Dr. Czóbel Miklós

Sebészet

Dr. Czóbel Miklós sebész 2013 óta erősíti a TritonLife Róbert Magánkórház csapatát. Családja igazi orvoscsalád, így a szakma iránti elhivatottsága korán kialakult. Bár az egyetemen eleinte a belgyógyászat ragadta meg legerősebben a figyelmét, a sebészet lett mégis az a terület, ahol a leginkább kiteljesedett. Szakmai tapasztalatot többek között Münchenben is szerzett, ahol magas szintű német nyelvtudását szintén kamatoztatta.

Teljes bemutatkozás

– Édesanyám, édesapám és az öcsém is orvos – kezdi Dr. Czóbel Miklós, aki 1999-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Tanulmányai első három évében a belgyógyászat vonzotta, és a szaktársai közül kiemelkedő részletességgel sajátította el az ehhez köthető tudásanyagot. Utána inkább már az általános sebészet kötötte le, és ez az érdeklődés azóta sem hagyott alább.
 

Müncheni tapasztalatok

– Emlékezetes volt, amikor szigorlóként a sebészet gyakorlatomat a müncheni Technischen Universitäten tölthettem Erasmus-ösztöndíjjal. Transzplantációs sebészeti területen szereztem ott gyakorlatot, de emellett annak is nagyon örülök, hogy a helyi kultúrát is megismerhettem, részt vettem többek között a híres Oktoberfest rendezvényen. Azóta sokan kérdezték, hogy miért nem költöztem Németországba, ám engem elsősorban a család motivált arra, hogy megpróbáljak itthon boldogulni.
 

Kéz a kézben a műtéttani és a klinikai évek

– A diplomaszerzést követően közel 12 évig Szegeden dolgoztam. 2000-ben kezdtem el a rezidensképzést, majd a Sebészeti Műtéttani Intézetben és a Sebészeti Klinikán tevékenykedtem. Kalandos évek voltak, amire jó szívvel gondolok vissza. A két intézmény akkoriban ugyanabban az épületben volt (bal kéz felől a sebészeti iroda, jobb kéz felől a műtéttani), de összességében ki tudtam használni, és a kreativitás is teret kaphatott.

– Délelőttönként leginkább kísérletekkel foglalkoztam és tanítottam, délután, illetve éjszaka pedig ügyeltem a klinikán. Sőt, mivel az informatikához is értek, mindkét helyszínen engem kértek fel, hogy legyek rendszergazda. 2011 szeptemberétől – két tanéven keresztül – a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszékén dolgoztam tanársegédként. Ekkoriban a Telki Kórházban is operáltam, majd 2013 nyarán a TritonLife Róbert Magánkórház csapatához csatlakoztam.
 

Kölcsönös odafigyeléssel a gyógyulásért

Dr. Czóbel Miklós egészen 2023 május végéig három helyszínen állt helyt a hétköznapokban: a TritonLife mellett két állami intézményben, az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház dorogi telephelyén (ezen a helyen 2023 májusában rendelt utoljára), és a pásztói Margit Kórházban visz sebészeti szakrendelést.

– Arra törekszem, hogy úgy szervezzem az időmet, hogy egy második szakvizsgát is le tudjak tenni. Még formálódik bennem, hogy milyen szakterületen, de örömmel várom az új kihívásokat – fejti ki a sebész, aki az orvos-beteg kapcsolatról azt vallja, ez egy bizalmi viszony, amelyben kölcsönös odafigyelésre van szükség.

– Az egyik legfontosabb dolog, hogy a kívánt gyógyulási folyamathoz és eredményhez a páciens odafigyelésére is szükség van, hiszen neki is van beleszólása/felelőssége a tekintetben, hogy hogyan gyógyul. Orvosként pedig kulcsfeladatunk, hogy megnyerjük a pácienst annak a terápiának a sikere érdekében, amit közösen kitalálunk, elfogadunk. A munkán kívül főként a családjával közös kirándulásokból merít erőt, legyen szó balatoni strandolásról vagy egy nagy sétáról egy gyönyörű arborétumban. Régebben a síelés, futás, úszás, küzdősport jelentette a kikapcsolódást, de manapság már ritkábban jut ezekre idő.