GASZTROENTEROLÓGIA

GASZTROENTEROLÓGIA
A gasztroenterológia az emésztőszervek (nyelőcső, gyomor-bélrendszer, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy) betegségeivel foglalkozik. Ezek a betegségek számos tünetet okozhatnak: nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom, mellkasi vagy gyomortáji égő fájdalom, a has legkülönbözőbb részein jelentkező görcs, fájdalom, hányinger, hányás haspuffadás, hasmenés vagy ellenkezőleg székrekedés,  vér távozása a széklettel.

Mint ahogy az számos más betegségnél is előfordul, az emésztőszervi problémák súlyossága sokszor nem áll arányban a panaszok súlyosságával. Ez tehát azt jelenti, hogy enyhe panasz vagy tünet hátterében súlyos betegség is állhat és fordítva is. Sokszor komoly vagy riadalmat keltő panaszokat enyhe elváltozások okoznak. Ezért fontos, hogy ismételt panaszok esetén szakorvoshoz forduljunk, aki megfelelően tudja értékelni a panaszokat és tüneteket, és elvégzi a szükséges kivizsgálást.

Nyelészavart ( falat elakadás, fájdalmas nyelés) okozhat a nyelőcső gyulladása, de súlyosabb esetben daganata is.

A hasi fájdalmat - jelentkezésének helyétől függően - számos betegség okozhatja: így gyomor- vagy nyombélfekély,  bélfertőzés, nem fertőzéses bélgyulladás, epehólyaggyulladás, epekövesség, a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganata, vakbélgyulladás, a női nemi szervek betegségei.

A gasztroenterológus szakorvos a kórelőzmény részletes áttekintése majd a páciens vizsgálata után állítja fel a kivizsgálás és a kezelés tervét.

Magyarországon mindkét nem esetében a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a vastagbélrák. A Róbert Magánkórházban kidolgoztunk egy olyan eljárásmódot, mely segítségével egyszerűen, gyorsan és fájdalommentesen áteshet ennek kivizsgálásán.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek