2021. 08. 18

Elsőként került sor Magyarországon úgynevezett csukló artroszkópiás műtétre a TritonLife Debrecenben

Az artroszkópot, mint eszközt már jó ideje használja az orvostudomány különböző ízületi és mozgásszervi problémák gyógyításához. Ennek lényege, hogy nagy vágások helyett kis lyukakon át vezetik be az operáló eszközt, illetve egy kamerát a fájó ízülethez. A metodika nagyon hasonlít a a nőgyógyászat és hasi sebészet területén gyakran alkalmazott laparoszkópos eljáráshoz.

TritonLife Debrecen

A beavatkozást Dr. Muraközy Katalin, kézsebész szakorvos végezte, Dr. Lenkei Balázs kézsebész és egyben a TritonLife Debrecen orvosigazgatójának asszisztálásával. Az eszköz az Arthrex és az OrthoVision jóvoltából származik, amely hozzájárult páciensünk mielőbbi gyógyulásához.

Miért nagy szó tehát, hogy ezt az eszközt a csukló izületeinél alkalmazzuk?

Az emberi csukló nem kimondottan nagy terület a testünkön, illetve nem is olyan könnyen megközelíthető, mint például a térd vagy a váll ízülete. Ahhoz, hogy a csukló szalagjaihoz bejussunk és azon a kis helyen különböző gyógyító tevékenységet végezzünk, nem hétköznapi pozícióba kell helyeznünk a kezet. Ha sérülés történt és ennek következtében szakadás tapasztalható a csukló valamely szalagjában, ízületében, akkor két lehetőségünk van:

  1. egy hatalmas vágással megnyitjuk az egész csuklótáji területet, ami a fertőzések szempontjából sokkal kockázatosabb, illetve a gyógyulás is sokkal hosszadalmasabb, az esztétikai végeredményről nem is beszélve.
  2. a másik lehetőség az, hogy egy eszköz segítségével megfelelő pozícióban tartjuk a kart, és a könyököt, illetve az ujjakat egymástól elhúzva nagyobb helyet biztosítunk az artroszkópos eszköz alkalmazásához.

Ez utóbbi számos előnnyel bír, hiszen minimál invazív beavatkozásnak számít.

Csukló artrózis | TritonLife  Csukló artrózis | TritonLife

Csukló artrózis | TritonLife

Műtéti előkészületek

Erre a beavatkozásra nem kell máshogy készülni, mint bármelyik műtétre. Altatásban végezzük, emiatt ugyanúgy szükség van aneszteziológiai vizsgálatra, mint bármelyik másik operáció előtt. Mivel az operáció függőleges helyzetben történik, ezért az ujjak mindez idő alatt egy erre kialakított „satuban” nyugszanak, míg a könyököt megfelelő húzás alá helyezzük.

Amikor minden a helyén van és sikerült a páciens kezét az orvos számára legkényelmesebb helyzetben rögzíteni, megkezdődik az artroszkóp bevezetése a csuklón keresztül. Innentől kezdve a szakember egy monitoron át irányítja az eseményeket és alkalmazza a megfelelő megoldást.

Dr. Muraközy Katalin | TritonLife

 

Artroszkópia | TritonLife

A műtét után

A beavatkozás egynapos sebészet keretében elvégezhető. A beteg egy rövid megfigyelés után, következő nap délelőtt távozhat az intézményből. Ezalatt az altatószer hatása teljesen elmúlik és a kezdeti időszakban tapasztalható fájdalmat is enyhíteni tudjuk. Később az ügyfél gipszsín rögzítésben pihenteti a végtagot, majd aktív gyógytorna veszi kezdetét. A gyógytorna sorozat végére a végtag panaszmentes és szabadon használható lesz.

Köszönjük a műtétben részt vevő csapatnak a nagyszerű munkát, és kívánunk páciensünknek mielőbbi felépülést.