AESKU ételintolerancia vizsgálatok

A táplálékintoleranciák lehetnek nem immunközvetítettek és immunközvetítettek. Előbbi csoportba tartoznak például az enzim működési zavarok, amikor az adott enzim minőségi vagy mennyiségi defektusa miatt alakulnak ki a tünetek (pl. laktóz intoleranciában a laktáz enzim, hisztamin intoleranciában a diamino-oxidáz enzim érintett) vagy a különböző tartósítószerek, gyógyszerek, toxinok által kiváltott intoleranciák. Az AESKU ételintolerancia panel ezekről nem szolgáltat információt, csak az immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.

A feltételezések szerint az immunközvetített táplálékintoleranciák esetében a bélfal áteresztő képessége károsodott, emiatt a részlegesen lebomlott táplálékok (fehérjék, nagy molekulájú szénhidrátok) is a keringésbe jutnak. Ezen anyagok ellen az immunrendszer táplálékspecifikus IgG-típusú ellenanyagokat termel, amelyek az egész szervezetet érintő változatos klinikai tünetek megjelenéséhez vezethetnek.

Ez a fokozott bél permeabilitás úgynevezett „áteresztő bél szindróma” kialakulásához vezet, melynek hátterében több okot feltételeznek (egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelések, bizonyos típusú fertőzések, élelmiszerekkel bevitt tartósítószerek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, pszichés stressz stb.). Ezek önállóan vagy együttesen is szerepet játszhatnak az életminőséget kedvezőtlen irányban befolyásoló tünetek megjelenésében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság). Ezek a tünetek az étel elfogyasztása után 12-48 órával mennyiségfüggő módon jelentkeznek, és IgG közvetített folyamatok - ellentétben az allergiás megbetegedésekkel, ahol a tünetek az étel elfogyasztása után azonnal jelentkező, nem mennyiségtől függő, IgE közvetített folyamatok.
 

Az ételintolerancia tesztek javallatának és értékelésének szakmai szempontjai

Az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok soha nem elsőként választandó diagnosztikai vizsgálatok.

  • Akkor gondolhatunk rá, ha a meglévő tünetek hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálatok ellenére sem sikerül ismert organikus vagy funkcionális oko(ka)t találni. Ilyen tünetek lehetnek az emésztőszervi panaszok, a bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság. Ezen tünetek hátterében számos - jóval kézenfekvőbb - ok állhat, ezért azokat először ki kell zárni.
  • Az értékelésben ezen a területen jártas gasztroenterológus, dietetikus szakembereknek szükséges résztvenni.
  • A leletet csak a komplex ismeretek birtokában, részletes kórelőzményi adatok, megelőző fizikális vizsgálatok és egyéb diagnosztikus eredmények birtokában, hozzáértő szakember képes értékelni.
  • Nagyon fontos tudni, hogy az IgG alapú intoleranciának nincsen köze az allergiához, az autoimmun betegségekhez (pl. lisztérzékenységhez) és egyéb nem immunológiai okú táplálékintoleranciához! Ezeket sajnálatos módon sokan helytelenül összemossák.

 

Az AESKU ételintolerancia teszt jelentősége, összetevői

Az AESKU ételintolerancia teszt egy membrán alapú enzim immunesszé, amely pontosan, megbízhatóan méri a vérszérumban jelenlévő ételspecifikus IgG4 antitesteket.

A 6 db különböző Aesku ételintolerancia panel egyenként 40 db ételtípust tartalmaz. A panelek egyesével, önállóan is kérhetőek, vagy akár tetszőlegesen kombinálhatóak, ezáltal a páciens/kezelőorvos igényei alapján 40-80-120-160-200-240 különböző ételtípus vizsgálatára nyílik lehetőség.

Tekintse meg részletesen  az AESKU ételintolerancia panelek összetételét ide kattintva!

 

Vizsgálat előtti teendők - hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Könnyű zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé-, alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidrált állapotban kerüljön sor.

Mi szükséges a vizsgálathoz? 

A vizsgálathoz vénás vérvétel szükséges. Az elvégzett laborvizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében gasztroenterológus szakorvos értékeli, mivel az eredmények korrekt értelmezéséhez nélkülözhetetlen a komplex részletes kórelőzményi adatok, megelőző fizikális vizsgálatok és egyéb diagnosztikus eredmények ismerete és ezek megfelelő, hozzáértő szintézise.

Fontos figyelembe venni, hogy az egyes táplálékintolerancia tesztek módszertani különbségei miatt, azok eredményei egymással nem összevethetőek.

Vizsgálati eredményt befolyásoló tényezők

A vélt intolerancia szerinti étkezés/diéta (adott tápanyag mellőzése az étkezés során) valamint a szteroid- és immunszuppresszív gyógyszerek szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét.

A tünetekkel összefüggésben az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok elvégzése előtt hasznos lehet differenciáldiagnosztikai szempontból egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzése.