Antigén teszt

Az antigén teszt a PCR vizsgálathoz hasonlóan direkt víruskimutatáson alapszik. Míg a PCR vizsgálat a vírus RNS-ét, addig az antigén teszt a vírus egyik fehérje alkotórészét mutatja ki. Így tehát ez a teszt – hasonlóan a PCR vizsgálathoz – akkor pozitív, ha a koronavírus már megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Ez már a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban bekövetkezik, tehát ez a teszt is a PCR-hez hasonlóan már ekkor kimutathatja a fertőzést.

Nagy előnye, hogy a vizsgálat gyors, a minta levétele után 15 perccel eredményt ad és olcsóbb, mint a PCR vizsgálat. Hátránya, hogy érzékenysége valamelyest elmarad a PCR vizsgálat érzékenységétől (a PCR teszthez viszonyított érzékenysége 84-97%) Bár azt tudni kell, hogy a szervezetben és így az orrnyálkahártyán is a jelenlévő vírus mennyisége időben változik a fertőzés során; kezdetben alacsonyabb, a tünetek 3-5-7. napján a legmagasabb, majd újból csökken, a fertőzés akkor gyógyult, ha már eltűnik a vírus; ezért tehát mind a PCR, mind a fehérje antigén tesztek időben is változó gyakorisággal mutatnak pozitivitást.

Mivel a vírus kimutatásának aranystandardjának egyelőre a PCR kimutatás számít, komoly klinikai gyanú esetén negatív antigén teszt esetén szükséges lehet PCR vizsgálat elvégzése is,  illetve pozitivitás esetén az egészségügyi hatóság saját hatáskörében előírhatja a megerősítő PCR vizsgálatot.

A mintavétel módja megegyezik a PCR vizsgálati mintavétellel. Az alkalmazott teszt mintavételi utasításától függően a garatból és/vagy az orrból veszünk törletet. Eredmény perceken belül van. 

Időpontfoglalás előtt kérjük, vásárolja meg a vizsgálatra jogosító utalványt:

 

Eredmények értékelése, ha csak antigén vizsgálat történik

A levett mintából, a reagenssel a kiértékelési eljárást háttérlaborunkban vagy a helyszínen végezzük, ahol a mobilteszt segítségével direkt módon képesek vagyunk kimutatni a vírust. Leletet maximum 24 órán belül email-ben küldünk.

Pozitív antigén teszt

Akár tünetekkel rendelkező, akár tünetmentes páciens esetében: 

A páciensnek koronavírus fertőzése van. Telefonon értesítse háziorvosát, aki a beteg állapotától függően dönt a további kezelésről. A hivatalos előírások értelmében értesítjük a Nemzeti Népegészségügyi Központot a páciens betegségéről.

Negatív antigén teszt tünetek mellett

Láz, köhögés, fulladás, a szaglás elvesztése, ízérzés elvesztése – akár egy tünet, akár több együttesen:

A PCR tesztet is el kell végezni. Negatív PCR eredmény esetén a koronavírus fertőzés nagy valószínűséggel kizárható. Pozitív PCR eredmény természetesen koronavírus fertőzés áll fenn.

Negatív antigén teszt tünetek észlelése nélkül

Koronavírus fertőzés nagy valószínűséggel kizárható.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek