Mire számítsunk mandulaműtét után

Hasznos tanácsok mandulaműtét utánra

A mandulák a nyálkahártya hámszövetének és a nyiroksejteknek a szoros funkcionális és anatómiai együtteséből létrejött szervek. A manduláink fontos funkcióval bíró szervek, de az embereknek legtöbbször csak torokfájás esetén jutnak eszébe. Pedig nemcsak a torkunkban találhatóak meg ezek a nyirokszervek, hanem az orrgaratban is, és van fülkürti, illetve nyelvgyöki mandulánk is. Gyermekkorban a legtöbb problémát az orrmandulák gyulladása, megnagyobbodása okozza, mivel ettől a fülkürt nem tud átszellőzni, és további fertőzések lépnek fel. Felnőtteknél gyakoribb a garatmandulák, azaz a torokmandulák gyulladása, ami, ha sűrűn előfordul, és tüszős mandulagyulladássá alakul, rendkívül fájdalmas.

A köznyelvben, mikor mandulaműtétről beszélünk, a problémás garatmandulákat értjük alatta. Ez a páros szerv, ha folyamatos gyulladásban van, a viszkető, szúró, fájó tünetek, láz, levertség, köhögés és krákogás mellett sajnos szövődményeket is tud okozni, nemcsak fül-orr-gégészeti értelemben. Tályogok alakulhatnak ki, a gócként funkcionáló mandulák akár hajhullást is okozhatnak, de ízületi-, vese- és szívbetegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

mandulaműtét

Mikor érdemes a műtét mellett döntenünk?

A torokmanduláknak tényleg rendkívüli szerepe van a szervezetben, ezért jól meg kell fontolnunk, hogy mikor döntsünk a kivételük mellett.

A mandulák, mint nyirokszervek, termelik a védekező sejtjeinket, a vér limfocitáit, melyek fertőzés esetén harcba szállnak a kórokozókkal. A manduláink specifikus antitesteket is képeznek, illetve “informálják” az immunrendszert a garat szakasz támadásairól. Az ember hároméves koráig kiemelt szerep jut ennek a szervnek, utána azonban a feladatok egy részét átveszi a csontvelő.

A manduláink tehát a frontvonal első elemei, amelyek minden cseppfertőzés útján terjedő kórokozót igyekeznek megállítani. Közben természetesen ők is károsodnak, gyulladásba jönnek, begennyesednek, funkciójuk sérül.

A krónikus mandulagyulladás

Amikor egyik torokgyulladást követi a másik, a mandulák nem tudnak regenerálódni, és kialakul egy szinte állandóan beteges állapot. Évente akár 8-10 ilyen is előfordulhat, szinte havonta jelentkezik a probléma. A mandulák megnagyobbodnak, akadályozzák a légzést, nehezítik a nyelést, lázat okoznak, és a gyulladás akár át is terjedhet más szervekre, első körben a felső légutakban.

Ha fennáll ez a rendszeresség, és a mandulák megléte több bajt okoz, mint hasznot, akkor a szakorvos javasolni szokta a mandulaműtétet. Ezt szinte sohasem végzik el 3 éves kor előtt, de jobb vele kivárni legalább az 5 éves kort. Felnőttek nehezebben regenerálódnak a műtét után, ennek ellenére nem ritka a felnőttkorban végzett eltávolítás sem.

A diagnózis és a műtét előtti időszak

Ha felkerestük a fül-orr-gégészt és elmondtuk neki a panaszokat, az orvos megvizsgálja a garatot, megnyomkodja műszerekkel a mandulákat. Emellett a gyulladás jeleit keresi, ezért a fej-nyak területét tovább vizsgálja: megnézi a fülünket, orrjáratainkat, gégénket, nyirokcsomóinkat.

Amennyiben kétség merül fel és a mandulákból váladék nyomható ki, akkor az orvos ebből ún. tenyésztéses vizsgálatot végez, hogy kiderüljön, van-e konkrét baktérium, amely a visszatérő fertőzés hátterében áll. Ha ez fennáll, először gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, hogy nyugvó állapot alakuljon ki. Csak ezután történhet meg a mandulák kivétele. Ilyenkor fontos a pihenés, edzések kerülése, erős torokfertőtlenítő használata, gyógyteák (kamilla), gyömbér, fokhagyma, bő folyadék fogyasztása, nagy adagban C- és D-vitamin szedése. Amennyiben szükséges, az orvos antibiotikumos kezelést is javasolhat. Előfordul, hogy a panaszok nem szűnnek meg teljesen, de bizonyos szinten karban tarthatóak az ilyen kezeléssel.

Hogyan zajlik a mandulaműtét?

A műtét rutin eljárásnak számít az orvostudományban, és nem is egy hosszadalmas beavatkozás. Gyermekeknél 15 perc, felnőtteknél 20-50 perces. A garatmandulákkal egyidőben sok esetben az orrmandulákat is eltávolítják (főként gyermekkorban). Bár korábban gyakran helyi érzéstelenítésben végezték ezt a műtétet, ma már sokkal elterjedtebb az altatásos műtét. Ezért a műtét előtt kivizsgálásra (vérvétel, tüdő röntgen és EKG) és altató orvosi vizsgálatra van szükség.

Mi történik pontosan?

A klasszikus sebészeti eljárás során a mandulákat kifejtik a helyükről a tokjuk mentén, a megnyíló ereket pedig elektromosan megégetik (ún. elektrokauterrel).  A műtét után egy napot javasolt bent tölteni a kórházban, hogy a páciens nyugalomban kezdje meg a regenerálódást, és, ha esetleg probléma lépne fel, azt azonnal tudja kezelni a szakember.

