Arcüreg betegségek

Állandó nátha, tüsszögés, orrdugulás – az orrmelléküregek krónikus gyulladásos betegségei képesek hónapokra tönkretenni a közérzetünket. A rossz hír az, hogy ez az állapot magától nem javul. Csakis akkor, ha szakorvoshoz fordulunk, hogy kiderítse, mi a pontos ok, és mi a megfelelő terápia. 

A tünetek igen hasonlók: gyulladás hatására az orrmelléküregek nyálkahártyái megduzzadnak, váladékot termelnek, eldugul az orr, fáj a fej - és mindez nem javul egy hét alatt sem, illetve nem segít sem pára, sem orrcsepp. 

 

Allergiás nátha

A szénanátha valójában krónikus orrmelléküreg-gyulladás, jellegzetes tünetekkel: orrdugulás, vízszerű orrfolyás, viszkető orr, tüsszögés, néha a szem allergiás reakcióival kísérve. Nem csak a zsebkendő fogy, sajnos aludni sem könnyű ilyen állapotban, csökken a koncentrációs képesség, nehezen megy a tanulás, a munka.

A szénanátha lehet szezonális, amikor csak bizonyos időszakokban jelennek meg az allergének. Ilyen a parlagfű-allergia nyár végén, de van, akit a tiszafa virágpora „támad” koratavasszal. Sajnos vannak allergének, amelyek szinte folyamatosan jelen vannak. Ilyen lehet az állatszőr, a poratka, a penész.

Az allergiás gyulladást fül-orr-gégészünk allergiateszttel mutatja ki. Javaslatokat tesz életmódváltozásra, segít az akut tünetek csillapításában, de felajánlja a végleges gyógyulás lehetőségét is. 

 

Allergén-specifikus immunterápia

A megoldás az allergén-specifikus immunterápia. Régen, ha valaki immunterápiát akart igénybe venni, kórházba kellett vonulnia. Ma már az új módszer (SLIT) a nyelv alá csöppentett allergénnel dolgozik, mellyel a beteg az orvostól távol is folytathatja a terápiát. A gyógyszert orvosi utasításnak megfelelően kell használni.

Szezonális allergia ellen a szezon kezdete előtti hónapokban javasolt a terápia megkezdése. Ebben az esetben már az első szezonban érzi a beteg, hogy enyhültek a tünetei. A teljes terápia legalább három, legföljebb öt évig tart, de igen hamar érezni a javulást.

Egy év elteltével a korábban használt tablettát, orrsprayt le tudja tenni a beteg, és többé nem is lesz szüksége rá, hogy panaszmentes legyen. Nagy előnye, hogy ilyen kezeléssel meg lehet előzni újabb allergiák vagy akár asztma kialakulását, amit sajnos a hagyományos, tüneti kezelés nem old meg.

 

Orrpolip

Sajnos előfordul, hogy a hosszas nátha hatására az orrnyálkahártya már nem gyógyul, inkább burjánzani kezd. Kis csepp alakú, majd szabálytalan formájú kocsonyás göböcskék keletkeznek az orrjáratban. Gennyes orrfolyás, orrdugulás, a szaglás romlása, ízérzési zavar léphet fel. Sajnos a göböcskék teljesen elzárhatják az orrjáratot, a belül felgyűlt folyadék pedig gyorsan elfertőződhet.

Polipózisról akkor beszélünk, amikor szinte az egész orrmelléküreg rendszert kitöltik a göbök. Kezdeti stádiumban előfordulhat, hogy szteroid tartalmú orrspray hatására visszahúzódik, de gyakori, hogy csak műtéttel lehet eltávolítani. 

Fontos tudni, hogy az orrpolipok kiújulásra hajlamosak, és egy életen át tartó kezelés szükséges ahhoz, hogy ne térjenek vissza. Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész és allergológus szakorvos jól bevált kezelési módszerrel tartja karban a betegséget, hogy ne kelljen újból és újból kés alá feküdni.

 

Krónikus arcüreg gyulladás

Előfordul, hogy nem kezelt régi betegség okozza a tüneteket, vagyis az akut arcüreggyulladás válik krónikussá. Ritkán, de előfordul, hogy fogászati okok miatt alakul ki a betegség. A foggyökerek nagyon közel helyezkednek el az orrmelléküregekhez, esetenként be is lóghatnak oda. Lyukas fog, foggyökérgyulladás irritálhatja az arcüreg nyálkahártyáját.

Szélsőséges esetben foghúzás után átjárhatóvá válik a szájüreget és az orrmelléküreget elválasztó csont, és a szájüregből kórokozók és ételmaradékok kerülhetnek az arcüregbe. Ebben az esetben műtétet javasol a fül-orr-gégész a rés zárására, és a gyulladás megszüntetésére.

 

 

Munkatársak