Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

Pácienseink minden tervezett műtét előtt altatóorvosi vizsgálaton vesznek részt. Az állapotfelmérés egy kockázatbecslés: a szakorvosi vizsgálat célja feltérképezni az összes olyan tényezőt, amelyek ismeretében a műtét elvégezhető, és a megfelelő altatási vagy érzéstelenítési módszer kiválasztható. A vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókról Dr. Vasvári Barbarát, a TritonLife Budapest orvosigazgatóját, aneszteziológiai részlegvezető főorvost kérdeztük:

"Az aneszteziológus – köznyelven altatóorvos – legfőbb feladata, hogy a pácienst a műtéthez megfelelő állapotba hozza, biztosítva a nyugalmát, fájdalommentességét, és amennyiben szükséges az operációhoz, izmait ellazítsa. A műtét alatt folyamatosan gondoskodik az életfontos paraméterek egyensúlyban tartásáról.

Kórházunkban egy altatóorvosi vizsgálat 20 perc, a 70 év felettiek és a 18 éven aluliak esetében dupla időponttal kell számolni. Amennyiben további teendő, kiegészítő vizsgálat szükséges, visszarendeljük pácienseinket kontrollvizsgálatra.

Az optimális érzéstelenítési módot a műtét típusa és a páciens egészségügyi állapota alapján javasolja az altatóorvos. Betegeink kérését figyelembe vesszük a választandó eljárásnál, amennyiben nincs szakmai ellenjavallata.

Az altatóorvosi vizsgálat a műtét tervezett időpontja előtt 5-7 nappal történik, de legfeljebb 48 órával azt megelőzően. Vidéki, illetve külföldi pácienseinknek akár a műtét napján is biztosítunk időpontot, ehhez azonban alapos egyeztetésre van szükség.

Az aneszteziológiai konzultációt az alábbi állapotfelmérő/labor-, illetve kiegészítő vizsgálatok előzik/előzhetik meg:

Laborvizsgálatok:

– vérkép, vizelet,

– INR (információt nyújt arról, hogy mennyi idő szükséges a vér alvadásáig),

– Na, K (nátrium, kálium),

– vércukor,

– SGOT, SGPT, GGT (a máj működéséről szolgáltatnak információt),

– CN, Kreatinin (a veseműködés jelzői),

– Se-Bilirubin (megmutatja, hogy fennáll-e a máj- vagy epeút-betegségek valamilyen formája),

– vércsoport + ellenanyagszűrés,

– TSH-laborvizsgálat (pajzsmirigybetegség vagy gyanúja miatt),

– HgbA1C laborvizsgálat (cukorbetegség vagy gyanúja esetén).

Egyéb vizsgálatok:

– mellkasröntgen vagy tüdőszűrés,

– hasi ultrahang,

– röntgen/MRI/CT.

Anamnézis-felvétel

Ennek során az  alábbiakról kérdezzük ki részletesen  pácienseinket:

– általános egészségi állapot, teherbírás;

– rendszeresen szedett gyógyszerek;

– korábban vagy jelenleg fennálló betegségek;

– korábbi anesztéziák és azokkal kapcsolatos esetleges  problémák;

– gyógyszerérzékenység;

– egyéb allergiák;

– dohányzási és alkoholfogyasztási szokások.

Fizikális vizsgálat

Az altatóorvos megvizsgálja a pácienst. Megbecsüli az altatás/érzéstelenítés rizikóját, majd ezek ismeretében javasolja a megfelelő eljárást. Előírhatja egyes gyógyszerek elhagyását, helyettesítését, elrendelhet további kiegészítő gyógyszereket is. Tájékoztatja a pácienst a tervezett aneszteziológiai eljárásról, megválaszolja a felvetődő kérdéseket. Mindezek után a beleegyező nyilatkozat kitöltése következik.

Mit vigyünk magunkkal a konzultációra?

Az altatóorvosi vizsgálatra kérjük, hozza magával korábbi orvosi dokumentációit (ambuláns lap, aktuális vizsgálati eredmények, korábbi kezelések, kórházi zárójelentések) és a szedett gyógyszerek pontos listáját!

Műtét előtti és utáni teendők

Az aneszteziológiai vizsgálaton az operáció előtt és után betartandó teendőkről is részletes információkat kap a páciens. Ilyenek például az étkezéssel, folyadékfogyasztással, gyógyszerszedéssel, higiéniával, ékszerekkel, fogsorral, szemüveggel, kontaktlencsével, hallókészülékkel kapcsolatos kérdések, valamint a beavatkozást követően javasolt életmód kérdésköre."