Tippek és tanácsok mandulaműtét utánra

A műtét után fokozottan oda kell figyelni néhány dologra, hiszen a lábadozás az első héten önmagában sem kellemes, a gyakori fájdalmak miatt. De jó hír, hogy nagyjából a 8. naptól rohamos a javulás, és a 10. nap környékén hirtelen szinte elmúlnak a fájó tünetek. Ebben a bő egy hétben azonban vigyázni kell, mert még fokozottabb a vérzés lehetősége.

 • 14 napig szigorúan ellenjavallt bármit is dolgozni. Az első héten fontos az ágynyugalom, a második héttől könnyű sétát be lehet iktatni.
 • A fájdalomcsillapítás elengedhetetlen lesz a lábadozás alatt, mivel nemcsak a torokban, hanem a fülben is éles fájdalom jelentkezhet. Ez egy kisugárzó fájdalom, ami a torok gyógyulásával szintén megszűnik.
 • A fájdalomcsillapítás szempontjából jótékony hatású, ha a nyakat kívülről hűtjük, pl. hűtőzselével, de a belülről hűtés is segít: igaz az a városi legenda, hogy ilyenkor nyugodtan lehet fagyit enni, 10 betegből 9 ezt kifejezetten kellemesnek érzi. 
 • A seb bevérzésének esélye az első és harmadik nap között, valamint a hatodik és nyolcadik nap között, amikor a seben képződött lepedék leválik, ezért...  Kerüljük a fizikai megterhelést, erőlködést, karcos ételeket, hogy ne szakadjon fel a var a torokban
 • Érdemes a tervezett étkezés előtt fél órával bevenni a fájdalomcsillapítót , hogy a nyelés kevésbé legyen fájdalmas, és kellő mennyiségű tápanyagokat be tudjunk vinni a szervezetbe.
 • A lábadozóknak bár kellemetlen a nyelés, valójában gyorsíthatja a gyógyulást. A darabos étel nyelésével ugyanis fokozatosan lekopik a mandulák helyén kialakult lepedék, illetve használjuk az ez alatt lévő izmokat. Így mi magunk is csökkenthetjük a vérzés veszélyét, ugyanis a lepedék nem egy darabban fog majd leválni, amikor a nagyobb erek könnyebben megnyílnak.
 • Ezért kell folyamatosan teát is iszogatni. Ha a sebet nedvesen tartjuk, kevésbé fáj.
 • Kerüljük a szívószál használatát, mert a sebre gyakorolt vákuum hatás miatt vérzés léphet fel
 • A fogmosásra is ügyeljünk, ne erősen végezzük, és még véletlenül se dugjuk hátra a fogkefe fejét! Az a legbiztonságosabb, ha zárt fogsorral mosunk fogat, és csak az első fogakat tisztítjuk.
 • Ha bevérezne a seb, ne essünk pánikba, gyorsan hívjunk mentőt.Ha a kiérkezésük bizonytalan, akkor vitessük  be magunkat az ügyeletes Fül-orr-gégészeti Osztályra. Fontos: csak fül-orr-gégész tudja ellátni a vérzést!
 • A száj nyálkahártyájának nedvesen tartása fontos a gyógyulás érdekében, ezért a napi 2-3 L folyadékot egyenletesen vegyük magunkhoz, apró kortyokban. Ha nem iszunk eleget, a lázunk is felszökhet tartósan.
 • Hetekig ne próbálkozzunk nagyon sós, fűszeres, vagy akár csípős ételekkel, mert ezek a sebet szinte égetik. Ilyen hatással vannak a citrusfélék is, és az alkoholos, szénsavas italok. Jobb kerülni az apró magvú bogyósgyümölcsöket is, mint a málna, vagy az eper.
 • Szintén figyeljünk az étel hőmérsékletére: ne legyen túl forró, vagy hirtelen hideg-meleg váltás.
 • Mondanunk sem kell, a cigarettázással is fel kell hagyni, és a kávé sem tesz jót ilyenkor - minimum az első 2 héten iktassuk ki.
 • A mozgást, sportot, hajolgatást, az intim együttlétet szintén hetekig kerülni kell. Mivel vérbőséget okoznak, könnyen újra a kórházban találhatjuk magunkat, mert a seb felnyílt. Ezeket a tevékenységeket a kritikus hét után is kerülni kell, a hajunkat se mossuk meg úgy, hogy előre dőlünk. Ne cipekedjünk, ne erőlködjünk, és a szolárium használata is tilos! A házimunka teendőket is át kell ruháznunk másra. Ezekre minimum 3-4 hétig figyeljünk oda.
 • Mivel a forró illetve meleg víz is tágítja az ereket, és vértóduláshoz vezethet, az ülőfürdőt is hanyagoljuk az első 1-2 hétben, a tusolóvíz pedig inkább langyos legyen.
 • A mihamarabbi sebgyógyulás érdekében öblögethetünk, de ne szájvízzel, hanem gyógyteákkal (kamilla, zsálya). Finoman tegyük, az erős gargarizálás tilos.
 • Ha minden rendben zajlik, kontrollvizsgálatra a műtét után egy héttel kell mennünk, és a gyógyulási állapottól függően esetleg szükséges lehet egy második kontroll is.

A mandulaműtét utáni lábadozás pedig - noha nem kellemes - gyorsan a múlté lesz, ha betartjuk a fenti javaslatokat.

Összességében elmondható, hogy a mandulaműtéttel sok későbbi kellemetlenség, betegség és szövődmény elkerülhető, a mandulaműtét utáni lábadozás pedig -noha nem kellemes- gyorsan a múltté lesz, ha betartjuk a fenti javaslatokat.