Mikor forduljunk gyermekorvoshoz?

Láz, hasfájás, köhécselés? Mindennapos dolgok egy gyakorlott szülő szemében. A kezdő szülő néha úgy érzi, akár 24 órában jó lenne orvos a háznál. Erre természetesen nincs szükség, de vannak bizonyos helyzetek, amikor hasznos az orvos mielőbbi segítsége. Segítünk elkülöníteni a veszélyes helyzeteket.

 

A láz segít

A láz általában a szervezet természetes védekező reakciója. Ahhoz szükséges, hogy könnyebben legyőzhesse a kórokozókat. Emiatt nem az a cél, hogy feltétlenül azonnal csillapítsuk! Ám bizonyos esetekben olyan állapotot jelezhet, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Három hónapos kor előtt mindig vigyük orvoshoz a gyermeket, ha a hőmérő 38 Celsius fokot, vagy annál többet mutat. Három és hat hónapos kor ugyancsak kérjünk orvosi segítséget, ha 39 Celsius fokig, vagy annál följebb kúszik a láz. Fél éves kor után nem kell azonnal orvoshoz menni, de konzultálni igen. Egy éves kor után, ha a lázhoz nem társulnak rendkívüli tünetek és egyszerű lázcsillapítókra jól reagál, akár 2-3 napot is várhatunk, hátha gyógyul a betegség magától is. Fontos viszont a bő folyadékpótlás, hiszen a lázas gyermek sok folyadékot veszít.

Ha a magas láz mellett a bőrön véraláfutások jelennek meg, ha a gyermek hány, fáj a feje, a feje előrehajtásakor erős fájdalmat érez, kisbabánál, ha a lázas gyermek kutacsa kidomborodik, ha görcsrohamot tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni, vagy orvoshoz vinni!

gyermekorvos

 

 

Hasfájás, hányás, hasmenés

Szinte minden gyermeknek fáj néha a hasa. Emiatt nem kell azonnal orvoshoz rohanni. Hányás, hasmenés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás. Szoptatott babánál gyakori szoptatás, már nem szopó csecsemőnél, kisgyermeknél akár kanalanként adott hideg víz is segíthet, vagy hosszabb folyadékhiányos időszak után gyógyszertárban kapható rehidráló oldat.

Orvoshoz kell fordulni,

  • ha nem sikerült a folyadékveszteséget pótolni: a gyermek elzárkózik az ivástól, vagy annyira aluszékony, hogy nem lehet itatni, esetleg, ha minden azonnal távozik belőle.
  • ha a széklet vagy a hányadék véres!
  • elhúzódó hasmenés esetén is orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön, milyen elváltozás állhat a probléma mögött.

 

Köhögés, nehéz légzés

Ha a gyermek csak köhécsel, de ezt nem kíséri nehezített légzés, valószínű, hogy a nátha során a torkára folyó orrváladék irritálja. Ezen sokszor orrcsepp, orrspray használatával lehet segíteni.

Kínzó, ugató vagy hurutos köhögés esetén orvost kell keresni, különösen akkor, ha nehezített belégzést vagy kilégzést tapasztalunk.

Ha evés után közvetlenül nem csillapodó köhögés vesz erőt a gyermeken, lehet, hogy félrenyelt, idegen test került a légcsőbe. Azonnal lássa orvos!

 

A bőrön tapasztalt furcsa jelenségek

Ha a baba, kisgyermek bőre elkékül, szürkül, azonnali orvosi segítségre lehet szükség. Ez lehet akár súlyos szív- vagy a tüdőbetegség tünete is.

Rovarcsípés, új étel vagy esetleg új gyógyszer bevétele után, ha a gyermek bőrén kiterjedten csalánkiütések jelentkeznek, esetleg elsápad, nehezen kap levegőt, verejtékezik, gyengévé válik, vagy akár el is ájul, ez allergiás sokkra utal, melyet orvosnak kell ellátnia.

 

Görcs, tudatzavar

Ha a gyermek eszméletlenné válik, nem reagál a külvilágra vagy zavart lesz, ha görcsösen összehúzódnak az izmai, azonnal orvosi segítséget kell kérni. Lehet, hogy lázgörcsről van szó, de lehet, hogy más idegrendszeri problémáról. Az első ilyen eset után mindenképp javasolt az orvosi vizsgálat.

 

Hirtelen fogyás

Ha egy gyermek megfelelő mennyiségű táplálékhoz jut, a súlya azonban nem gyarapszik vagy akár fogy, akkor annak nagy valószínűséggel betegség az oka. Többek között cukorbetegség, anyagcsere betegség, lisztérzékenység, illetve más krónikus betegség is állhat a háttérben, melyek azonosítása ill. kezelése szakorvosi feladat.

 

 

 

Munkatársak