Botulinum toxin kezelés migrénes fejfájásra

Bár a botulinum toxin injekció alkalmazása leginkább szépészeti célok megvalósítása kapcsán épült be a köztudatba, számos betegség tünetei is hatékonyan kezelhetők vele. A neurológiai rendellenességekkel küzdő betegek jelentős életminőség-javulást tapasztalnak a kezelés során. Ennek részleteiről a szakterület hazai úttörőjét, prof. dr. Bihari Katalint kérdeztük.

Az úgynevezett Clostri­dium Botulinum baktérium által termelt mérget a 20. század kiemelkedő szemésze, Alan Brown Scott alkalmazta először az orvoslásban. Célja az volt, hogy a szemizmokat – azok elvágása nélkül – tartósan, ám reverzibilisen, tehát ne véglegesen tudja bénítani. Emberi kancsalságot 1981-ben kezelt először. Mindössze öt évvel később, prof. dr. Bihari Katalin is kezelni kezdte fokális disztóniával küzdő betegeit botulinum toxin injekcióval.

– Kis túlzással élve, szinte minden betegségre használható a botulinum toxin. A krónikus migrén esetében például még senki sem tudta megfejteni, hogy miért működik ilyen jól, de a fő, hogy számtalan beteg életét jobbá teszi – kezdi a neurológus főorvos, majd emlékeztet: az anyagot esztétikai célra csak később kezdték használni, mégis így ismerik a legtöbben, a hírességeknek és a sajtó működésének köszönhetően.

– A botulinum toxin injekció valóban jól bevethető bizonyos ráncok finomítására, kisimítására, de nem szabad túlzásokba esni. És ne feledjük, szépészeti indokból csak a szem vonala felett lehet szúrni! Betegség esetén természetesen az arc többi részén is be lehet adni, sőt nyakba, karba, lábba is szúrunk, attól függően, hogy hol található a probléma – mutat rá prof. dr. Bihari Katalin, akihez a legtöbb esetben referálás útján érkeznek a betegek, szemész, illetve neurológus kollégától.

Az injekció beadása mindössze pár percig tart, ha pedig első alkalommal érkezünk, akkor egy körülbelül 20 perces vizittel érdemes számolni. Mivel a tünetek eléggé körülhatároltak, problémafókuszú elbeszélgetés történik.

A botulinum toxin liofilizált ampullában érkezik, majd fiziológiás sóoldattal hígítják annak megfelelően, hogy hány egységet és hova kell beadni. Alkalmazásának számos indikációja lehet, például spaszticitás, túlzott verejtékezés, krónikus migrén, illetve a fokális disztóniák.

Mit is jelentenek a fokális disztóniák? Akaratlan, kóros, ismétlődő izomösszehúzódásokat, amelyek a test egy adott régióját érintik. Ilyen például a szemhéjgörcs vagy a nyaki disztóniák. Ennek a ritka betegségcsoportnak nagyon változatosak a megjelenési formái, ám jó hír, hogy a botulinum toxin injekció alkalmazása jelentős életminőség-javulást eredményez.

– A botulinum toxin hatása az injekció utáni 2–7 nap alatt alakul ki, és 3–4 hónap alatt megszűnik, tehát reverzibilis, nem végleges folyamatról van szó. Beadásához nincs szükség érzéstelenítésre, az eddigi, közel 40 évnyi tapasztalatom során senki sem rohant még ki a rendelőajtón a fájdalomtól – meséli mosolyogva a neurológus főorvos, aki mindig személyre szabottan mondja el a pácienseknek, hogy milyen esetleges mellékhatásra számíthatnak.

– Bár ritkán fordulnak elő mellékhatások, ezekről mindig tájékoztatom a betegeket. Ha jelentkeznek, akkor is inkább enyhe és átmeneti mellékhatásokra kell számítani: helyi izomgyengeségre, nyelészavarra vagy influenzaszerű tünetekre – mondja prof. dr. Bihari Katalin.

 

KÉRDÉSE VAN? SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? FOGLALJON IDŐPONTOT DR. BIHARI KATALINHOZ IDE KATTINTVA!