Vastagbélrák-szűrés: miért fontos ez a vizsgálat?

Ma már a rosszindulatú daganatok jó részét nem tekintjük halálos betegségnek, hiszen korai felfedezés esetén, korszerű terápiás módszerekkel jól gyógyíthatók. Ráadásul szűrővizsgálatok segítségével meg is előzhetjük kialakulásukat. Ezek közé tartozik a vastagbélrák és a végbélrák is.

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat: évente 10.000 vastag- és végbéldaganatot fedeznek fel, és egy év alatt 5.000 áldozatot szed Magyarországon. Ez a szám sokkal kisebb lenne, ha 40 éves kor felett mindenki átesne a szűrővizsgálaton. Ennél korábbi életkorban csak annak ajánlott, akinek a családjában volt már vastagbélrákos eset.

Némán kezdődik

A betegségnek gyakran csak előrehaladott fázisában jelennek meg a tünetek, aki érintett, nem is tud arról, hogy akár évek óta beteg. A szűrővizsgálat során már a rákmegelőző állapotot, és a még könnyen kezelhető stádiumot is észleli az orvos. A vastagbélrák ugyanis többnyire a bélben keletkező jóindulatú daganatokból (polipokból) alakul ki. A polipok eltávolításával a rák esélye minimálisra csökken. A tünetek – véres széklet, hasmenés és székrekedés váltakozása, hasi fájdalmak – megjelenésekor is van esély a gyógyulásra, de ekkor már komoly beavatkozások válnak szükségessé.

 

Tények

 • A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat – gyakorisága az 50. életév felett meredek emelkedést mutat.
 • Magyarország mind a nők, mind a férfiak között a világon a második helyet foglalja el. Nőknél csak az emlő, férfiaknál csak a tüdő és a prosztata rákja gyakoribb.
 • Magyarországon évente közel 10.000 eset kerül felismerésre és a vastagbélrák miatt meghaltak száma 5.000 körül van.
 • Élete során 100 ember közül 5-nél vastagbélrák alakul ki.
 • Ha a felismerés késői stádiumban történik, az 5 éves túlélés 10% körüli. Eközben korai felismerés esetén a túlélés aránya meghaladhatja a 90%-ot.
 • A vastagbélrák az esetek zömében jóindulatú elváltozásokból, ún. polipokból alakul ki. Ez a folyamat lassú, akár 10 évet is igénybe vehet – esélyt adva a megelőzésre!

 

A vastagbélrák tünetei

A korai vastagbélrák és a rákmegelőző elváltozások tünetszegények, csak a székletben laboratóriumilag kimutatható vér utal a jelenlétükre.

A rák növekedésével hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, a székletürítés korábbi ritmusának megváltozása, a széklet állagának váltakozása, látható véres, vagy nyákos székletürítések, végbéltáji fájdalmak, vagy székelés után a kiürülés elmaradásának érzete jelentkezhetnek.

Sok esetben azonban csak vérszegénység, fáradékonyság, testsúlycsökkenés az egyetlen tünet.

 

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Fokozott kockázatot jelent, 

 • az 50. év feletti életkor
 • a családban előfordult gyomor, vastagbél, hasnyálmirigy, emlő, vagy nőgyógyászati rák – főként, ha halmozottan és az első fokú hozzátartozók körében fordult elő
 • krónikus bélgyulladás, ha a betegség több, mint 10 éve fennáll
 • a dohányzás, a túlsúlyosság, a mozgásszegény életmód és az étrend alacsony vitamin-. nyomelem- és rosttartalma.

Megelőzés

A korai felismerést több szűrővizsgálati módszer szolgálja. Ezek széklet-, vagy vérmintából mutatnak ki valamely daganatra utaló tényezőt (pl. rejtett vérzést), de létezik kíméletes képalkotó eljárás is (mint pl. a kapszula endoszkópia). Ezek hasznos szűrővizsgálati módszerek, azonban hatékonyságuk, diagnosztikai pontosságuk elmarad az endoszkópos módszer, a kolonoszkópia mögött. Ráadásul csak a kolonoszkópia nyújt lehetőséget a felismert polipok eltávolítására, vagy szövettani mintavételre.

 

Mit tehet Ön?

Vegyen részt szűrővizsgálaton! Ez különösen fontos,

 • ha elmúlt 45 éves,
 • ha fenti fokozott kockázatú csoportok valamelyikének tagja,
 • ha fenti panaszok közül valamelyiket észleli,
 • ha orvosával konzultálva ezt egyéb okból szükségesnek látják

Ne feledje, a vastagbélrák nem válogat. Farrah Fawcett 62 éves korában májáttételekkel járó vastagbélrák következtében halt meg. Betegségét 3 évvel korábban ismerték fel, de kialakulása 50 éves kora körül kezdődhetett.

 

Szűrővizsgálati lehetőségek

Vastagbéltükrözés

A vizsgálat lényege, hogy speciális előkészítő diéta és hashajtás után egy hajlékony csőszerű műszerrel vizsgáljuk a teljes vastagbelet.

A vizsgálat előnye, hogy az esetek kb. 95%-ában – megfelelően kitisztított bél esetén – végig tudjuk vizsgálni a teljes vastagbelet, ha polipot találunk ( jóindulatúnak tűnő növedék, mely azonban rákká fajulhat el), azt eltávolítjuk a vizsgálat során, ha gyulladásra, daganatra gyanús eltérést találunk, abból szövetmintát veszünk.

A vizsgálat hátránya az előkészítéssel járó kellemetlenség és a vizsgálat során jelentkező több-kevesebb fájdalom. A TritonLife-ban azonban intravénás bódításban vagy teljes altatásban végezzük, így fájdalommentes vizsgálatot biztosítunk.

A vastagbéltükrözés a vastagbélrák szűrésének aranystandardja, találati biztonsága 95-98 %, vagyis ezzel a módszerrel fedezhető fel a daganat a legnagyobb, közel 100% biztonsággal.

Székletből humán vér teszt (FIBT) és M2-PK fehérje kombinált vizsgálata

A széklet vér teszt 80 %-os valószínűséggel felhívja a figyelmet vastagbélrák lehetőségére. Természetesen a pozitív teszt csak azt jelenti, hogy vér van a székletben, de az eredhet aranyérből, orrvérzésből, bármely más vérző elváltozásból is. Ez a 80% azt jelenti, hogy a vastagbélrákok 80%-a pozitív FIBT eredményt okoz. Mivel a daganatok nem véreznek folyamatosan, kb. 20%-uk észrevétlen maradhat ezzel as módszerrel.

Az M2-PK egy olyan fehérje, melyet a vastagbéldaganat sejtjei termelnek. Önmagában alkalmazva a rák kimutatásában kevéssel, de alulmarad a széklet vér teszthez viszonyítva (kb. 73%-ban jelzi a daganatot).

A két vizsgálat együttes alkalmazásával a meglévő daganat kimutatásának valószínűsége 90%.