PCR teszt

PCR vizsgálat - TritonLife

Polimeráz láncreakción alapuló teszt, mely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. Előnye, hogy akár már a tünetek megjelenése előtti néhány naptól kimutathatóvá válhat a koronavírus fertőzés, de sajnos nem 100%-ban – ezért javasolják a teszt ismétlését. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, különböző időben vett, negatív PCR teszt eredménye igazolja a gyógyulást. Ha viszont korábban nem történt vizsgálat, akkor önmagában egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése.

Hogyan történik?

A reggel éhgyomorral érkező páciensnél egy mintavevő pálcával az orrgaratról és a szájgaratról veszünk törletet.

A páciensnek a mintavétel előtt 2-4 órával nem szabad

  • enni
  • inni
  • fogat mosni
  • dohányozni

Lehetőleg minél korábban az ébredés után tanácsos elvégezni. A mintavétel során az ügyfelet először arra kérjük, hogy zárt száj mellett három kisebb köhögést végezzen vagy krákogjon, majd ezt követően nyitott szájjal a garat mindkét oldaláról - a mintavevő pálcával - mintát nyerünk.

A mintát ezt követően laborvizsgálatra küldjük, és a leleteket a tesztelést követő napon a labor küldi ki a pacienseknek a foglaláskor megadott email címre.

Időpontfoglalás előtt kérjük, vásárolja meg a vizsgálatra jogosító utalványt:

 

      

Eredmények értékelése, ha csak PCR vizsgálat történik

Pozitív PCR

A páciens fertőző, a betegség egyaránt lehet lappangási időszakban, aktív szakban vagy – ez ritka eset - már gyógyuló fázisban elhúzódó vírushordozás mellett

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság saját hatáskörben karantént rendel el és dönt a páciens környezetébe a kontaktus kutatásról.


Negatív PCR

A páciens 70%-os valószínűséggel nem fertőzött és így nem is fertőző; ha a második vizsgálat is negatív, akkor a fertőzöttség 90 %-os biztonsággal kizárható.