Dr. Muraközy Katalin

Kézsebészet
Teljes bemutatkozás

Amióta elindultak a TritonLife Magánkórház Debrecen kézsebészeti szolgáltatásai, azóta erősíti a tapasztalt szakemberekből álló csapatot Dr. Muraközy Katalin kézsebész és ortopéd-traumatológus szakorvos. Számára az a legnagyobb öröm, amikor meggyógyul a páciens, és újra hódolni tud azoknak a hobbiknak, amelyekhez elengedhetetlen a kéz egészsége.

Nem tudom megnevezni azt az adott pillanatot, amikor elhatároztam, hogy orvos leszek. A családomban rajtam kívül nincsen orvos, a bátyám és a szüleim is közgazdászok. 2007-ben diplomáztam a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Karán – mesélte Dr. Muraközy Katalin, aki az egyetemi tanulmányai után rögtön elkezdte az Ortopédia Traumatológia szakképzést, de már az egyetem alatt, szabadidejében is bejárt a kézsebészetre. – Felügyelettel már akkor részt vehettem a traumatológiai ügyeleten, a kisműtőben és a sebellátásban. A TDK munkámat is kézsebészetből csináltam – nekem ez nagy szerelem lett.

Hazahozni a tudást

Az egyik szakképzés után rögtön következett is a másik: a Kézsebészet szakképzés, s mindeközben előadásokat tartott, kongresszusokra járt, és három hónapot töltött a Miskolci Kézsebészeti Centrumban. Szakmai tanulmányútjai azonban nemcsak hazai terepre, hanem külföldre is szólították: a spanyolországi Santanderben csuklóartroszkópiát és mikrosebészetet tanult, a svájci Nottwilben a tetraplég betegek felső végtagi rekonstrukciós sebészetét sajátította el, majd Lisszabonban járt, ahol kézsebészeti, artroszkópiás, valamint endoprotetikai ismereteket is szerzett.

Mindegyik tanulmányút – akár belföldi, akár külföldi – nagyon sokat hozzátett a munkámhoz, mind emberileg, mind szakmailag. Fontos, hogy megismerjünk más kultúrákat, és olyan dolgokat, amiket másként csinálnak. Ebből lehetőségünk van tanulni, és hazahozni olyan tudást, amit beépíthetünk a saját tevékenységünkbe, javítva az ellátás minőségét. Természetesen más és más helyeken eltérőek lehetnek a feltételek és a felszereltség szintje is, mégis vannak olyan technikák, amiket meg tudunk honosítani.

Itthon egyelőre kuriózum

Ilyen például az úgynevezett csuklóartroszkópiás műtét, amelyre Magyarországon magánellátásban elsőként a TritonLife Debrecenben került sor, nem is olyan régen. Egyelőre itthon kuriózumnak számít, ám Nyugat-Európában már csaknem olyan „bejáratott” eljárás, mint itthon a térdízületi artroszkópiás műtétek. A lényege, hogy az artroszkópos eszköz alkalmazásával minimál invazív módon tudjuk a csuklóízület elváltozásait diagnosztizálni és ellátni. Az eljárás során sokkal kisebb metszéseket ejtünk, mint a hagyományos feltárások során, így kisebb a műtét utáni fájdalom, illetve általában gyorsabb a műtét utáni gyógyulás is. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos sérülések nyitott műtéttel nem is hozhatók helyre.

Dr. Muraközy Katalin - csukló artroszkópia

A sokszínű tapasztalatszerzések kapcsán nem meglepő, hogy amikor azt kérdeztük a doktornőtől, mit üzenne a mostani orvostanhallgatóknak, így válaszolt: – Tanuljanak sokat, és ragadjanak meg minden lehetőséget arra, hogy még a kisebb, egyszerűbbnek tűnő dolgokat is megnézzék! Amíg tudnak, utazzanak, nézzenek körül a világban!

Az idővel is jól kell bánni

Dr. Muraközy Katalin főállásban a Debreceni Egyetem Kenézy Egyetemi Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályán dolgozik, emellett – munkaideje után és hétvégén – a privát egészségügyben is tevékenykedik, így a TritonLife Magánkórházban is.

Arra törekszem, hogy mindig jól menedzseljem az időmet, és bár hosszúak a napok, mindig igyekszem időt szakítani a családra és a kikapcsolódásra. – hangsúlyozta a kézsebész, aki leginkább túrázni szeret, és a kertben főzni családtagjaival, barátaival.

Újra szobrászkodnak, rajzolnak, zenélnek

És hogy mit szeret leginkább hivatásában Dr. Muraközy Katalin? Mint elmondta, a legjobb rész az, amikor jobban van, illetve meggyógyul a páciens, vissza tud térni a mindennapjaihoz, a munkába, és bármilyen számára fontos tevékenységhez.

Mindig nagy öröm, amikor hosszú kihagyás után újra hódolni tudnak szenvedélyüknek, például a rajzolásnak, szobrászkodásnak vagy zenélésnek. Az egyik legutóbbi emlékezetes esetem zeneművész volt. A kezét ért sérülés miatt nem tudott a hangszerén játszani, az ő esetében ez nemcsak a hobbijának, hanem a megélhetésének elvesztését is jelentette volna. Elvégeztük a műtétet, utána nagyon pontosan betartott minden szükséges teendőt, ennek köszönhetően, amikor visszajött kontrollra, és megkérdeztem, hogy van, elmondta, hogy elég jól. Kiderült, hogy jelenleg zajlik a lemezének a felvétele. Ilyenkor érzem úgy, hogy a magam módján egy kicsit jobbá tudom tenni a világot.