Végzetes lehet, ha nem figyelünk időben a gégerák tüneteire

A gégerák általában agresszíven viselkedő daganatos betegség, kezelés nélkül egyértelműen halálos - mondja Dr. Baczó Zoltán fül-orr-gégész, aki maga is hetente találkozik 1-2 újonnan felfedezett gégerákos esettel Kaposváron. Nem vitatható, hogy igenis komolyan kell venni - int a TritonLife Kapos Medical szakorvosa.

 

A gégerák jelei

Amikor a beteg az első tünetek jelentkezésénél orvoshoz fordul még gyógyítható, de az esetek többségében már sajnos olyan előrehaladott stádiumban keresik fel a szakorvost, amikor már nem sokat lehet értük tenni" – mondja dr. Baczó Zoltán.

A gégerák kialakulásának hátterében nagy szerepe van az erős dohányzásnak és a mértéktelen alkoholfogyasztásnak, melyek egymás rákkeltő hatását fokozzák. A gégerákok kialakulásának több mint 80-90%-ért ezek tehetőek felelőssé. A gégerák megjelenését a szociális körülmények, az egészségtelen életmód is nagyban befolyásolják, valamint az esetek több mint harmadában vírusfertőzés (HPV) jelenléte szintén igazolható.

A szakirodalom szerint a férfiaknál gyakoribb a gégerák előfordulása, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nagyjából a nemek megoszlása megegyezik. A nők már a kezdeti tüneteket komolyabban veszik, így jellemzően korai stádiumban jelentkeznek, ezzel nagyobb esélyt adnak a teljes gyógyulásnak. A férfiak ezzel szemben sajnos az esetek zömében az utolsó stádiumig várnak, hogy szakemberhez forduljanak – vallja a fül-orr-gégész.

 

Fiataloknál is előfordulhat, de leginkább negyven-ötven év felett a jellemző

Két-három hete fennálló folyamatos, tartós rekedtség, a hangszín megváltozása már hangszalag rákra utalhat, ezt azonban sokszor nem vesszük észre saját magunkon. Ha ismerőseink jelzik, hogy hangunk megváltozott, érdessé, akár gombócossá vált, mindenképpen keressünk fel fül-orr-gégészt. A gégerák tünete lehet továbbá a nyelési nehezítettséggombócérzés a torokban, bűzös szájszaglégzési nehézségfájdalmatlan nyaki duzzanat, esetleg a fogyás.

Ki kell emelni a tartós fülbe sugárzó fájdalmat, melynek sok esetben nem tulajdonítunk jelentőséget, akár az esetek 60%-ban a gégerák egyetlen tüneteként jelentkezik. A gégerák kezelésének megválasztása függ a folyamat elhelyezkedésétől, méretétől, szövettani típusától, az egyén általános állapotától, a páciensnek a betegségéhez való hozzáállásától.

 

Hogyan kezelhető?

A korai stádiumban felfedezett gégeráknál sok esetben a monoterápia – főleg sebészi, de akár sugár, kemoterápia is – csodákra képes. A későbbi szakaszban észlelt eseteknél szükség lehet komolyabb csonkító műtéti beavatkozásra, illetve kiegészítő kezelésre. Tapasztalatok szerint a késői stádiumban próbálkozunk kombinált kezeléssel, de sajnos legtöbbször eredménytelenül.

Dr. Baczó Zoltán hangsúlyozza, „akik korai szakaszban jelentkeznek szakorvosnál, komolyan veszik a kezelést, rendszeres kontrollvizsgálatra járnak, szinte 100%-ban meggyógyulnak, akik azonban elhanyagolják önmagukat, őket a legtöbbször sajnos már nem lehet megmenteni. Ezért is tartom fontosnak dohányosok körében évente legalább egy alkalommal a gégészeti vizsgálatot."