Újszülött és csecsemő ultrahang vizsgálat (koponya, has, csípő)

Újszülött és csecsemő ultrahang vizsgálat (koponya, has, csípő)

Csecsemőkori szűrő ultrahangvizsgálat

A csecsemőkori szűrö ultrahangvizsgálatokat a megszületést követő 6. hét után végezzük rendszerint, mivel ebben az időpontban a csípő fejlettsége is már eléri kellő mértéket. Ha a terhességi ultrahangvizsgálat már korán fejlődési rendellenességet vagy olyan eltérést jelez, mely a megszületett csecsemő fejlődését veszélyeztetheti, előrehozott vizsgálat is indokolt lehet a koponya és a hasi régió területén. Koraszülöttség esetében a csípő vizsgálatát a számított terhességi korra korrigálva kell kivitelezni (pl. ha a 36. hétre születik, akkor a csípő ultrahang vizsgálatát a születés utáni 6. hét helyett a 10. héten végezzük).

A csecsemőkori ultrahangszűrések főbb szempontjai

Az ultrahangvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja a fejlődési rendellenességek kiszűrésére. A felkészült gyermekradiológus által végzett, legkorszerűbb, (3D-s, illetve 4D-s ultrahang- technikával felszerelt) ultrahangvizsgálat nemcsak a csecsemő egészséges fejlődésének ellenőrzését teszi alaposabbá, hanem lehetőség nyílik arra, a klinikai tünetekkel még nem járó, de később potenciális veszélyeket rejtő betegségeket idejekorán felismerje, így lehetőséget biztosítva a korai ellátásra és a súlyosabb szövődmények megelőzésére.

 

A csecsemő általános állapotfelmérése

A teljes csecsemő ultrahang-szűrés magába foglalja a hasi, a koponya (agy) és a csípő vizsgálatot. A vizsgálattal lehetőség nyílik több, egyébként tüneteket nem okozó, veleszületett rendellenesség korai megállapítására azok korai kezelése érdekében. A vizsgálat becsült időtartama kb. 20 perc.

A hasi vizsgálattal áttekintjük a hasi szerveket: a májat, epehólyagot, a lépet, a veséket, a hasnyálmirigyet, a hólyagot, és a has hátsó részét magában foglaló, ún. retroperitoneumot. Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel. A csecsemő éheztetése a vizsgálat előtt nem szükséges, sőt, a kisbaba nyugodt viselkedése érdekében jóllakott állapotban tanácsos. Különösen gyakori a vesefejlődési rendellenességek korai felismerése, mert bizonyos rendellenességek hajlamosítanak a csecsemő- és gyermekkor során visszatérő húgyúti rendellenességek kialakulására ill. a felnőttkori veseelégtelenségek egy része már a csecsemőkorban kialakuló és felismerésre nem kerülő eltérés következménye.

A koponya ultrahang vizsgálat a csecsemők agyának vizsgálatára alkalmas addig, amíg a nagykutacs még nyitva van. Megítélhetők vele az agykamrák, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, agyvérzés, terhesség alatti fertőzés okozta agyállományi meszesedés és a daganatok egy részének megítélése. Előkészítés nem szükséges.

A csípő ultrahang 6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemők csípődysplasiájának, csípőficamának a kiszűrésére alkalmas, objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. Előkészítést nem igényel. Az ultrahangvizsgálat a röntgen vizsgálattal szemben a porcokat is kitűnően ábrázolja, a fizikális vizsgálattal szemben pontosabban ítéli meg a csipőeltérések fokát. Különösen fontos olyan családoknál a csípőficam szűrés, ahol ikerterhességből jöttek világra a babák (a téraránytalanság csípőfejlődési zavarral járhat), családi anamnézisben csípőficam szerepel (genetikai tényezők), kis medenceméretek az édesanyánál (elhúzódó szülés v. fogóműtét az anamnézisben), faros szülés (medencevégű fekvésnél a lábak felcsapott helyzetben), kevés magzatvíz jelenléte(méhen belüli kényszertartás kialakulása).