
Balázs Krisztina
Balázs Krisztinát már gimnazista korában élénken érdekelte a biológia. Egy pályaorientációs napon találkozott először a dietetikával, amelyben találkozik az orvos- és egészségtudomány, a táplálkozástudomány és a konyhaművészet. Ez a sokoldalúság rögtön megragadta, és úgy érezte, egy igazán különleges területre talált. Ekkor döntötte el, hogy dietetikus szeretne lenni.
Tanulmányait a Semmelweis Egyetemen végezte, ahol 2018-ban szerzett kiváló minősítésű diplomát. Ezt követően azonnal elhelyezkedett a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegén, ahol klinikai dietetikusként dolgozott a járó- és fekvőbeteg-ellátásban egyaránt. A fekvőbeteg-részlegen főként belgyógyászaton és csecsemőosztályon tevékenykedett, míg a járóbeteg-ellátásban gasztroenterológiai szakrendelésen dolgozott, valamint kora gyermekkori- és serdülőkori evészavarokkal, illetve elhízással küzdő gyermekekkel foglalkozott.
Családjában az orvostudományhoz fűződő érdeklődés édesanyja révén gyökerezik, aki ugyan vegyészmérnök lett, de hosszú ideig orvosnak készült, és a biológia iránti szeretete ma is élénk.
A gyermekekhez való kötődése már tanulmányai alatt megmutatkozott: harmadéves dietetikusként született meg nővére kisfia, és ekkor kezdett el mélyebben foglalkozni a korszerű gyermektáplálással. Ez az élmény indította el abba az irányba, hogy gyermekekkel foglalkozzon hivatásszerűen is. A megszerzett elméleti tudást hamarosan gyakorlati tapasztalattá formálhatta a Madarász utcai gyermekkórházban végzett munkája során.
Idővel egyre jobban megfogalmazódott benne az igény, hogy mélyebb élelmiszeripari ismereteket szerezzen különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, amelyet a gyermekek táplálása során kiemelkedően fontosnak tart, így 2024-ben élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnöki MSc diplomát szerzett.
Szabadidejében szívesen túrázik, jelenleg férjével együtt a kéktúra útvonalát járják végig. Emellett jógával és sütéssel kapcsolódik ki.
Választható szolgáltatások:
Gyermek dietetika
• Egészséges táplálkozás csecsemőkortól serdülőkorig
• Hozzátáplálás
• Gyermekkori túlsúly, elhízás, inzulinrezisztencia, alultápláltság
• Gyermekkori táplálékallergiák- és intoleranciák diétája (kezelőorvos javaslatára diétás étrend betanítása)
• Gasztroenterológiai kórképek étrendje (laktózintolerancia, fruktóz-malabszorpció, gluténérzékenység (coeliakia), IBS, GERD, székrekedés, lelassult súlyfejlődés stb.)
• Koragyermekkori- és serdülőkori evészavarok ellátásában való dietetikai részvétel