Vastagbéltükrözés (colonoscopia) bódításban

Vastagbéltükrözés (colonoscopia) bódításban

 
Bár többféle módszer alkalmas a vastagbélrák szűrésére, az orvosilag legtájékoztatóbb, így leginkább ajánlott a kolonoszkópia, vagyis a vastagbéltükrözés.
A vizsgálat során használt endoszkóp olyan műszer, mely a végén található chip-kamera segítségével készít mozgóképet a bél belső felszínéről, melyet az orvos számítógép monitorán lát, nagyítva. Az endoszkóp munkacsatornájába miniatűr eszközök (fogó, hurok) vezethetők. Az orvos az endoszkóp segítségével tüzetesen áttanulmányozhatja a vastagbél állapotát, és ezzel egy időben eltávolíthatja az ott felfedezett polipokat, valamint szövetmintát vehet. Ezzel a vizsgálattal mind a vastagbél-, mind a végbélrák szűrhető.

A vastagbélrák szűrés ébrenléti állapotban történő igénybevételéhez szükséges egy gasztroenterológiai konzultáció, amelyen minden lényeges tudnivalót átbeszélnek az orvossal. A vizsgálatra ITT lehet online időpontot foglalni.

A vastagbélrák megelőzhető

Egyetlen szűrővizsgálat még nem garancia arra, hogy biztonságban leszünk életünk végéig. Ám szerencsére elég 3-5 évente ismételni a vizsgálatot, ugyanis ennyi idő alatt fejlődhet ki daganat a bélben kialakult polipokból. A szűrővizsgálaton kívül is tehetünk a megelőzésért. A vastagbélrák civilizációs betegség, főként az egészségtelen táplálkozás fokozza az esélyét. Sok gyümölcs, zöldség fogyasztása, a rendszeres testmozgás, a túlsúly elkerülése segít, hogy elkerüljük a bajt.

 
A vizsgálatot megelőző béltisztító készítmény használati utasításáért kattintson IDE.