Az egészséges gyermek gyarapodása

Állandó kérdés, hogy hány kiló, jól fejlődik-e, gyarapszik-e a baba.  Sok anyát a sírba lehet vinni a kérdéssel, mások elbizonytalanodnak. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Minden gyermek más, minden gyermek egyedi. Sajátos anyagcserével rendelkezik, sajátos étvággyal, sajátos „ízléssel” és temperamentummal. Nem várhatjuk el, hogy ugyanannyit egyen, ugyanannyit gyarapodjon!

Mit eszik?

A WHO 2006-ban nyilvánosságra hozott egy nagylélegzetű kutatási eredményt. Ez az első olyan kutatás, ahol elkülönítik az anyatejes és a vegyesen táplált babák fejlődését. A régi fejlődési értékek meghatározásánál ugyanis nem válogatták szét a táplálás módja szerint az adatokat. Kiderült, hogy az anyatejjel táplált babák máshogy fejlődnek, mint azok, akik mást vagy mást is kapnak már a korai hónapokban. A régi adatok alapján túl sok babát diagnosztizáltak tévesen gyengén gyarapodónak. Tehát fontos, hogy mit eszik a kisbaba.

Az ajánlás szerint fél éves korig optimális, ha csak anyatejet kap. Azt, hogy mennyi anyatejet kell fogyasztani egy babának, csak megbecsülni tudjuk, de a legjobb, ha rábízzuk, mennyit eszik, nem mérjük és nem próbáljuk meg napirendre szoktatni. Így a legnagyobb az esélye annak, hogy a szoptatás addig fog tartani, ameddig az anya és a baba is szeretné.

Ha a baba anyatej mellett tápszert is kap, a legjobb megoldás, hogy tápszerből annyit kapjon, mely szükséges kiegészítésként a kielégítő gyarapodáshoz. Így lesz az anyatej aránya a lehető legmagasabb, és így tart tovább a szoptatás.

Ha a kisbaba csak tápszert kap, törekedjünk az adott tápszer dobozán feltűntetett mennyiséget adni neki. Kérdés esetén a védőnő vagy az orvos tud segíteni. Fontos tudni, hogy a baba cumisüvegből többet is képes enni, mint amennyire szüksége van.

Fél éves kor után az anyatejes és a vegyesen vagy tápszerrel táplált babák is elkezdhetnek ismerkedni más ételekkel. Az anyatej/tápszer szerepe két éves korig fontos a totyogó táplálásában.

 

Munkatársak