Artroszkópos rotátorköpeny rekonstrukció: már magánkórházi körülmények között is elérhető

Prof. dr. Szabó István a kaposvári TritonLife Magánkórházban elvégezte az első artroszkópos vállműtétet, mellyel lehetővé vált a rotátorköpeny (ROK) szakadás magánkórházi körülmények közötti kezelése.

 

Mi a rotátorköpeny szakadás?

A rotátorköpeny különböző kóros elváltozásai felelősek a vállfájdalmak jelentős részéért. A rotátorköpeny (ROK) szakadása alatt a felkarcsontot beborító ínköpenyt alkotó négy ín valamelyikének, esetleg több inának folytonoság-megszakadását értjük. Kialakulhat baleset következtében, mely sürgő műtétet indokolhat vagy fokozatos elhasználódás eredményeképpen.

A ROK szakadások leggyakoribb tünete a mozgásra jelentkező fájdalom, melyek bizonyos mozdulatokra, éles, késszúrás szerű fájdalmat eredményeznek. A fájdalom gyakran éjszaka is jelentkezik, megakadályozva a beteget abban, hogy az érintett vállára feküdjön, sokszor az éjszakai panaszok fel is ébresztik, nem hagyják aludni. Máskor a fejfeletti tevékenység erőkifejtésre képtelen a beteg a fájdalom vagy a gyengeség miatt.

A szakadás méretétől függően előfordulhat, hogy a gyengeség olyan fokú, hogy a beteg képtelen a karját felemelni vagy kiforgatni. Amennyiben trauma következtében alakul ki súlyos gyengeség, funkciókiesés sürgősen vállsebész felkeresése javasolt.

 

Hogyan kezelhető?

A kezelés lehet konzervatív vagy műtéti, a beteg életkorától, aktivitásától, a panaszok mértékétől, valamint a képalkotó eljárások során talált leletektől függően. Alapvetően meghatározza a kezelés kiválasztását a beteg motivációja is, mivel a kezelés hatékonyságát, egy műtét eredményességét nagyban befolyásolja a műtét utáni rehabilitáció.

A műtéti megoldás történhet artroszkóposan vagy nyílt feltárásból. A most is alkalmazott artroszkópos technika (vállízületi tükrözés) a minimálisan invazív műtétek közé tartozik, a dr. Szabó István által vezetett szakmai csapat a műtét során egy traumás eredetű rotátorköpeny-szakadást állított helyre, a váll teljes felnyitása nélkül rekonstruálják a rotátorköpenyt.

Forrás: https://drszaboistvan.hu/

Munkatársak