Szénhidrát anyagcsere zavarainak diagnosztikája

A szénhidrát anyagcsere zavarainak időben való felismerése megelőzheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását és olyan kezelési módszert teszi lehetővé, amely a normál életvitelt és életminőséget kevésbé befolyásolja. A legkisebb tünettel vagy gyanúval is azonnal forduljon hozzánk!

Csak egy szúrás, de azzal megelőzheti a nagyobb bajt, vagy megnyugodva fellélegezhet.

 

Jöjjön el szűrővizsgálatra, ha

  • a családjában előfordult már cukorbetegség
  • túlsúlyos
  • mozgásszegény életmódot folytat
  • magas vérnyomás betegségben szenved, illetve magas vérzsírértéke ismert
  • szív-, érrendszeri megbetegedésről van tudomása
  • 45 éves életkort betöltötte

 

Hogyan diagnosztizáljuk a cukorbetegséget?

Rutin laborvizsgálat során, legalább 8 órás éhezést követően mérjük a vér cukor tartalmát.

7 mmol/l fölötti vércukor esetén a mérést meg kell ismételni. Amennyiben a vércukor újra 7 mmol/lt meghaladó, akkor a cukorbetegség diagnózisa felállítható.

Ha az éhomi vércukor ismételten 6,1 és 6,9 mmol/l közé esik, akkor ún. orális vércukor-terhelés elvégzése indokolt. Ez esetben bizonyos szénhidrát anyagcsere zavar állhat fenn, aminek a típusát pontosan meg kell határozni.

Ha az éhomi vércukor 6 mmol/l alatti, akkor a fenti esetekben megfontolandó az orális vércukor-terhelés elvégzése.

A cukorbetegség felfedezésére irányuló vizsgálatok igazolhatnak olyan anyagcsere-zavart is, melyek már eltérnek az egészségestől, de még nem tekinthetők a klasszikus értelemben vett cukorbetegségnek, és az életmód változtatásával, a testsúly csökkentésével reális esélye lehet ebben a stádiumban a folyamat megállításának és akár visszafordításának is.

 

Kezelése

Az időben felfedezett szénhidrát-anyagcsere zavar vagy a cukorbetegség jól kezelhető. Az életmód és az étkezés előnyös változtatása mellett az esetlegesen szükségessé váló gyógyszeres vagy egyéb kezelések lehetővé teszik, hogy a jellegzetes vesét érintő, idegrendszeri vagy szemészeti szövődmények, ill. a felgyorsult érelmeszesedésből adódó következmények kockázata csökkenjen.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk népbetegsége. Magyarországon becslések szerint a lakosság legalább 5-7%-át érinti. Ez azt jelenti, hogy 7-800 ezer ember érintett hazánkban.

Földünkön a cukorbetegek száma egyre nő, s míg az általában fiatal korban kialakult ún. 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegek száma csak mérsékelten emelkedik, addig a korábban időskorinak nevezett 2-es típusú cukorbetegek száma drámai mértékben nőtt.

Míg korábban valóban „időskori” elváltozás volt, napjainkban már a gyerekkorban is gyakori a megjelenése. Tekinthetjük civilizációs ártalomnak is, a tudomány és technika fejődése jelentette vívmányok mellett életünk mozgásszegénnyé, étkezésünk egészségtelenné vált, az elhízás népbetegség lett.

Ezen 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának oka az esetek több mint 90%-ában az elhízás (obesitas, angolul obesity). Egyes szakemberek obesitas világjárványról beszélnek, és a az elhízás és a cukorbetegség szoros kapcsolata miatt ún. „diabesity”-ről beszélnek. Az anyagcsere zavar fókuszában ugyan a kórosan magas vércukorszint áll, de a zsíranyagcsere zavarai is fellehetők, nem beszélve az elhízás okozta kedvezőtlen szív-érrendszeri eltérésekről, de említhetnénk akár a túlsúly okozta idült ízületi problémákat is.