H2 kilégzés funkcionális teszt

H2 kilégzés funkcionális teszt

A VIZSGÁLAT ÉHGYOMORRA TÖRTÉNIK!

 
Időpont foglalása
Város
Kaposvár
Intézmény
TritonLife Kapos Medical
Orvos
Minden orvos
17 500 Ft

Mi a H2 kilégzéses teszt?

 

A hidrogén kilégzési teszt (H2) olyan gasztroenterológiai vizsgálat, amely eszközös beavatkozás nélkül (non-invazív módon) segíti a diagnózis felállítását úgy, hogy a beteg által kilélegzett levegőben megjelenő hidrogén gáz mennyiségének változását monitorozza. Ennek a módszernek az alapját az adja, hogy hidrogén (H2) gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése (fermentációja) során keletkezik. 

Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt


A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a laktózérzékenység detektálására. A laktózérzékenységről (más néven a tejcukor lebontási képtelenségről) röviden: a tejcukor (laktóz) egy glukózból és galaktózból álló úgynevezett diszacharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszacharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során hidrogén szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a műszer segítségével. Laktózérzékenység diagnózisának felállításához a vizsgálat önmagában elegendő.

Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt


A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének (vékonybél vagy orocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt kórismézésre.
A laktulóz egy diszacharid, olyan cukorszármazék, amit csak a bélbaktériumok tudnak elbontani, a vékonybél emésztőenzimei nem bontják, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására rövid szénláncú karbonsavak, elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.


A hidrogén kilégzési vizsgálat eredményének értékelése következőképp zajlik ebben az esetben: a vékonybélen történő áthaladás időpontját, azaz a tranzitidőt a 20 ppm határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt egészséges kontrollcsoporton végzett vizsgálattal lehet meghatározni. Átlagos időtartama általában 120 perc. Ha a glükózzal vagy laktózzal végzett H2-gáz kilégzési teszt is kóros, azaz a kontrollértéknél rövidebb időt mutat, az a vékonybél bakteriális kontaminációját (SIBO) jelzi, míg -ha normális-, akkor a tranzitidőt mérjük.

A kontaminált vékonybél szindróma  diagnózisának felállításához, valamint laktózérzékenység elkülönítéséhez mind a laktózzal mind a laktulózzal elvégzett H2 kilégzéses teszt elvégzése célszerű, külön-külön időpontban.  


Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt


A fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál.
Fruktózintoleranciaként emlegetett betegség a fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar). Az öröklött formánál ez jóval gyakoribb. Ez esetben a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, és ott a bélbaktériumok megerjesztik. Ennek során savak és gázok keletkeznek, amelyek a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek. Előfordulhat még gyengeség, fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, hasi fájdalom, teltségérzet, görcs és laza széklet. A tüneteket gyakran irritábilis bél szindrómaként (IBS) értékelik. A kezelés alapja itt is a fruktóz tartalmú ételek kiiktatása az étrendből. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú fruktóz intoleranciának (pontosan fogalmazva malabszorpciónak) a kórismézésére. Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető.

A hidrogén kilégzési vizsgálat menete:

  1. A helyszínre érkezve a beteg garatját és száját fertőtlenítjük antibakteriális hatású szerrel történő öblítéssel.
  2. A készülékbe megtörténik az első kilégzés. Ez az alapérték, amihez viszonyítani fogjuk a változást.  Ha a kiindulási érték, több mint 10 ppm, akkor az orvos javasolhatja, hogy egy másik alkalommal végezzék el a hidrogén kilégzési tesztet.
  3. Elfogyasztja a tesztitalt. (25-50 gramm laktózt vagy fruktózt vagy 20 gramm laktulózt oldunk fel 2,5-3 dl vízben)
  4. Ezt követően meghatározott időközönként (15-20 perc) kilégzéseket végez a készülék érzékelőjébe 120 percen át.
  5. A vizsgálat elvégzése után az eredmény azonnal kiértékelhető.

A kiértékelés során az összes érték alapértékhez, illetve egymáshoz való alakulását vesszük figyelembe. A vizsgálat során a tüneteket pl. hányinger, hányás, hasmenés, haspuffadás is feljegyezzük az értékeken felül.

A vizsgálat elvégzése és az eredmények értékelhetősége csak az alábbi előkészületek szigorú betartása mellett lehetséges!

A H2 kilégzési teszt elvégzésének feltételei

  1. A hidrogén kilégzési teszt előtt fontos tudni, hogy lázas vagy hurutos beteg nem vizsgálható!
     
  2. A vizsgálat előtt nem szabad:
  • 2 héttel előtte antibiotikumot, probiotikumot,
  • 1 héttel előtte savcsökkentőt,
  • 2-3 napon belül hashajtót fogyasztani.

     3. A vizsgálat előtti napon reggeltől egy felkészítő diétát kell tartani:

Nem szabad enni és inni:

  • Zöldségeket, gyümölcsöket (nyersen, főzve, párolva, főzeléknek, köretnek). A szárazhüvelyeseket (bab, lencse, sárgaborsó) és a puffasztó zöldségféléket (káposztafélék, brokkoli, karfiol, karalábé, kelbimbó) különös tekintettel tilos fogyasztani. 
  • Olyan ételt, amiben zöldség vagy gyümölcs főtt. (pl. levesek leve, főzelékek leve, kompót leve, befőtt leve.)
  • Tejterméket, tejet, laktózt tartalmazó felvágottat, péksüteményt, tejet tartalmazó kenyérfélét, csokoládét, olajos magokat, magas zsírtartalmú ételeket.
  • szénsavas italt, alkoholt, gyümölcslét.
  • Dohányozni sem szabad

Amit a vizsgálat előtti napon ehet és ihat:

  • Főzve, párolva, natúran sütve csirke és pulykahús, hal
  • Főtt vagy párolt rizs ételízesítő nélkül, főtt tészta, burgonya
  • Laktózmentes felvágottak (a csomagoláson általában szöveggel vagy áthúzott tejes üveggel jelzik, hogy a termék laktózmentes.)
  • Laktózmentes tejterméket
  • Laktózmentes kenyérfélék (Hivatalosan csak a vizes zsemle nem tartalmaz tejszármazékot, minden másnál figyelni kell az allergéntáblázatot vagy a termék csomagolását, összetevőit)
  • Szénsavmentes ásványvíz

Este 7 óra után tilos bármit enni és 9 órától tilos bármit inni. A vizsgálat előtti napon különösen alapos fogmosás szükséges!


    4. A vizsgálat napján:

  • ne használjon fogkrémet, szájvizet
  • hölgyek ne használjanak szájfényt, rúzst
  • urak ne használjanak a száj körül arcszeszt
  • tilos cukorka, rágó fogyasztása
  • a reggeli gyógyszereket nem kell bevenni
  • tilos a dohányzás

A vizsgálat reggelén ébredés után fogkrém nélküli alapos fogmosás javasolt. A fogmosóvizet nem szabad lenyelni. A vizsgálatra indulás előtt javasolt megismételni.