatottságát. Mindazt, amit szakmailag és emberileg tettek értem, és tesznek nagyon sok sorstársamért, az egy csoda. Köszönöm, nagyon köszönöm” – zárja beszámolóját páciensünk, Krisztina.