2022. 06. 19.

„Visszakaptam az életemet” – Egy stabilizációs műtét sikertörténete

Hadiné Vágner Melinda hosszú éveken át küzdött derék- és a derékból az alsó végtagba sugárzó fájdalommal. Konzervatív kezelések sorát kapta eredménytelenül, története könyvbe illő példa az egészségügy labirintusában való bolyongásra. Dr. György Zoltán Magor gerincsebész főorvosnak köszönhetően mindez már a múlté, Melinda ismét boldog és egészséges életet él.

A járás rövid távon is nehezemre esett, állni abszolút szörnyű volt. A legerősebb fájdalomcsillapító sem hatott, az életminőségem a feje tetejére állt. Teljes depresszióban voltam, azt éreztem, hogy így nem tudom leélni az életemet. A saját otthonom rabja lettem, egy családi rendezvényen sem tudtam részt venni

- idézi fel a fájdalmakkal átszőtt éveket Hadiné Vágner Melinda, aki 2019 februárjában járt először orvosnál ezekkel a panaszokkal.

Válaszokat sehol sem kapott

Első alkalommal ortopéd szakorvoshoz fordultam. Elküldtek MR-vizsgálatra, majd idegsebészhez. Ő azt mondta, semmilyen problémát nem lát a felvételen. Egy kezdetleges gerincsérvre gyanakodott, de hozzátette, hogy az nem okozhatja ezt a típusú fájdalmat. Visszairányítottak az ortopédiára. Igazi bolyongás volt…

Megröntgenezték a csípőmet, amit rendben találtak. Azt tanácsolták, hogy menjek ismét idegsebészhez. Megkaptam, hogy fogyjak le és járjak el úszni, igazából nincsen semmi bajom. Ha nem javulnak a panaszok, menjek reumatológushoz.

Hadiné Vágner Melinda természetesen reumatológushoz is ellátogatott, aki messzi pillantásokból „megállapította”, hogy gerincferdülése van… Gyógytornák sora és három injekció követte az eseményeket, sőt infúziós kezelést is bevetettek fájdalomcsillapítás gyanánt. Konkrét válasz arra, hogy mi a valódi probléma, sehol sem született.

Megjelent egy reménysugár

Alternatív megoldásokban is elkezdtem gondolkodni, hiszen az orvosokban elveszett a bizodalmam. Csontkovácshoz, masszőrhöz és akupunktúrára jártam, szinte mindent kipróbáltam. Ezek sajnos csak ideig-óráig segítettek, a problémát nem szüntették meg. Szinte már beletörődtem a sorsomba, de ők nem hagyták.

A lányom a TritonLife-nál dolgozik, így értesült arról, hogy érkezett egy új gerincsebész a csapatba, akit mindenki nagyon dicsér. Dr. György Zoltán Magor nagyon készséges volt, megmutattuk neki a papírjaimat és a három évvel ezelőtti MR-felvételt. Már a telefonban jelezte, hogy úgy gondolja, megtalálta mi a probléma: gerinccsatorna-szűkületem van instabilitás mellett. Korábban soha nem hallottam erről a betegségről, de igazi reménysugár volt

- mondja a páciens, akinek ekkorra már nemcsak a lába fájt, hanem a dereka is, hajolni sem bírt, és éjszakákon át virrasztott.

Igazolták az elváltozás panaszkeltő voltát

Dr. György Zoltán Magor is felidézi, hogy Melinda gerincbetegsége korai szakaszában készült ágyéki gerinc MR-vizsgálaton már ábrázolódott a patológia.

A friss képanyagon az LIV-LV-ös szegmentumot érintő, előrehaladott porckorong-degeneráció látszott instabilitási jelekkel, súlyos fokú gerinccsatorna-szűkület mellett.

A kivizsgálás során egy úgynevezett diagnosztikus gyöki és kisízületi blokádban is részesült, amelynek segítségével az elváltozás panaszkeltő voltát igazoltuk. Ezt követően került sor a műtéti előkészítésre és az altatóorvosi vizsgálatra. Ezután már ki tudtuk tűzni a műtét időpontját

– hangsúlyozza a TritonLife Gerincgyógyászati Központ szakmai igazgatója.

„Ezentúl két születésnapom van”

Melinda esetében stabilizációs műtétre volt szükség, amely több lépésből áll. A feltárást követően eltávolították a degenerált porckorong bennéket. Ezzel egy időben zajlik a gerinccsatorna tágítása és az idegelemek felszabadítása. Miután ez megtörtént, az eltávolított porckorong helyére, a csigolyaközti porckorongrésbe egy távtartót helyeztek, amely megfelelő támasztékot nyújt a két csigolyatest között. A távtartó mögé csontosodást elősegítő anyagot is zömítettek. Ezt követően a csigolya nyúlványain keresztül titáncsavarokat vezettek be, amelyeket titánrudakkal kötöttek össze.

Sokan kérdezték Melindától, fél-e a műtéttől, de már annyi fájdalmat átélt, hogy egyáltalán nem tartott a beavatkozástól.

Egyedül a csalódástól féltem, ám ez az érzés az operáció után teljesen elmúlt, hiszen már aznap este olyan volt, mintha elvágták volna a fájdalmat, teljesen megszűnt. Visszakaptam az életemet. A sors keze, hogy március 18-án volt a műtét és 19-én van a születésnapom. Mondtam a családomnak, hogy ezentúl két születésnapom van… Nagyon boldog vagyok, mindenki nagyon rendes volt a kórházban.

„Folytatnom kell a gyógyító munkát”

Amikor egy páciens a műtétet követően arról számol be, hogy a hosszú évtizedes panaszai elmúltak, és látom az arcán a megkönnyebbülést és örömöt, akkor azt érzem, hogy megérte tanulni, fejleszteni magamat, és folytatnom kell a gyógyító munkát.

- emeli ki nagy mosollyal Dr. György Zoltán Magor, aki a műtét utáni első 4-6 hétben szigorú gerinckíméletet vár el a pácienseitől, a rendszeres gyógytorna mellett. Ezt követően egy komplexebb gyógytorna következik, amely időszakban több alkalommal is kontroll történik, amikor a beteg beszámol állapotáról.

Munkám során jellemzően kétfajta fájdalomszindrómában szenvedő páciensekkel találkozom. Vannak betegek, akik akut, hirtelen kialakuló fájdalmak miatt keresnek fel, de a leggyakoribb eset, amikor krónikus, hosszú ideje fennálló fájdalmak miatt jelentkeznek rendelésemen. E betegek a legtöbb esetben átestek konzervatív kezeléseken, amelyek azonban sok esetben csak átmeneti javulást eredményeznek.

Természetesen a kezelés effektivitása attól is függ, hogy milyen típusú gerincbetegséggel állunk szemben. Amennyiben a kezelések érdemi effektivitással nem bírnak, pozitív életminőségbeli változást nem eredményeznek, vagy esetleg állapotrosszabbodás áll be, a beteget idegsebészeti, gerincsebészeti ellátóhelyek felé kell irányítani.