Mi történik a gyermekortopédiai rendelésen?

Csecsemő-, óvodás-, kisiskolás és serdülőkorban is adott, hogy mely gyermekortopédiai vizsgálaton érdemes, illetve erősen javasolt részt venni. Bár jelentőségük már egyre gyakoribb téma a szülők körében, a háziorvosok és a védőnők is egyre többször rávilágítanak a gyermekkori mozgásszervi problémák időben történő kiszűrésének fontosságára. Ismerje meg gyermekortopédiai magánrendelésünket!

A TritonLife gyermekortopédusai nemcsak a szakma rejtelmeihez, hanem a gyermekek nyelvén is kiválóan értenek. A szülőket minden alkalommal tájékoztatják arról, hogy nyugodt szívvel megígérhetik gyermeküknek, hogy az ortopédiai szűrésen sosem történik olyan, ami fáj, nincs injekció, nem nézünk bele a gyermek torkába, teljesen fájdalommentes vizsgálatra számíthatnak.

A gyermekkori mozgásfejlődés üteme természetesen mindenkinél más és más, de éppen ezért is érdemes szakember segítségét kérni, ahogy azért is, mert minél előbb fény derül egy esetleges rendellenességre, annál eredményesebben kezelhető a probléma.

Gyermekortopédiai magánrendelés

A gyermekortopédiai magánrendelésünkön elérhető vizsgálatok menetét befolyásolja, hogy konkrét panaszokkal vagy tünetmentesen, szűrővizsgálatra érkezik-e a gyermek. A sokrétű szakmai tapasztalat, a kellő türelem és kedvesség, a barátságos, modern környezet és a gyors, hatékony segítségnyújtás azonban minden esetben adott.

A TritonLife-ban gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, hogy vajon miért jár kéz a kézben a csecsemőkori ultrahangvizsgálat és az ortopédiai szűrés, miért nem elegendő csak az egyik? Így hát érdemes ennek megválaszolásával indítani, majd a vizsgálatokkal kapcsolatos további fontos tudnivalókat is kifejtjük leírásunkban.

Gyermekortopédiai vizsgálatok

Csípőszűrés

Mind a csecsemőkori ultrahangvizsgálat, mind az ortopédiai szűrés lényeges, hiszen csípőszűréskor az egész babát tetőtől talpig megvizsgálja a gyermekortopédus, egységes képet kapva – ortopéd szempontból – a baba egészségéről. A képalkotó diagnosztika pedig abban nyújt pótolhatatlan segítséget, hogy olyan fejletlenségeket, problémákat is kiszűrjenek, amelyek másképp nem láthatók, nem észrevehetők.

Vannak olyan veleszületett ortopédiai betegségek, amelyeket már a várandósság alatt az ultrahangon vagy a szülészeti osztályon felismernek. Kivételnek számít a csípő fejletlensége (diszplázia), amellyel azért is kell körültekintően bánni, mert csecsemőkorban semmilyen tünete nincsen és fizikális vizsgálattal nem észlelhető. Így tehát ennél a korosztálynál a csípőszűrés az egyik legfontosabb dolog, amit el kell végezni, beleértve a fizikális és az ultrahangvizsgálatot is.

Járáskontroll

Szakorvosainkhoz számos alkalommal érkeznek kérdések járáskezdés idején arról, hogy vajon megfelelően tartja-e a lábát a gyermek? Az úgynevezett járáskontroll alkalmával megnézzük, hogy a járás mintázata kornak megfelelő-e, illetve a csípőszűréshez hasonlóan tetőtől talpig megvizsgáljuk a gyermeket.

Szintén gyakori téma a lúdtalp gyermekkorban, amely kapcsán főként óvodáskorúakkal szoktak hozzánk érkezni a családok, sőt ugyanebben az időszakban jellemző a hanyag tartás kérdése is.

Óvodáskorban még minden gyermeknek többé-kevésbé lapos a talpboltozata, ilyenkor szakorvosaink meg szokták nyugtatni a szülőket, hogy ez nem okoz problémát. Abban is gyakran kérik a szülők kollégáink tanácsát, hogy milyen cipőt adjanak gyermekükre – az ehhez hasonló, gyakorlatias kérdések mentén is igyekszünk precíz tájékoztatást nyújtani.

Gyermekortopédiai vizsgálat kisiskoláskorban

Ahogy az óvodáskorú, úgy a kisiskoláskorú gyermekeknél is fontos, hogy megtörténjen egy általános ortopédiai felmérés. Iskoláskorban már jellemzőbb, hogy konkrét panasszal érkezik a páciens, fáj a sarka, a lába, a térde vagy a dereka.

Javasoljuk, hogy tízéves kor felett panaszok, tünetek nélkül is megtörténjen az évenkénti fizikális vizsgálat (különösen az intenzív növekedés időszakában), ugyanis ekkor alakulhat ki gerincferdülés.

Gerincferdülés

Serdülőkorban is igencsak jellemző a testmagasság hirtelen növekedése, és ez az az időszak, amikor a korán felismert gerincferdülés hatékonyan kezelhető. Bármilyen panasszal is érkeznek hozzánk, különösen nagy figyelmet fordítunk arra, hogy koruknak megfelelően, tetőtől talpig megvizsgáljuk a gyerekeket.

Gyermekkori mozgásszervi problémák

  • veleszületett rendellenességek, csontanyagcsere-betegségek
  • lábdeformitások
  • a csípő fejletlensége
  • túlterheléses kórképek
  • a növekedési porc-, illetve csontmagproblémák
  • csontosodási zavarok
  • gerincferdülés
  • lágyrész-, porc- és csontsérülések után visszamaradt elváltozások

Mit érdemes magunkkal vinni a gyermekortopédiai vizsgálatra?

Amennyiben volt már bármilyen képalkotó diagnosztikai vizsgálat, akár röntgen- vagy MR-kép, azt mindenképp vigyük magunkkal! Ugyanez érvényes a korábbi papírokra, leletekre is.

Gyermekortopédia Budapesten és Egerben

Akár konkrét panaszokkal, akár tünetmentesen, szűrővizsgálatra érkezik a gyermek, szakorvosaink példás szakmai hozzáértéssel, korszerű technológiákkal és barátságos hangulattal várják Önöket. Forduljon bizalommal bármely gyermekortopédiai kérdés kapcsán a TritonLife csapatához!

Munkatársak