A sérv típusai

Többféle sérvet különböztetünk meg: lágyéksérv, köldöksérv, műtéti hegvonalban kialakult sérv. Közös bennük az, hogy sebészi segítség szükséges a megoldáshoz. Napjainkban a műtét alkalmával szövetbarát hálót alkalmazunk, amely jelentősen csökkenti a sérvkiújulást akár nyitott, akár laparoszkópos eljárás során. A sérv nagysága dönti el a beavatkozás módját, technikáját.

Sérvnek nevezzük bármely hasi zsigeri szervnek (bélfodor, vékony- vagy vastagbél) veleszületett vagy az élet során kialakult nyíláson történő kitüremkedését. Itt hiányzik, vagy széttolódik a hasfal izomzata és csupán a hashártya képez ellenállást a hasűri nyomással szemben.

A lágyéksérv a lágyékhajlatban jelentkezik, az esetek kb. 25 %-ában kétoldali.

A köldöksérv a köldökgyűrű széttolódása miatt alakul ki, Okai leggyakrabban a terhesség és a testsúlyváltozás.

A hasfali sérv a köldök fölött a hasfali rostok széttolódása miatt keletkezik, vagy a műtéti hegvonalban jelenik meg.

A sérv alkotó részei a sérvkapu, a sérvtömlő és a sérvtartalom.

Tünetek

Sérv kialakulásakor a páciens húzó, égő, nyilalló, feszülő vagy nyomó fájdalmat érez, ezzel egy időben kisebb-nagyobb elődomborodás jelenik meg. A beteg panaszainak erőssége és a sérv nagysága nem mindig fedik egymást. Legtöbbször a nagy sérvek okoznak kevesebb panaszt, azonban nehezebbé teszik a műtéti rekonstrukciót és az elvékonyodott hasfali izomzat miatt a sérv kiújulása is gyakoribb.

Műtéti megoldások, lehetőségek

A sérv csak műtéttel gyógyítható, idővel nagyobbodik, spontán visszafejlődése nem várható. Haskötő vagy lágyéksérv kötő viselése csak késlelteti a folyamatot és rontja a műtéti eredményeket. A műtét speciális előkészítést nem igényel. Mindegyik beavatkozás során szövetbarát hálót alkalmazunk, amelynek feladata egyrészt, hogy kiváltsa a fájdalmat okozó feszülő varratokat, másrészt pedig a hasfal mozgásait követő hegszövet képződését indítsa el. Ez a kialakult hegszövet fedi be a sérvkaput és erősíti későbbiekben a hasfal izomzatát.

Lágyéksérv esetében laparoszkópos és nyitott megoldás lehetséges. Mindkét esetben szövetbarát hálót ültetünk be. A laparoszkópos eljárás előnyei között kiemelendő, hogy a kétoldali sérv ezzel a módszerrel eredményesen operálható, a rejtett (még tünetet nem okozó) ellenoldali sérv is felfedezhető, minimális a műtét utáni fájdalom, egy hét után már az aktivitás fokozható. Korábbi többszörös hasi műtét után azonban alkalmazhatósága kérdéses. A nagy, herezacskóba is terjedő lágyéksérv esetén csak nyitott műtét végezhető. Eredményessége megegyezik a laparoszkópos beavatkozással, azonban kétoldali sérv esetén egy műtéti beavatkozás során nem tanácsos alkalmazni.

Köldöksérv esetén nyitott műtét alkalmával a köldök alatt ejtett félköríves bőrmetszés után a köldököt felpreparáljuk alapjáról, majd kipreparáljuk a köldökgyűrűt. Ez alá szövetbarát hálót helyezünk, melyet öltésekkel rögzítünk, a sérvkaput felszívódó öltésekkel zárjuk és a köldököt  1-2 öltéssel rögzítjük a kívánt helyzetben. Jelentős nagyságú köldöksérv és sérvkapu esetén a köldököt el kell távolítani. Azonban a sérvkaput ebben az esetben is öltésekkel zárjuk és a varratokat hálóval tehermentesítjük. Bizonyos esetekben plasztikai köldök képzése lehetséges.

Hasfali sérv kialakulásakor nagyon fontos szempont annak elhelyezkedése, nagysága és az, hogy esetleg műtéti hegvonalban alakult-e ki. A laparoszkópos beavatkozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért általában a nyitott műtét a választandó megoldás. Többszöri várandósság vagy az életkor előre haladtával a testsúly növekedés miatt a köldök fölötti egymást keresztező erős szalagok széttolódnak. Ennek következményeként kisebb vagy nagyobb ún. epigasztriális sérv, akár „hurka szerű”, orvosi nyelven szólva „rectus diastasis” alakulhat ki.

Az ujjbegynyi kis sérvek is műtéti megoldást tesznek szükségessé, hiszen panaszokat okoznak. A Rectus diastasis azonban célzatos tornával javítható. Amennyiben több centiméteres  távolság alakul ki az egyenes hasizmok között, sebészi beavatkozást igényel. Ezt aktuálisan a sebészi konzultáció dönti el. Amennyiben műtét válik szükségessé, az összehúzó varratokat szövetbarát hálóval tehermentesítjük.

A korábbi műtéti hegvonalban kialakult sérvek műtéti megoldást igényelnek és nem szabad megvárni, hogy jelentős nagyságúra növekedjenek, mert ez hátrányosan befolyásolja a műtéti végeredményt. A haskötő tartós használata csak ront a későbbi műtét végeredményén. Szövetbarát hálót minden esetben alkalmazunk a sérvkaput záró varratok tehermentesítésére.

Nagy sérvek esetén a műtét utáni időszakban átmenetileg haskötő viselését orvosi szempontból javasoljuk, tartós viselését azonban nem. A műtét utáni időszakra vonatkozóan részletes utasításokkal látjuk el betegeinket, hiszen a sérveknek számos változata van, ezért általános szabály nincs.

Sérvműtét a Tritonlife Magánkórházaiban

A különféle sérvek miatt végzett műtét során Ön egy magánkórházi minőségéhez jut. A Tritonlife Magánkórházainak sebészeti részlegeinek elkötelezettsége három fő tényezőre irányul: az idő, a fájdalom és a biztonság.

A sérvműtétek különböző időtartamúak, de minimális vagy csillapítható fájdalommal járnak és a biztonságos elvégzésük legfőbb záloga az a szakmai csapat, amely Önt akkor körülveszi. A precíz műtői környezet, a korszerű technológia, a sebész, aki az elmúlt évtizedekben nagy számban végzett különböző sérvműtéteket igen nagy biztonsággal és a felkészült ápoló személyzet azok a tényezők, amelyek miatt temérdek gyógyulástörténet tanúi lehettünk már. Mindezek biztosítják azt, hogy a komfortos környezetben töltött éjszaka után az esetek nagy százalékában a másnapi kötéscserét követően otthonába távozhasson.