A vese fejlődési rendellenességei

Urológiai ellátásunk során részletesen kikérdezzük Önt tüneteiről, panaszai jellegéről. Előzetes leletei és alapos vizsgálatok alapján megállapítjuk a diagnózist, és tájékoztatjuk Önt a javasolt terápia lényegéről. 

Bármilyen tünetet észlel, vagy panasza van, mielőbb diagnosztizáltassa azok okait – ezzel előzze meg a probléma kialakulását.

A húgyúti szervek fejlődési rendellenességei jól kezelhetők és folyamatos orvosi kontrollal tünetmentessé teszik a hétköznapokat – nem zavarva ezzel az életminőséget. Ugyanakkor az állapot romlását és a szövődményeket elkerülendő – nagyon alapos diagnózis és rendszeres felügyelet szükséges.

Milyen tünetei vannak a kiderítetlen fejlődési rendellenességeknek?

A vese fejlődési rendellenességei közül néhány alig jár tünettel. Legfeljebb hajlamosít egyéb megbetegedésre. Előfordul, hogy góckutatás közben, ismétlődő lázas állapot, vagy kideríthetetlen hasi, deréktáji fájdalmak miatt, vizelési problémák okán derül fény az eltérésre. Más esetekben fájdalmas vagy sűrű vizelés, hőemelkedés, láz, vesetáji fájdalom jelentkezik. Ultrahangos vizsgálattal, rendkívüli pontossággal beazonosíthatók a húgyúti szervek fejlődési rendellenességei. Javasoljuk, hogy kérjen időpontot ultrahang diagnosztikára!

Melyek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek?

Cisztás vese
A ciszta a vese állományában lévő folyadéktartalmú hólyag. Annak alapján, hogy milyen mennyiségben találhatók a vesében, egy- vagy sokcisztás vesebetegségről beszélhetünk. Az egyszerű ciszta rendszerint csak egy vesében, annak felszínéből emelkedik ki. Nemigen okoz tüneteket.
A sokcisztás vesebetegség esetén mindkét vesében különféle méretű ciszták találhatók. Ezek kialakulása már a magzati fejlődés során elkezdődik. Ezek sajnos az évek teltével növekszenek, és azzal a kockázattal járnak, hogy elnyomják és károsítják az egészséges veseállományt. Így az időben fel nem fedezett ciszták a beteg 40-60-as éveire veseelégtelenséghez vezetnek.
A károsodás megelőzésére a ciszták tartalmát ultrahanggal vezérelt eszköz segítségével leszívják, megszüntetve így a fokozott nyomást a vese egészséges állományára. A policisztás vese öröklődik. Ez nem jelenti minden esetben azt, hogy biztosan örökli a policisztás szülő gyermeke a betegséget, de gyakoribb közöttük az, akinek a szülője is ilyen problémával rendelkezett. Policisztás hajlam esetén szükséges az egyébként teljesen veszélytelen hasi ultrahang vizsgálatot rendszeresen, néhány évente megismételni, mivel előfordulhat, hogy a ciszták mérete az első vizsgálat alkalmával olyan apró, hogy nem lehet kimutatni.
Figyelem!
A policisztás beteg akkor is járjon rendszerese kontrollra, ha nincs különösebb panasza! Kerülje el a fokozott fizikai terhelést! Ha vizelete véres, azonnal jelentkezzen be urológusához!

Kettős vese
Gyakori rendellenesség a kettős vese, ami lehet egy- vagy kétoldali. A kettős vese valójában azt jelenti, hogy az egyik vesében két vesemedence található, amelyek mindegyikéből kiindul egy-egy húgyvezeték, ezáltal egy veséhez két vesemedence és két húgyvezeték tartozik. Rendszerint panaszmentességgel jár.
Ha azonban a húgyvezeték hólyaghoz való kapcsolódása rendellenes, előfordul, hogy a vizelet a hólyagból visszafolyik a húgyvezetékbe. Ezáltal a húgyvezeték és a vesemedence kitágul, hajlamosítva vesemedence gyulladásra és a veseállomány károsodására.

Patkóvese
A vese alakjában fellelhető eltérés neve a patkóvese. Ilyen esetekben a két vese alul összenőtt. Fájdalmas panaszokat akkor idéz elő, ha gyulladás, vizeletpangás vagy kő alakul ki benne.

A vese egyéb rendellenességei

Előfordul a vesék helyének rendellenessége, ha nem a megszokott helyen találhatók. Ezek általában nem járnak tünetekkel, legfeljebb várandósság esetén a medencében található vese okoz problémát.
Ezen kívül a vese vezetékeinek fejlődési rendellenességei is okozhatnak a fentiekhez hasonló tüneteket. A húgyhólyag fejlődési rendellenessége lehet a kettőzött hólyag, amely időnként homokóra formában jelenik meg. Előfordul, hogy a húgyhólyag mellső fele hiányzik, vagy a hólyagnyálkahártya izomrostjai között előtüremkedés alakul ki és a húgyúti szervek funkcióját zavarja.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek