Nyitott pajzsmirigy műtét

Nyitott pajzsmirigy műtét

 

nyitott pajzsmirigy műtét | TritonLife

Pajzsmirigyünk felelős a pajzsmirigyhormon termeléséért, mely szinte az összes szervünk funkciójára hatással van, többek között szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjének szabályozásában. A pajzsmirigybetegségek kezelése bizonyos esetekben sebészi eljárással történik.

A pajzsmirigybetegségek fajtái közé soroljuk többek között az alul- és túlműködést, a megnagyobbodást (strúmát), a cisztákat és daganatokat.

Vizsgáló módszerek, műtéti indokok

A pajzsmirigy legfontosabb vizsgáló módszerei az ultrahangvizsgálat és az ultrahang vezérelte aspirációs citológia (utóbbit sokan tűszúrásos mintavételként ismerik). CT végzése lehet indokolt, ha a pajzsmirigy a mellkas irányában terjedve kikerül a nyaki ultrahang látóteréből. A korábban gyakran alkalmazozz izotópvizsgálat végzése az ultrahang és a citológia előnyei miatt csak ritkán indokolt. Túl sok hormon termelése esetén segíthet annak elkülönítésében, hogy az egész mirigy túlműködik-e, vagy csak egy területe. Más vizsgálatok (MR, PET-CT) szerepe korlátozott, csak ritkán van rájuk szükség

Alapvetően három ok vezethet pajzsmirigyműtéthez

A három indok egyike, ha az aspirációs citológiai vizsgálat rosszindulatúságot vagy annak gyanúját veti fel. A másik indok az, amikor egy göb (a pajzsmirigyen belül kialakult, általában gömb alakú, a normál mirigytől elkülönülő terület) mérete, vagy az egész pajzsmirigy mérete annyira megnagyobbodott, hogy a környező szerveket nyomja, amely panaszokat okozhat. A harmadik ok pedig az, amikor gyógyszerrel vagy izotópkezeléssel (utóbbi esetén kapszula formájában sugárzó anyagot juttatnak a szervezetbe) nem jól befolyásolható, esetleg szemtüneteket okozó hormontúlműködés alakul ki.

Lebenyeltávolítás vagy teljes pajzsmirigy-eltávolítás

A sebészi eljárás altatásban történik, így a műtét előtt szükség van altatóorvosi konzultációra. Éppen ezért - a pajzsmirigy hormonszintek meghatározásán túl – néhány általános laborvizsgálatra, mellkasröntgenre és EKG-ra is el kell menni, hogy a lehető legnagyobb biztonságban történjen az altatás. Sőt, ha a páciensnek más ismert betegsége is van, akkor annak aktuális állapotfelmérése is indokolt lehet.

Az eltávolítás a legtöbb esetben egy 4 cm-es bőrmetszésből elvégezhető. Kozmetikai célból igyekszünk ezt egy olyan kis ráncba rejteni, ami minden ember nyakán megtalálható. Nincs szükség a nyaki izmok átvágására, ezeket oldalra eltartva elérhető a pajzsmirigy.

Napjainkban – a nemzetközi ajánlások szerint – kétféle pajzsmirigyműtét létezik: lebeny- vagy teljes pajzsmirigy-eltávolítás (a pajzsmirigynek két lebenye van a légcső két oldalán, amelyeket egy keskeny híd köt össze). Ma már nem javasoltak azok a régebben végzett műtétek, amelyek során csak a betegnek tartott részt távolították el, a lebeny többi területének meghagyásával.

Ez azért van így, mert míg az érintetlen területen végzett műtétnek minimális kockázata van, addig – ha bármilyen okból, a későbbiekben mégis szükségessé válik a már operált lebeny maradékának eltávolítása – a hegek miatt jelentősen nő az idegsérülés veszélye (ez a műtét során nem érintett másik oldali lebenyre nem vonatkozik).

A műtét során mindig meg kell keresni és meg kell kímélni a hangszalagot mozgató ideget, amely közvetlenül a pajzsmirigy mögött fut, a gége irányában. Emellett, a mellékpajzsmirigyeket is meg kell őrizni, amelyeknek megtévesztő az elnevezése, hiszen csak arra utal, hogy a pajzsmirigy mellett helyezkednek el (funkciójuk független a pajzsmirigytől). Ritkább esetben, amikor a mellékpajzsmirigy betegszik meg, indokolttá válhat annak eltávolítása, ebben az esetben viszont a pajzsmirigy őrizhető meg.

Páciensként fontos tudnunk, hogy a műtét napján reggel éhgyomorra kell kórházba menni. Ha a beavatkozás koradélutánra tervezett, lehetőség van indulás előtt egy könnyű reggelit fogyasztani. Erről a műtéti koordinátor ad pontos tájékoztatást.

Tudnivalók a lábadozásról

A műtét átlagosan háromnegyed órát vesz igénybe. A teljes ébredés után az osztályos ápoló veszi át a páciens körüli feladatokat. Figyeli a szívócsövön (drainen) át ürülő folyadék mennyiségét, infúziót ad a páciensnek. Pár óra elteltével már lehet szájon keresztül inni, sőt este már könnyű vacsorát is lehet fogyasztani. Szintén az ápoló nyújt segítséget a műtét utáni első felkelésben, a mosdó használatában. Lényeges még, hogy a műtéti területet néhány napig nem érheti víz.

Ha a másnapi zuhanyzásnál mégis nedves lenne a kötés, újat helyeznek fel. A szívócsövet a második éjszaka utáni reggelen távolítják el, ezután már hazamehet a páciens, akinek érdemes előre végiggondolnia, hogy hogyan lesz megoldható a műtét után egy hétig szükséges óvatosság.

Ez mindenkinél mást jelent, van, akinek gyerekekről, háziállatról, kertről kell gondoskodnia. Ébredés után érdemes kényelmes ruhába öltözni, kisebb sétát tenni, de a hajolást, emelést, erőlködést kerülni kell. Beszélni bármennyit lehet, és bármit lehet enni, inni, de az ételek elkészítésében érdemes segítséget kérni. Sőt, ha valaki online tud dolgozni, akár a műtét után néhány nappal ezt tudja folytatni. A munkahelyre való visszatérés – munkakörtől függően – a műtét után 1-3 héttel szokott történni. A nyaki seb varrata felszívódó, így azt nem szükséges eltávolítani.

Egy hét után nem kell már óvni a zuhanyzásnál rácsorgó víztől, de tartós áztatás még két hétig nem javasolt. A gyógyuló seb környékét hegesedést befolyásoló kenőcsökkel kezelhetjük, de e nélkül is szépen szokott gyógyulni a terület.