Reflux: egy életmódbetegség az életmód javításával gyógyítható igazán

Gyomorégés – általában ez a legáltalánosabb panaszunk reflux esetén. Ám sokszor nem egyértelműek a tünetek, és csak későn derül fény rá – mondja dr. Mohai Csaba belgyógyász, gasztreoenterológus. A TritonLife szakorvosával többek között a reflux okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélgettünk.

A klasszikus refluxbetegség nagyon sokaknál nyelőcső égéssel, szájban érzett savas ízzel, gégészeti, tüdőgyógyászati tünetek megjelenésével kezdődik, és sokszor csak később derül fény arra, hogy a páciensnek alapvetően a reflux áll a panaszok hátterében – mondja dr. Mohai Csaba gasztroenterológus, aki sokszor úgy találkozik refluxos páciensekkel, hogy azok már megjárták a kardiológiát, a gégészetet vagy a tüdőgyógyászatot.

A refluxbetegség megállapítása

Mind a kivizsgálást, mind a kezelést egyéni tényezők befolyásolják. „Függ attól, hogy ki az érintett, milyen erősek a panaszai, mióta állnak fenn. Egészen másként kell értelmezni egy idősebb páciens újonnan fennálló fájdalmát, mint egy fiatal páciens gyomorégését egy idegesebb periódusában, tegyük fel, egy vizsgaidőszak teljében – magyarázza dr. Mohai. Ettől is függ, hogy milyen kivizsgálást igényel valaki, majd milyen gyógymódot, gyógyszerezést alkalmazunk. Például, hogy van-e szükség egyáltalán endoszkópos vizsgálatra vagy sem.”

A legfontosabb a kórelőzmény felvétele – véli dr. Mohai. Ez döntő abban, hogy a szakember pontosan lásson, figyelni tudjon az egyéni változókra, és a pontos diagnózist állapítson meg. Sokat segít, ha a páciens ultrahang eredményt és laboreredményeket hoz magával, ezeket együtt értelmezve lehet eldönteni azt, hogy a refluxon túl akár fölmerül-e más komolyabb betegség gyanúja.

Általában, különösen fiatalabb korban, a kezdeti vizsgálat után egy rövid idejű gyomorsav-lekötő kezelés indokolt, endoszkópos vizsgálat csak azokban az esetekben merül fel, ha nagyon makacs panaszokat látunk, illetve nem reagálnak az emeltszintű gyógyszeres kezelésre sem. Ha egy betegség súlyosságát mérlegeljük – és ez az összes gasztroenterológiai betegségre igaz –, úgynevezett alarm-tüneteket keresünk: vérzés, hányás, véres széklet, fogyás, vashiányos vérszegénység stb. Ha ezek felmerülnek, akkor nyilván a kivizsgálásban abszolút létjogosultsága van az endoszkópiának is.

 

Az okoktól a kezelésig

A refluxbetegség tüneteinek csak egy részét okozza az, hogy valakinek több a gyomorsava – mondja dr. Mohai Csaba.

Főleg a fiatalok estében a refluxok panaszok nagyon sokszor összefüggenek lelki megterheléssel, stresszes környezettel, dohányzással, alkohol fogyasztással, összességében az életmóddal. Itt egy nagyon kis szelete a tortának az, amit az orvos hozzá tehet azzal, hogy a gyomorsavat csökkentjük. Legtöbb esetben a kezelés önmagában kevés ahhoz, hogy eljussunk a teljes gyógyuláshoz. Egy életmódbetegséget az életmód javításával lehet igazán meggyógyítani – véli a gasztroenterológus. Ez kiterjed nagyban a táplálkozásra is, ilyenkor az orvos abban is segíthet, hogy egyénre szabott tanácsokkal látja el a pácienst.

Természetesen vannak egyéni különbségek abban, hogy valakinek mennyire alacsony vagy magas a fájdalomtűrő képessége, mennyire tolerálja vagy sem például a savas visszaáramlást, milyen életmódbeli változásokkal és/vagy gyógyszeres segítséggel kezelendők részben a tünetei, majd gyógyítható a betegség maga. Dr. Mohai Csaba hisz abban, hogy a gyógyszeres kezelést minimalizálni kell, indokolt esetben kell alkalmazni, és gyakorlatában igyekszik elkerülni például azt, hogy fiatalabb pácienseket hosszútávú gyomorsavcsökkentő gyógyszeres kúrára fogjon. Az ő esetükben meg kell találni a legrövidebb kezelési időtartamot és a legkisebb hatásos dózist, ami mellett jól érzik magukat.

A refluxbetegség sok esetben hullámzóan jelentkezik, van, hogy hónapokig teljesen csöndes, aztán meg akár nagyon fel tud lángolni, ennek a pontos okát rengeteg tényező befolyásolhatja, nagy általános érvényű igazságokat aligha lehet megfogalmazni az okokat illetően – magyarázza dr. Mohai. Az azonban általánosságban is elmondható, hogy egyre többeket érint a reflux is, mint ahogy általában a gasztroenterológiai betegségek összessége is.

„Ebben a hibát sok esetben magunkban kell keresnünk: ahogyan élünk, amiket eszünk, ahogy az életvitelünket szervezzük.” Valószínű, az egyik kulcskérdés a tudatosság és a mértékletesség – mondja a TritonLife gasztroenterológusa. „Érezni kell az életet: mi az, az belefér, mi az, ami nem fér bele, azt is látni kell, hogy az idő előrehaladtával bizonyos dolgok már nem férnek bele. Nagyon sokszor nehéz elfogadnunk, hogy ami 20 éves korunkban büntetlenül megtehettünk, azt később már kevésbé.

Arra, hogy hogyan kell jól élni, az ember évezredek óta keresi a választ, és nyilván nem én fogom tudni megmondani, de összességében szerintem egy életérzésről kell beszélnünk ilyenkor: valaki jól érzi-e magát a bőrében vagy sem. És ha nem teljesen, akkor az életvitelével javíthat rajta. Így van ez az olyan betegségek esetén is, mint a reflux. Az orvos segít a felderítésben, a tünetek kezelésében, az út közös meghatározásában, a követendő irányok kitűzésében. De a gyógyulás és a jóllét jórészt bennünk van” – mondja dr. Mohai Csaba.