Orrmandula megnagyobbodása

Szegény gyerek, mindig beteg. Nehezen vesz az orrán levegőt, nyitott szájjal alszik, rosszul hall, sokat fáj a füle? Nem nátha, nem érzékeny fül az ok valószínűleg az orrmandula. Minél hamarabb keressék fel gyermek fül-orr-gégész szakorvosunkat!

 

Az orrmandula, mint védőrség 

Az orrmandula (adenoid) eredeti feladata, hogy megakadályozza a belélegzett kórokozók szaporodását. Sajnos nem ritka, hogy begyullad, végül megnagyobbodik. Így már több bajt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Az orrmandula a nyirokrendszer része,, a testünkbe jutó kórokozók itt találkoznak először az immunrendszerrel. Az felveszi a harcot a „behatolókkal”, egy egész sereg fehérvérsejtet toboroz oda, emiatt megduzzad a nyirokcsomó, az orrmandula, illetve a garatmandula is. A harc során eldől, hogy a fehérvérsejt „katonák” rögtön legyőzik a behatolót, vagy ehhez utánpótlásra és egy kis időre is szükségük lesz. Előbbi esetben némi orrfolyás után meggyógyul a gyermek, utóbbi esetben erőteljesebbek a tünetek, akár gyógyszerre is szükség lehet, hogy gyors és tartós legyen a gyógyulás. Mivel a gyermekek nagy tömegben a közösségbe kerülést követően találkoznak a kórokozókkal, amiket az immunrendszerük nem ismer, nem csoda, hogy „állandóan betegek”. Mindegyik vírus és baktérium ellen ki kell fejlesztenie a szervezetnek a megfelelő antitesteket és az adott kórokozót kiiktató fehérvérsejtet.


Ha a védőrség kidől

A duzzadt orrmandulából könnyen jutnak kórokozók a dobüregbe a fülkürtön keresztül, s egy nátha kapcsán könnyen kialakulhat középfülgyulladás, erőteljes fülfájással, lázzal, elesett állapottal.

A duzzadt orrmandula elzárhatja az orrgaratot, ami megnehezíti az orrlégzést. Ez horkolást, alvászavart, orrmelléküreg-gyulladást okozhat. A túl nagy orrmandulák jellegzetes „adenoidos” arckifejezést kölcsönöznek a gyereknek: állandóan nyitott száj, ernyedt arcizmok, bamba tekintet. A kialvatlanság pedig valóban okozhat figyelemzavart, nyűgösséget. Az orrlégzés akadályozottsága tovább fokozza a légúti betegségek kialakulásának esélyét, hiszen a levegő az orr szűrőfunkcióját elkerülve jut a tüdőbe.

Ha a megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürtöt, a fülben nyomáskülönbség jön létre (a gyerek úgy érzi, hogy „eldugult” a füle), ami sajnos egy idő után savós középfülgyulladáshoz vezet. Ezt, szemben az akut középfülgyulladással nem kíséri erőteljes fülfájás, viszont jelentős mértékű a halláscsökkenés (mintha víz alatt vagy egy burokban lennénk).

A gyulladt mandulából váladék csoroghat hátra, ami szinte folyamatos köhécselést, köhögést eredményezhet, különösen éjszaka, mikor vízszintesbe kerül a gyermek. Ez már gégegyulladáshoz, hörgőgyulladáshoz is vezethet, az esetleg már meglévő asztmás tüneteket erősítheti.


Mitől alapos a vizsgálat?

Lehet, hogy az orvos első pillantásra megállapítja, hogy az orrmandula megnagyobbodásáról van szó, a biztos diagnózishoz azonban jobban meg kell ismernie a kis beteget. A szülők alapos kikérdezése után következik a vizsgálat, az izgalmas rész: az orvos felveszi a középen lukas homloktükröt, ennek fényét kihasználva kukucskál be a fülbe, fém fültölcséren keresztül. Jól látja, milyen állapotban van a külső hallójárat és a dobhártya, van-e mögötte folyadék. Utána ugyanígy benéz az orrba, van-e hely a levegőnek, csorog-e bárhol váladék. Ezután megnézi a torkot is, és megsimogatja a kis beteg nyakát, érez-e bárhol megnagyobbodott nyirokcsomót. Előfordulhat, hogy laboratóriumi vizsgálatra is szükség lesz.


Kivenni, bent hagyni?

Ha az orrmandula több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, és már gyógyszeres kezeléssel pl. gyulladáscsökkentő hatású szteroidos orrspray-jel sem csökken a mandula mérete a gégész javasolni fogja az orrmandulaműtétet.

Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész (Dr.Jósa Valéria) végzi szükség esetén az orrmandula, garatmandula műtétet, vagy krónikus középfül-gyulladás esetén grommet tubus behelyezését. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható.

A műtét altatásban történik, az orrmandulát a szájon át távolítják el egy speciális eszközzel, majd vérzéscsillapítás történik. A kis beteg a műtőből éberen kerül ki. Az első 15 percben számítani lehet enyhe köhögési ingerre, fél órán keresztül jellemző a nyugtalanság, sírás. Orrot fújni tilos, csak törölgetni szabad! A legtöbb gyermek délutánra jól kialussza magát, és alig lehet az ágyban tartani. Másnap, mikor hazamehet, pedig olyan, mintha mi sem történt volna. Fontos viszont, hogy keveset szaladgáljon, és otthon maradjon, ahol a szülő jobban tudja kontrollálni a testmozgást, mivel 7-10 napig előfordulhat a műtéti területen vérzés (ez orrvérzésként vagy vérköpésként láthatja a szülő). Egy hét elteltével kontrollvizsgálatra várja a beteget a szakorvos, hogy megnézze: minden rendben van-e.

Közösségbe csak nagyjából 1,5 héttel a műtét után mehet, ekkor kezdhet szakorvosi beleegyezéssel intenzívebb mozgásba is. Nemsokára feledésbe merül a műtét, az orrmandula, és a sok betegeskedés emléke is. Élheti a gyerekek mindennapi életét.


Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek