Vastagbéltükrözés (colonoscopia) altatásban

Vastagbéltükrözés (colonoscopia) altatásban

 
Bár többféle módszer alkalmas a vastagbélrák szűrésére, az orvosilag legtájékoztatóbb, így leginkább ajánlott a kolonoszkópia, vagyis a vastagbéltükrözés.
A vizsgálat során használt endoszkóp olyan műszer, mely a végén található chip-kamera segítségével készít mozgóképet a bél belső felszínéről, melyet az orvos számítógép monitorán lát, nagyítva. Az endoszkóp munkacsatornájába miniatűr eszközök (fogó, hurok) vezethetők. Az orvos az endoszkóp segítségével tüzetesen áttanulmányozhatja a vastagbél állapotát, és ezzel egy időben eltávolíthatja az ott felfedezett polipokat, valamint szövetmintát vehet. Ezzel a vizsgálattal mind a vastagbél-, mind a végbélrák szűrhető.

A vastagbélrák szűrést egy gasztroenterológiai konzultáció előzi meg, amelyen minden lényeges tudnivalót átbeszélnek az orvossal. Ugyancsak vizsgálat előtt szükséges altatóorvosi konzultáció és laborvizsgálat. 

 

Előzzük meg!

Egyetlen szűrővizsgálat még nem garancia arra, hogy biztonságban leszünk életünk végéig. Ám szerencsére elég 3-5 évente ismételni a vizsgálatot, ugyanis ennyi idő alatt fejlődhet ki daganat a bélben kialakult polipokból. A szűrővizsgálaton kívül is tehetünk a megelőzésért. A vastagbélrák civilizációs betegség, főként az egészségtelen táplálkozás fokozza az esélyét. Sok gyümölcs, zöldség fogyasztása, a rendszeres testmozgás, a túlsúly elkerülése segít, hogy elkerüljük a bajt.

 
A vizsgálatot megelőző béltisztító készítmény használati utasításáért kattintson IDE.