Egy erős háznak, erős alapokon kell állnia!

A Róbert Magánkórház 2018-ban a legnagyobb szülésszámú magánintézmény lett, közel 1100 gyermek született nálunk. Ezzel a születésszámmal magunk mögé utasítottuk a többi magánintézményt, de több állami kórházat is. Egy jól és biztonságosan működő szülészet alapja a megfelelő újszülött ellátás. Ennek érdekében több fejlesztést is végrehajtottunk az elmúlt 4 hónapban:
  • Minden olyan munkatársunk (43 fő), aki újszülöttel kapcsolatba kerülhet, részt vett és sikeres vizsgát tett a Peter Cerny Alapítvány újszülött újraélesztési tanfolyamán
  • Kibővült az újszülöttgyógyász orvos csapatunk, így kórházunkban 0-24-ben tudjuk biztosítani a neonatológus orvost.
  • A neonatológiai osztály légzést segítő ún. Neopuff készüléket kapott, mely jelentősen javítja a születésekor rosszul adaptálódó (nem felsíró, vagy nehezen légző) újszülöttek első ellátását.
  • 2 új modern inkubátor beszerzése indult meg, hogy lecseréljük a régieket, így szükség esetén a babák a legjobb ellátást kapják meg.
  • Csecsemő osztályunkon elhelyezésre került egy Radiometer márkájú labor készülék, mely az újszülöttek korszerű ellátásához nélkülözhetetlen vérgáz analizátor funkción túl sok más paramétert is képes figyelni. Ezzel biztonságosabb lett nemcsak az újszülöttek, hanem a felnőttek folyamatos ellátása is.

Az első dolog (amire nagyon büszkék vagyunk), hogy gyermekgyógyászainkon túl mostantól mindenki Cerny vizsgás nálunk, aki csak újszülöttel kapcsolatba kerülhet (szülész orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek, osztályos szülésznők)!

De mit is jelent ez?

A Peter Cerny Alapítvány (PCA) újraélesztési oktatási rendszerének keretén belül munkatársainknak lehetősége nyílt elsajátítani az újszülöttek újraélesztéséhez elengedhetetlen tudásanyagot. Ez az oktatási rendszer az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) újszülött újraélesztési oktatási (NRP) metodikájára épül, annak eszközeit használja.

Miért tartjuk ezt fontosnak?

Számunkra elképzelhetetlen, hogy a nap, mint nap újszülöttekkel foglalkozó szülésznők és csecsemőápolók ne a legkorszerűbb tudás birtokában legyenek. Ehhez elengedhetetlen a folyamatos továbbképzés és a gyakorlás, hiszen az életveszélyes helyzetekben gyorsan és magabiztosan kell meghozni egy-egy döntést. Másodpercek alatt kell felismerniük a szituáció adottságait és ahhoz igazítva kell a megfelelő beavatkozást elvégezni.

Hogyan is történhetne ez meg, ha nem dolgoznánk azon, hogy folyamatosan a legkorszerűbb technikákat sajátítsuk el? Sehogy!