BMI index: a testtömeg-index alapjai és jelentősége

A testtömegindexet (BMI) napjainkban a felnőttek antropometrikus jellemzőinek meghatározására és kategorizálására (soványság, egészséges testsúly, túlsúlyosság) alkalmazzák. Az általános értelmezés szerint a tápláltsági állapot mutatója. A kóros BMI számos betegség kockázati tényezője is.

Mi az a BMI index?

A felnőtt férfiakra és nőkre vonatkozó testtömegindex (body mass index, BMI) egy statisztikai mérőszám, mely a kilogrammban számított testtömeg és a méterben számított testmagasság négyzetének hányadosa. Kiszámítása során a testtömeget osztják a testmagasság négyzetével (kg/m2).

A BMI ugyan nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, de egyszerűen alkalmazható az egészséges vagy kóros testsúly meghatározására. Ugyanakkor a BMI és a testzsír között összefüggés van:

 • ugyanazon BMI mellett a nők általában több testzsírral rendelkeznek, mint a férfiak
 • ugyanazon BMI mellett az idősebbek átlagosan több testzsírral rendelkeznek, mint a fiatalabbak
 • ugyanazon BMI mellett a sportolók testzsírja kevesebb, mint a nem sportolóké (az átlagosnál nagyobb zsírmentes izomtömeggel rendelkező sportolóknál a szám torzíthat és indokolatlanul túlsúlyt jelezhet).

Az ideális BMI index 

Nőknél optimális esetben a BMI értéke a 19-24, férfiaknál a 20-25 tartományba esik. A 2-19 év közötti gyermekeknél az 50-es percentilis érték felel meg az átlagnak. Az idősek normál BMI értéke nagyobb, mint a fiatalabbaké (24-29 kg/m²). Minden korcsoport számára ajánlott a BMI időről időre történő követése, hiszen a kóros testsúly esetében számos betegség kockázata növekszik, beleértve az alábbiakat:

 • magasvérnyomás betegség
 • magas LDL-koleszterin, alacsony HDL-koleszterin vagy magas trigliceridszint
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • szívkoszorúér-betegség
 • stroke
 • epehólyag betegség
 • csont-és ízületi gyulladás
 • alvási apnoe és légzési problémák
 • krónikus gyulladás és fokozott oxidatív stressz
 • bizonyos daganatok (endometrium-, mell-, vastagbél-, vese-, epehólyag- és májrák)
 • mentális problémák (például szorongás, depresszió)
 • az életminőség romlása
 • korai halálozás.

Életkori kategóriák, és azok jellemző BMI értékei

Felnőttek esetében a BMI normál tartománya 20 és 25 közé esik, 20 alatti érték soványságot, 25 feletti érték pedig túlsúlyt jelez.

A testtömeg index (BMI) felnőttekre vonatkoztatva

Testalkat

Testtömegindex (kg/m²)

Súlyos soványság

16 alatt

Mérsékelt soványság

16-16,99

Enyhe soványság

17-18,49

Normál

18,5-24,99

Túlsúly

25-29,99

I. fokú elhízás

30-34,99

II. fokú elhízás

35-39,99

III. fokú (súlyos) elhízás

40 felett

A gyermekek esetében a felnőttekre vonatkoztatott BMI kategóriák nem használhatók. A gyermekkori BMI életkor- és nem-specifikus, mivel egyrészt a testzsír mennyisége az életkorral változik, másrészt a testzsír mennyisége nemenként is eltérő. A 2-19 évesek egészséges vagy kóros testsúly meghatározására percentilis táblázatot alkalmazható, mely azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és életkorú gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált gyermeknek.

A növekedési minták rendszeres mérése - egyéb tényezők (például családi anamnézis, vérnyomás, vércukorszint, étkezési szokások, fizikai aktivitás) figyelembe vételével - segíthet abban, hogy a gyermek elérje és/vagy megtartsa a korának és nemének megfelelő egészséges testsúlyát.

BMI gyermekkorban

Testalkat

Testtömegindex (kg/m²)

Soványság

3. centilis vagy az alatti

Normál

3. és 91. centilis között

Túlsúly

91. centilis vagy magasabb

Elhízás

97. centilis vagy magasabb

 

BMI index terhesség alatt

A kismama étkezése határozza meg, hogy a magzat a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül hozzájut-e a fejlődéséhez szükséges megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Az úgynevezett terhességi hízás teljesen normális, melynek nagyobb részét olyan szövetek növekedése okozza, melyek egyrészt lehetővé teszik a magzat fejlődését, másrészt felkészítik a várandós nő szervezetét a szoptatásra.

A BMI optimális szinten tartása hozzájárul mind az anya egészségének megőrzéséhez, mind a születendő gyermek egészséges fejlődéséhez, míg a túlsúly jelentősen megnöveli a különböző terhességi szövődmények kockázatát, beleértve például a terhességi cukorbetegséget és magas vérnyomást.

A terhesség első trimeszterében mindenképpen javasolt, hogy a szülész-nőgyógyász szakorvos határozza meg a súlygyarapodás mértékét a testtömegindex alapján.

A terhesség előtti testtömeg index (BMI) és az ajánlott terhesség alatti súlygyarapodás

Testalkat

Terhesség előtti BMI (kg/m²)

Javasolt súlygyarapodás (kg)

Sovány

18,5 alatt

13-18

Normál

18,5-24,99

11-16

Túlsúlyos

25-29,99

7-11

Elhízott

30 fölött

5-9

A terhesség előtti testtömeg index (BMI) és az ajánlott terhesség alatti súlygyarapodás ikerterhesség esetén

Testalkat

Terhesség előtti BMI (kg/m²)

Javasolt súlygyarapodás (kg)

Sovány

18,5 alatt

*

Normál

18,5-24,99

17-25

Túlsúlyos

25-29,99

14-23

Elhízott

30 fölött

11-19

*Az alacsony testtömegindexszel rendelkező kismamák esetén fontos, hogy észszerű mértékben hízzanak a terhesség alatt!

Az online BMI kalkulátorok előnyei és korlátai

Az online BMI kalkulátor egy egyszerű számítási módszer a súlykategóriánk (soványság, egészséges testsúly és elhízás) meghatározására. Hátránya, hogy kizárólag a testsúlyra és a testmagasságra összpontosít, és nem veszi figyelembe sem a testzsír mennyiségét, sem pedig a testalkatot. Utóbbiakra vonatkozóan nem ad hiteles információt, így csak korlátozottan alkalmas az egészséges és a kóros testsúly szakszerű megállapítására. Ugyanakkor ezek az adatok segítenek a szakorvosnak a szívbetegség kialakulásának fokozott kockázatának meghatározásában.

 

Munkatársak