Endometriózis szűrés/konzultáció

Endometriózis szűrés/konzultáció

Az elnevezés az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya. A méhnyálkahártya a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, és vérzés formájában leválik. Az endometriózis betegségnél az endometriumhoz hasonló szövet elhagyja eredeti helyét, és megtalálhatóvá válik a szervezet más területein is, a méh üregén kívül. Ezt, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriozisnak.

endometriózis

Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, ideértve a petefészkeket, a petevezetőket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét, a méh vastag izomrétegét, a beleket és a medence hashártyaborítékát valamint a hólyagot. A petefészken elhelyezkedő endometriozis tipikus példája az ún. „csokoládé ciszta”, mely súlyos tüneteket és következményeket okoz. Az endometriozis csomók követik eredeti természetüket, éppúgy viselkednek méhen kívül is, mint ahogy méhen belül kellett. Hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban felépülnek, megduzzadnak és vérzés formájában leválnak. Viszont a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriozis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, mint a méh nyálkahártyájának. Ennek következménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező terület következményes gyulladása és hegképződés.

Az endometriozis panaszokat gyakran csak olyankor okoz, amikor már előrehaladottabb stádiumban van. Kezdeti stádiumban nem könnyű diagnosztizálni klinikailag. Csak a tipikus tünetekből lehet rá következtetni. Ilyen tünetek az erős, alvadékos, görcsös menstruáció, középidős fájdalom, házasélettel összefüggő fájdalmak, fájdalmas széklet és vizelet menses alatt, teherbe esési nehezítettség. Ambuláns vizsgálattal az endometriozisnak az alábbi formáit tudjuk beazonosítani - petefészek csokoládé cisztája, a méh izomfalának endometriozisa, a méh tartószalagjának és a hüvely-végbél közötti kötőszövet sövényének heges endometriozisa, húgyhólyagon található endometriozis.

A diagnózis megállapítása az alábbi módokon zajlik:

  • ultrahangos vizsgálattal
  • hagyományos bimanuális vizsgálattal
  • valamint néhány laboratóriumi teszt segítségével (ezek díja külön térítendő)

Az endometriozis diagnosztizálásában nemzetközileg elfogadott eljárás még a hasüregi tükrözés, a laparoszkópia.

Endometriózis konzultációra minden olyan pácienst várunk, aki úgy gondolja, hogy valamilyen endometriózis gyanús állapota vagy már diagnosztizált endometriózisa van és szaktanácsot, másodvéleményt, vagy kezelési tervezést szeretne kapni, akár műtét előtt, akár már egy elvégzett műtétet követően. Amennyiben műtétet igénylő állapota van, akkor leggyakrabban endoszkópos technikát javaslunk. Ekkor alapos kikérdezés után történik egy szakorvosi vizsgálat ultrahanggal kombinálva, majd egy rendkívül precíz, aprólékos és részletes kezelési tájékoztatót állítunk össze, ami adott esetben a műtétet jelenti. Ha van lehetőség, a műtéti időpontot is meg tudjuk határozni és a szükséges kiegészítő vizsgálatok tervezését is le tudjuk folytatni. Tekintettel arra, hogy az endometriózis gyakran társul meddőségi problémával, és az intézetben ezen területtel is nagy tapasztalattal bírunk, a termékenységi képességről, annak javításáról, az esetleges meddőségi kezelési lehetőségekről és a teherbeesési esélyekről is tudunk konzultálni.