Piriformis szindróma

Ideg az alagútban – piriformis szindróma

Ha a farizmoktól lefelé sugárzik a fájdalom, és ülni rosszabb, mint állni, akkor ideje orvoshoz fordulni. A szakember alapos vizsgálattal jól el tudja különíteni, mi okozza ezt a kellemetlen, fájdalmas állapotot.

A nervus ischiadicus, más néven ülőideg többféle kalamajkát okozhat. Elsőre valószínűleg a legtöbb embernek az isiász jut eszébe, elképesztő derékfájással. Ám az is előfordulhat, hogy az ülőideg egy alsóbb szakasza kerül „csapdába”. Akkor a fájdalom a fartól a lábszáron át a lábujjakig tarthat. A nervus ischiadicus ugyanis a gerincet elhagyva a körteforma izom (musculus piriformis) ölelésében jut tovább az alsó végtag felé. Ha ebben az „alagútban” nyomás alá kerül, akkor alakul ki a ritkán felismert piriformis szindróma.


Sugárzó fájdalom

Alapvetően nagyon jó konstrukció az emberi test, de vannak olyan részei, amelyek kicsit könnyebben „meghibásodnak”. Ilyenek például azok a területek, ahol az idegek az izmok és csontok közötti „alagutakban” futnak. Ha az ideget körülölelő izom megsérül, vérömleny alakul ki rajta, begyullad, ödémássá válik, akkor az ideg erős nyomás alá kerül. Ez erőteljes fájdalmat okoz azon a testrészen, amelyet az adott ideg ellát. Ha a piriformis izom duzzad meg, a nervus ischiadicus által ellátott terület válik fájdalmassá. Ám a fájdalom nem deréktájt jelentkezik, hanem a farpofákon indul, és lefelé sugárzik. Ez a fájdalom fokozódik, ha a beteg leül, vagy hosszú időn át ülnie kell. Jobban fáj előrehajlásnál, és akkor, ha valami nehéz tárgyat meg akarunk emelni. Előfordulhatnak érzéskiesések is az alsó végtag különböző területein.  A piriformis syndroma gyakran fordul elő futókon illetve konditermi lépcsőzőgépet használó hölgyeknél.


Vizsgálatok - hogy biztos legyen a diagnózis

A gyakorlott orvos már a fájdalom megjelenésének helye alapján gyanakszik, de a pontos diagnózishoz vizsgálatokra lesz szükség.  A beteg kikérdezése után végigtapintja az érintett területet. Piriformis szindrómára utaló jel, ha a farizom bizonyos pontjára gyakorolt nyomás fájdalmat okoz. Ám ez nem elég kapaszkodó. Ahhoz, hogy elkülönítsük hasonló betegségektől, képalkotó eljárással is nyomozni kell.  CT vagy MRI vizsgálatra lehet szükség, melyen látszik, hogy gerincbetegség okozta-e a tüneteket, vagy a gerincen túl alakult ki probléma.


Gyógyszer és torna

Az állapot megszüntetésében legfontosabb a rendszeresen végzett speciális gyógytorna. Ennek hatását kiegészíthetjük gyógyszerekkel , masszázzsal.  Amennyiben szükséges, az orvos speciális injekcióval (un. blokáddal) csökkentheti a fájdalmat.


Műtét

Amennyiben az orvos biztos benne, hogy a panaszokat piriformis syndroma okozza és nem sikerül a tüneteket megszüntetni, műtétre is sor kerülhet, melynek lényege az ülőidegre irányuló nyomás megszüntetése a piriformis izom „meglazításával”. A beavatkozás altatásban történik ún. minimal invazív technikával, melyet Dr. Erbszt András fejlesztett ki.  A műtétet követő napon a beteg felkelhet és saját lábán elhagyhatja a kórházat.